Στο σπίτι η γυναίκα είναι η αρχηγός με τα γαλόνια και ο άνδρας, για να μην πέσει το σπίτι, στηρίζει την κολόνα. Του άνδρα η δύναμη και ο ανδρισμός είναι έτσι από τη φύση, για να νιώθει η γυναίκα ασφάλεια και σιγουριά στο σπίτι. Η γυναίκα θέλει τον άνδρα δυνατό, για να τηνε στηρίζει και ο άνδρας τηνε θέλει αδύνατη, για να τηνε παιχνιδιαρίζει.

Ο άνδρας θέλει τη γυναίκα γλυκιά και στοργική, σαν μάνα, και η γυναίκα θέλει τον άνδρα δυνατό, μα να μην πηδά τη μάνδρα. Η γυναίκα είναι το στολίδι του ανδρός και του αρέσει να την καμαρώνει. Κατά βάθος την αγαπά, ακόμη κι αν τηνε μαλώνει. Τη γυναίκα ο άνδρας τηνε θέλει όμορφη και στολισμένη, μα φοβάται μην τσιλιμπουρδίζει και του τηνε φάνε οι ξένοι.

Αν πάλι είναι απεριποίητη, όπως τη γιαγιά της πιο παλιά, βγαίνει και κυνηγά τις ξένες και δεν ξέρεις τι προκύπτει καμιά φορά. Άμα είναι ανάγωγη κι έχει κακή συμπεριφορά, τ’ αρέσουνε οι ξένες, οι γλυκομίλητες, να κάνει συντροφιά. Πότε της κρατάει σοκολάτα και την τρώει αυτός, αντί να της τη δώσει; Όταν με τη συμπεριφορά της κάνει την καρδιά του να φουσκώσει!

Πότε η γυνή, αντί να χαίρεται τον ερχομό του άνδρα της, εκείνη κλαίει; Όταν ο άνδρας είναι αγροίκος και τηνε δέρνει, χωρίς να φταίει! Αλλα και αν ο άνδρας είναι καλός και η γυνή τού ψήνει το ψάρι στα χείλη, δεν της αξίζει να ‘χει άνδρα, παρά έναν γάιδαρο, να τονε φιλά στα χείλη! Μα αν η γυνή φέρεται ωραία και ο άνδρας τη δέρνει, όπως παλιά τον σκύλο, πρέπει να μπαίνει φυλακή, να ξεμαγαρίζει το ανδρικό το φύλο!

Αλίμονο, όμως, στον άνδρα, που την έχει κορόνα στο κεφάλι, κι αυτή να του πηγαίνει κόντρα, μέχρι να τονε ξεβγάλει! Πολλές γυναίκες είναι ευλογία και χαρά στο σπίτι και πρέπει ο άνδρας να τις προσκυνά σε ξεχωριστό γυναικωνίτη. Είναι και άλλες, όμως, που, ενώ κάνουνε πολλές δουλειές και πολλά άλλα, γκρινιάζουνε επιθετικά και ανόητα και χύνουνε το γάλα!

Και, αντί τόσες δουλειές που κάνουνε, να παίρνουνε βραβείο από τον άνδρα, ή τσακώνονται και κακοπερνούν ή πηδά ο άνδρας και βγαίνει από τη μάνδρα. Ο άνδρας θέλει μια γλυκιά λέξη κι ένα τρυφερό χάδι, παρά να σκοτώνεται η γυνή στη δουλειά από το πρωί έως το βράδυ. Το ίδιο ισχύει, βέβαια, και για τον άνδρα, που έχει νου και κρίση, ό,τι λογικό επιθυμεί η γυνή να μην της το στερήσει.

Πότε ο άνδρας τής κρατά λουλούδια και στην πόρτα τα τσαλαπατεί; Όταν, αντί να πει “ευχαριστώ”, γκρινιάζει, ως συνήθως ,και τον κατηγορεί. Αν ήξερε ο άνδρας ότι η γκρίνια έχει πρόθεση αγαθή, τότε θα πρέπει να τη δικαιολογεί και να δίνει τόπο στην οργή. Η γκρίνια είναι τριών λογιών: Η καλοπροαίρετη, που σκοπό έχει να συμβουλέψει, η επιθετική, για να καβαλικέψει, και η κακοπροαίρετη, για να κατηγορήσει και να πονέσει.

Ο άνδρας που γκρινιάζει στη γυναίκα του, που είναι σαν Παναγία, είναι ανάξιος να έρθει “εις γάμου κοινωνίαν”. Η γυναίκα που γκρινιάζει, είναι ένα αγγελούδι, όταν κοιμάται, γι’ αυτό, για το καλό σας, ποτέ μην την ξυπνάτε.

Στον άνδρα που θα τύχει αγκρίνιαστη γυναίκα και λογική, θα πρέπει να της ανάβει μια λαμπάδα στο μπόι της κάθε πρωί την Κυριακή.

Στον άνδρα, που η γυναίκα του είναι καλή και στοργική κι αυτός τη δέρνει και την κακολογεί, θα πρέπει να του απαγορεύσουν, όχι μόνο να παντρευτεί, αλλά να μην βλέπει γυναίκα ούτε ζωγραφιστή!