Ένας αιώνας πέρασε από τότε… Βρισκόμαστε στις παραμονές των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ηράκλειο στα 1924. Ο Δήμος Ηρακλείου οργανώνει εορτή κατά την οποία θα γίνουν τα εγκαίνια του ηλεκτροφωτισμού από τον υποσταθμό Βαλιδέ – Τζαμί, από το οποίο θα ηλεκτροφωτισθούν αι οδοί που βρίσκονται στην ακτίνα του υποσταθμού αυτού.

Λένε ότι ο Χρυσός φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους και σίγουρα τέτοιες μέρες εορτών είναι ευκαιρία για τέτοια δώρα από το χρυσοχοείο Ανδρέα Βλάση και Χαράλαμπου Τζεδάκη. Χαρακτηριστική είναι η καταχώρηση στην εφημερίδα:

«Χρυσαφικά, τα ωραιότερα δώρα από χρυσά, αρζαντερή, μπαστούνια αργυρά εξ εβένου, μολυβδοκόνδυλα χρυσά και επίχρυσα, σμάληνα, σιγαροθήκες, ωρολόγια πρασελέ και τσέπης ανδρικά και γυναικεία, παντός είδους κ.λπ., θα τα βρείτε εφέτος στο Καλλιτεχνικόν Χρυσοχοείον, στην πλατειά στράτα. Τιμές ασυναγώνιστοι».

Επίσης, «Στου Λούβαρη πλεκτά φορέματα, πλούζες, ζακέτες, εσάρπες, φορεματάκια, κούκους κ.λπ., φανέλλες μαλλινες γυναικών και ανδρών. Εσώβρακα, υποκάμισα, γιακάδες, κάλτσες, γραβάτες, κας-κολ, καπέλλα, παιγνιδάκια, αρώματα και καλλυντικά, ως και όλα τα είδη του γυναικείου και ανδρικού στολισμού».

Στο ατμοκίνητο εργοστάσιο ζαχαροπλαστικής, στην αγορά Σεϊτάνογλου (άρχιζε κάτω από την Παναγία των Σταυροφόρων και κατέληγε την αρχή της οδού 1821) υπάρχουν όλα τα είδη κουφεταρίας, φοντάν εις ποικίλλα και εκλεκτά είδη, διάφορα γλυκίσματα επί παραγγελία με τα αγνότερα υλικά.

Πώλησις χονδρική και λιανική. Παραγγελίαι δια γάμους, βαπτίσεις, αρραβώνες, εορτές και τσάγια, μπομπονιέραι, γλυκίσματα κουταλιού και σιρόπια. Μία παρόμοια ανακοίνωση στην εφημερίδα αφορά το ζαχαροπλαστείο Αϊ-Λάιφ, στο ισόγειο του μεγάρου Αχτάρικα: «Οι καλοί γάμοι θέλουν απαραιτήτως και καλά κουφέτα. Αποκλειστικός προμηθευτής του Εν Ηρακλείω ο Ρεγκινάκης».

Στο κατάστημα «εκλεκτόν» απέναντι από την Λόντζια στην οδό Μαρτύρων (έτσι ονομαζόταν τότε η σημερινή 25η Αυγούστου), παρελήφθησαν υποδήματα ανδρικά και γυναικεία, χειροποίητα, αθηναϊκής κατασκευής, εκλεκτά και μοντέρνα για όσους ενδιαφέρονται.

Στο πολυκατάστημα αυτό θα βρουν επίσης οι ενδιαφερόμενοι γραβάττες, υποκάμισα, κάλτσες (ανδρικές και γυναικείες), υφάσματα Αγγλικά, παλτά Βιενέζικα, ταγέρ και κυρίες, αδιάβροχα γυναικεία και ανδρικά, παιδικά παιχνίδια, καθώς και εκλεκτά και μοντέρνα σερβίτσα, κομψοτεχνήματα, πορσελάνες γερμανικές, αρώματα, καλλυντικά και άλλα είδη.

Επίσης, στην αγορά του Αγίου Μηνά κάτω από την νεοϊδρυθείσα τράπεζα ιδιοκτησίας μεταφέρθηκε από την αγορά της πλατειάς Στράτας (λεωφόρος Καλοκαιρινού) το κατάστημα Α. Μικαελιάν το οποίο έχει διαρκή παρακαταθήκη τσοχών και κασμηριών Ευρωπαϊκών προελεύσεων παντός είδους και διαφόρων ποιοτήτων, τα οποία παραχωρείς με τιμές ασυναγωνίστους.

Ακόμα στο κατάστημα του Κρακαβάτσου «Θα βρείτε γάλα Nestle φρεσκώτατο, αλλά υπάρχουν και άλλες μάρκες όπως και φαρίναι της ώρας. Τρέξατε πριν εξαντληθούν». Τιμές ασυναγώνιστες θα βρουν οι ενδιαφερόμενοι στο κατάστημα της Μαρίας Λεμπιδάκη: «Το κατάστημα διευθυνόμενον παρά των κ.κ. Λεμπιδάκη και Ζαφειροπούλου, ανακαινισθέν τελείως, επλουτίσθη με πλουσίαν συλλογήν ειδών πολυτελείας, ψιλικών, στεφάνων και βαπτιστικών ως και διαφόρων ειδών».

Τέλος, η εποχή που είναι συμπίπτει με το μάζεμα της ελιάς και την παραγωγή λαδιού.
Γι’ αυτό στη διάθεση του κάθε παραγωγού είναι το ατμοκίνητο εργοστάσιο ελαιουργίας, το οποίο αγοράζει ελιές και παρέχει και πολλές ευκολίες.

Πρόκειται για το: «Ελαιοτριβείο, Ε.Γ. Μιτσοτάκη στην συνοικία Σουλτάν Ιμπραΐμ (Μπεντενάκι). Εργάζεται με υδραυλικά πιεστήρια μεγάλης πιέσεως και αφθονίαν θερμού ύδατος».

Τέτοιες μέρες… παραμονές εορτών. Η πόλη μας ηλεκτροφωτίζεται από τον υποσταθμό Βαλιδέ Τζαμί υπό τας οδηγίας ενός Γερμανού μηχανικού. Η Καστρινή αγορά είναι στολισμένη, αλλά μεγάλη είναι η ακρίβεια. Μαζί βέβαια μ’ αυτή και η αισχροκέρδεια.

Έκκληση γίνεται από πολλούς, όπως οι πωλητές επιζητήσουν από τους φτωχούς ένα λογικό κέρδος. Άλλωστε το κέρδος το φέρνει η μεγάλη κατανάλωση. Ας φανούν λοιπόν και αυτοί φιλάνθρωποι και ελεήμονες προς τους πτωχούς αγοραστές τους! Μία διαχρονική ευχή που πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη και να τηρείται ακόμα περισσότερο στις μέρες μας.