Η ομιλία του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη την προηγούμενη εβδομάδα στο αμερικανικό Κογκρέσο ενώπιον των μελών της Γερουσίας και της Βουλής των αντιπροσώπων, σφράγισε μια επίσκεψη ιστορική και μια περίοδο με τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέπτυξε τα εθνικά θέματα με σαφήνεια χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη να αναφέρει τη λέξη «Τουρκία», χωρίς μεμψιμοιρίες, με αυτοπεποίθηση, περιγράφοντας μια χώρα που ανεβαίνει επίπεδο στην οικονομία, λειτουργώντας ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, σταθερή στις αξίες και τους κανόνες της Δημοκρατίας που γεννήθηκε στην Ελλάδα.
Τόνισε ότι ο αναθεωρητισμός δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτός από τη διεθνή κοινότητα και σε αυτό δεν εννοούσε μόνο τη Ρωσία, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμιά παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και τις υπερπτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών πάνω από τα νησιά του Αιγαίου.
Μίλησε για την ανάγκη ενότητας απέναντι σε ένα κόσμο που αλλάζει και κάλεσε το Κογκρέσο να εξετάζει όλα τα δεδομένα όταν αποφασίζει να ενισχύει τα εξοπλιστικά προγράμματα επιθετικών χωρών, εννοώντας την αγορά των F 16 από την Τουρκία.
Το στοίχημα της εμπνευσμένης ομιλίας του Μητσοτάκη κερδήθηκε τη στιγμή που τα μέλη του Κογκρέσου χειροκροτούσαν όρθιοι, όταν αναφέρθηκε στην ανοιχτή πληγή διχοτόμησης της Κύπρου και την ανάγκη να υπάρξει σωστή λύση στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.
Στην ουσία ο Μητσοτάκης έπαιξε στο πεδίο των Αμερικανών στη γλώσσα που καταλαβαίνουν, αναπτύσσοντας τα ελληνικά επιχειρήματα με απλό και πειστικό τρόπο, όπως φάνηκε από τις συνεχείς διακοπές και τα χειροκροτήματα των μελών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ήταν πολλά τα θέματα που ανέπτυξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός μέσα σε λίγο χρόνο και μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στη θέση της Ελλάδας στη σωστή πλευρά της ιστορίας, στηριζόμενος στη στάση που κράτησε η χώρα κατά της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και στην τεράστια εθνικής σημασίας αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες στην ελληνική Βουλή.
Είναι βέβαιο ότι η συμφωνία αυτή έχει αναβαθμίσει πολύ τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ανεξάρτητα εάν καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ και την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό επιβεβαιώθηκε από το επίσημο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.
Από την αμηχανία και τη δυσφορία που επικρατεί στην Άγκυρα για την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Την ίδια ώρα που η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού σφράγισε την αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας, η Τουρκία παζαρεύει ως κουτοπόνηρος Ανατολίτης μεσίτης τους όρους για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας, παίζοντας το παιχνίδι της Ρωσίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε στους αμερικανούς με καθαρό πρόσωπο για την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ και για την τουρκική απειλή της «Γαλάζιας Πατρίδας» την οποία επιθυμεί ο Ερντογάν να συστήσει στο Αιγαίο.
Η πλειοψηφία των Ελλήνων το είδε και το γνωρίζει και γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε ότι το ταξίδι και η ομιλία του Μητσοτάκη στο Κογκρέσο ήταν ένας θρίαμβος.
Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα το επίπεδο αντιμετώπισης όπως προκύπτει από τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αναφερόμενη επίσκεψη ήταν πολύ χαμηλό, υπήρξαν σχόλια πλημμυρισμένα από αισθήματα κομματικής εμπάθειας και πολιτικής μικροψυχίας.
Έχουν περάσει πολλά εικοσιτετράωρα από την ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και ο θόρυβος ακόμη δεν έχει κοπάσει. Ούτε οι εντυπώσεις από τους ύμνους των μελών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ οι οργισμένες αντιδράσεις από τη γείτονα Τουρκία συνεχίζονται.
* Ο Μαρίνος Παττακός είναι αντιδήμαρχος Ηρακλείου