Λίγα λόγια για το σημαντικό έργο – ποίημα του φωτισμένου δασκάλου Γεωργίου Βαρδιάμπαση παρουσίαση έγινε στον Απόστολο Παύλο πρόσφατα από τον κ. Γεώργιο Τρούλη καθηγητή πανεπιστημίου.
Το εξαίρετο αυτό βιβλίο «Η μάχη του Αρμαγεδών” επιμελήθηκε ο ίδιος.
Το βιβλίο είναι ένα ποίημα με 238 τετράστιχα και βαθυστόχαστο περιεχόμενο που αναδεικνύει όλες τις ακατάλυτες και αναλλοίωτες αξίες του ελληνικού και χριστιανικού πνεύματος, του θεμέλιου του σύγχρονου πολιτισμού.
Έχει αρμονική εναλλαγή τονισμένων άτονων συλλαβών (μέτρο) και θαυμαστή πλεχτή ομοιοκαταληξία.
Σ’ αυτό το ποίημα φαίνεται ή αντίθεση του Χριστού απέναντι στο Σατανά.
Προβάλλονται οι αξίες και οι αρετές της Αγάπης (Θεού κατά τον Ευαγγελιστή Ιωάννη), της προσφοράς, της θυσίας, του γενικού καλού, του φωτός, της αλήθειας της εγκράτειας απέναντι στον Μαμών, τον εγωισμό, τη φιλοχρηματία, την εμπάθεια, το μίσος, την αδικία, την αλαζονία, το ψεύδος, το φθόνο και όλων των παθών τελικά την αντίθεση ανάμεσα στο Καλό και το Κακό.
Ο ποιητής μπαρουτοκαπνισμένος οπλαρχηγός των Κρητικών Επαναστάσεων αλλά και σοφός μάχιμος δάσκαλος με ανιδιοτελή φιλοπατρία, αγάπη Θεού και ανθρώπων, δίνει φωτισμένες απαντήσεις που αντέχουν στο χρόνο για την εξέλιξη των ειδών (Δαρβίνος) και την ύπαρξη του Θεού. Αφού είμαστε σαν τα άλλα ζώα, γιατί δεν εξελίσσονται εκείνα και δεν δημιουργούν πολιτισμό; ρωτά.
«ΤοΑόρατο του Θεού δεν αναιρεί την ύπαρξή του», αφού λογικός άνθρωπος άθεος δεν υπάρχει (Κ. Τσάτσου) και το αόρτατο του λογικού, της σκέψης, της ψυχής προϋποθέτουν την ύπαρξη της αρχικής αιτίας (Αριστοτέλης της πρώτης Αρχής των πάντων.
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η συγκλονιστιή αφορμή της σύνθεσης του έργου. Ο πρωτότοκος γιος του φωτισμένου ποιητή Γ. Βαρδιάμπαση, Αντρέας έγινε Ιερέας. Νέος ο παπα-Αντρέας 3 ετών ο Ιερέας, το Σεπτέμβριο του 1943 βρέθηκε μπροστά στο μεγάλο δίλλημμα: να θάψει 12 εκτελεσθέντες απ’ τους ναζί στου Γουρνόλακκο ή ν’ αρνηθεί; Ο παπα-Αντρέας προτίμησε το ιερό χρέος και πήγε μαζί με 19 συγγενείς των εκτελεσθέντων να τους διαβάσει και να τους θάψουν. Τα ναζιστικάστρατεύματα ενέδρευαν και τους εκτέλεσαν όλους. Φοβερό έγκλημα! Έτσι, τα θύματα της άγνωστης για πολούς θυσίας ήταν 32.
Τέτοια γεγονότα και άλλα παρόμοια θα είχε μάθει η Ag. Merkel (Μέρκελ), με ιερέα πατέρα, όταν ήταν νεαρή και μέλος του Κ.Κ. Ανατολικής Γερμανίας (D.D.R) κι όταν Καγκελάριος της Ενωμένης Γερμανίας την κατηγορούσαν εν χορώ τα κόμματα τα γερμανικά, σχεδόν όλα, για τη φιλική κι ευνοϊκή γραμμή τους προς την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό της Αλέξη Τσίπρα, με την αυταπάτη του, είχε το θάρρος να πει στους Γερμανούς βουλευτές: “Στην Ελλάδα οφείλομε πολλά και ξέρετε όλοι τι έχει υποστεί από εμάς!”.
Ελπίζομε η Καγκελάριος να παραμείνει φίλη της Ελλάδας και να γίνει καταλύτης της γνήσιας ευρωπαϊκής ενοποίησης, με διατήρηση φυσικά των ιδιαιτεροτήτων κάθε λαού (δόγματος και παράδοσης).
Γράφει ο ποιητής στην 33η στροφή του ποιήματος:
Κι εγω το έργο τ’ άρχισα άμα πήγα να θάψω
το γιο μου στο Γουρνόλακκο, κι άλλους (32) τριάντα δυό
κι είδα εκεί τα πτώματα χωρίς ποσώς να κλάψω
να κείτονται στα αίματα όλοι ένα σωρό…
Η παρουσίαση του έργου ήταν εντυπωσιακή. Ο λόγος του καθηγητή κ. Γ. Τρούλη πυκνός, συναρπαστικός. Αλλά και η βοηθός του κ. Μαρία Βαρδιάμπαση, δισεγγονή του ποιητή, με μοναδική απαγγελία, απέδωσε αποσπάσματα του έργου.
Πολύ συγκινήθηκαν κι ωφελήθηκαν όσοι παρευρίσκονταν.
Τέτοιες εργασίες που φέρνουν στην επιφάνεια κρυμμένα μαργαριτάρια της Ιστορίας, του Πολιτισιμού, της Πατριδολατρείας και του Ανθρωπισμού είναι πραγματικό ΦΩΣ…
Ι.Ν.Π. Γιάννης Παπαμιτσάκης, συνταξιούχος δάσκαλος