Κυριακή 24η Νοεμβρίου του 1929. Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά τελείται πάνδημο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του εθνομάρτυρα Μητροπολίτου Σμύρνης Χρυσοστόμου και στους Καστρινούς είναι χαραγμένη η εικόνα του τραγικού του μαρτυρίου. Ο ηρωικός ιεράρχης υπερασπίστηκε το ποίμνιό του θυσιάζοντας εαυτόν.
Ήταν επόμενο λοιπόν, σπεύδοντας αθρόος ο λαός του Ηρακλείου να συνενώσει μετά του κλήρου τις δεήσεις υπέρ της ψυχής του Μεγάλου αυτού εθνομάρτυρα. Παράλληλα η εφημερίδα “Ανόρθωσις” την ίδια ημέρα από την στήλη της “Ηράκλεια” μας ενημερώνει: με τίτλο, “Νέος σύλλογος”:
“Υπό την επωνυμίαν “Θρησκευτικός σύλλογος” συνεστήθη κατ’ αυτάς εν τη πόλει μας, υπό χρηστών και ευυπολήπτων συμπολιτών Σωματείου με πρόγραμμα αποβλέπον εις την αναζωογόνησιν του υπό μαρασμόν διατελούντος θρησκευτικού συναισθήματος και εις την αναστήλωσιν των ηθικών αρχών, από τας οποίας κατά την μεταπολεμική ταύτην περίοδον φαίνεται παρεκκλίνουσα η κοινωνική ζωή.
Οι αναλαβόντες την πρωτοβουλίαν της ιδρύσεως ενός τοιούτου ηθικοθρησκευτικού σωματείου είναι άξιοι τιμής δια την έμπνευσίν των, την οποίαν επικροτούμεν ενθέρμως, με την βεβαίαν ελπίδα, ότι το έργον των θέλει στεφθεί υπό πλήρους επιτυχίας”.
Η ιδρυτική επιτροπή έκρινε αναγκαία την ίδρυση αυτού του συλλόγου, αφού από τον πόλεμο και μετά, παρατηρούνταν, μια τάση απομάκρυνσης από τις σεμνές πάτριες παραδόσεις, μια έκλυση ηθών, τάση προς τον ταχυπλουτισμό και προς τον υλισμό που προέρχονταν κυρίως από έλλειψη διδασκαλίας και χριστιανικών αληθειών.
Ήταν απαραίτητη, κατά τη γνώμη τους η σύσταση ενός ηθικοθρησκευτικού σωματείου με την προσωνυμία “θρησκευτικός σύλλογος ο Απόστολος Τίτος, προς τιμή του πρώτου επισκόπου Κρήτης, μαθητή του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, ο οποίος Τίτος, υπήρξε και πρώτος κήρυκας των χριστιανικών δογμάτων των εν τη Κρήτη. Έπρεπε να επέλθει η επάνοδος στην θρησκευτική ζωή και να μορφωθούν ηθικά οι ενδιαφερόμενοι με το θείο κήρυγμα, με μορφωτικές ηθικοκοινωνικές διαλέξεις, με την ίδρυση των Κυριακών και κατηχητικών σχολείων και τέλος με τη λήψη μέτρων προκειμένου να προστατευτούν οι νέοι από τους απειλούμενους ηθικούς κινδύνους. Φυσικά την ίδια περίοδο, τόσο στην Αθήνα, όσο και στα Χανιά το κήρυγμα γίνεται ανελλιπώς.
Στην πύλη μάλιστα των Χανίων υπάρχουν δύο τακτικοί ιεροκήρυκες που πηγαίνουν στους ναούς, αλλά τακτικές διαλέξεις γίνονται και στην φιλολογική αίθουσα του Χρυσοστόμου. Έπρεπε λοιπόν και η πόλη μας να μην υστερεί σε πνευματική κίνηση. Έτσι προέκυψε ο προαναφερόμενος θρησκευτικός σύλλογος ως σωματείο αναγνωρισμένο και το καταστατικό του συλλόγου αποτελούμενο από 19 άρθρα φέρει ημερομηνία 17η Νοεμβρίου 1929, Εν Ηρακλείω.
Ο σύλλογος διοικούνταν από δεκαμελές Διοικητικό συμβούλιο, το οποίο εκλεγόταν κατά τριετία, από τα τακτικά μέλη του, από την γενική συνέλευση, όσων είχαν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους. Φυσικά η ψηφοφορία ήταν μυστική. Σχετικά με τις οικονομικές τους υποχρεώσεις τα τακτικά μέλη συνεισέφεραν πέντε δραχμές μηνιαίως, τα δε επίτιμα μέλη δεν είχαν καμία υποχρέωση για εισφορά. Πάντοτε βέβαια την μηνιαία: εισφορά την αποφάσιζε το Διοικητικό Συμβούλιο βγάζοντας σχετική απόφαση.
Κλείνοντας το ιστορικό για την πόλη μας αυτό κείμενο ας δούμε τα ονόματα των ιδρυτών του νεοσύστατου αυτού θρησκευτικού συλλόγου “Ο Απόστολος Τίτος” αφενός και αφετέρου τα ονόματα του πρώτου Διοικητικού του συμβουλίου από ποια μέλη απαρτίζετο:
ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ:
Ιωάννης Αλεξάκης, συνταγματάρχης
Αρχιμανδρίτης Κορνήλιος Τζανάκης
Αρχιμανδρίτης Ευμένιος Φανουράκης
Στυλιανός Γεωργίου καθηγητής
Ιωάννης Γ. Αδάμης, έμπορος
Νικόλαος Γ. Καρέλλης, έμπορος
Ευάγγελος Λογιάδης, δικηγόρος
Εμμανουήλ Πετράκης, Διευθυντής Λυκείου Κοραής
Θεόδωρος Χατζηδάκης, έμπορος
Μιχαήλ Σηφάκης, διευθυντής Παλλαδίου
Μιχαήλ Παπαδάκης, διευθυντής Δημοτικού Σχολείου
Στυλιανός Κατεχάκης, βιομήχανος
Ζαχαρίας Ανυφαντάκης, έμπορος
Κωνσταντίνος Γκούμας, κτίστης
Νικόλαος Φραγκιαδάκης, ξυλουργός
Εμμανουήλ Σπυριδάκης, ιερεύς
Ο Στυλιανός Γεωργίου διετέλεσε και Δήμαρχος Ηρακλείου, ο Νικόλαος Καρέλλης, πατέρας του δημάρχου Μανόλη Καρέλλη ήταν Δημοτικός σύμβουλος και ο Μιχαήλ Σηφάκης ένας από τους 62 εθνομάρτυρες που εκτελέστηκαν, ήταν ο πατέρας του καθηγητή Γρηγόρη Σηφάκη (ενός από τους ιδρυτές και πρωτεργάτες στο να ιδρυθεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης).
Όσο για το δεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, το πρώτο το αποτελούσαν οι Αρχιμανδρίτης Ευμένιος Φανουράκης, πρόεδρος,
Συνταγμάρχης Ιωάννης Αλεξάκης, αντιπρόεδρος Μιχαήλ Παπαδάκης, Γραμματέας, Θεόδωρος Χατζηδάκης, ταμίας καθώς και τα υπόλοιπα μέλη: Μιχαήλ Σηφάκης, Νικόλαος Καρέλλης, Ζαχαρίας Ανυφαντάκης, Παναγιώτης Πρατικάκης, Γεώργιος Βαμβακίδης, Κων/νος Γκούμας.
Ετσι ξεκίνησε να λειτουργεί αυτός ο θρησκευτικός σύλλογος, ο οποίος σήμερα δεν υπάρχει πια.