Όλοι σχολιάζομε αρνητικά τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό Υπουργείων στη χώρα μας, πολλά από τα οποία είναι αναποτελεσματικά. Φαίνεται ότι το σχετικά νεοσύστατο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποτελεί εξαίρεση.

Η ίδρυσή του ήταν μια αναγκαιότητα. Λειτουργεί ως μονάδα δημόσιας διοίκησης, που συγκεντρώνει όλες τις κρίσιμες δομές πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, που σχετίζονται με την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών, για τον ευρύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Βασικός σκοπός του Υπουργείου είναι να δημιουργήσει μια σύγχρονη, αποτελεσματική και χωρίς αποκλεισμούς ψηφιακή διακυβέρνηση, που βελτιώνει τη ζωή των πολιτών, προάγει τη διαφάνεια και οδηγεί σε σύγχρονη οικονομική ανάπτυξη.

Στοχεύει να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τις ψηφιακές τεχνολογίες για να μεταμορφώσει τις δημόσιες υπηρεσίες σε σύγχρονα ευέλικτα συστήματα και να βελτιώσει τη διακυβέρνηση του κράτους, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την προστασία των ψηφιακών συστημάτων και δεδομένων.

Επί πλέον, σκοπός του Υπουργείου είναι η απλοποίηση των διαδικασιών προκειμένου να αποφευχθεί η ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ιδρύθηκε και προάχθηκε στις αρχές Ιουλίου του 2019, ουσιαστικά υπό την καθοδήγηση του υπουργού κ. Δημήτρη Παπαστεργίου (Εικ. 1) και αποτελεί μια πρωτότυπη Ελληνική πραγματικότητα.

Ο πατέρας Κωνσταντίνος και ο υιός Δημήτριος Παπαστεργίου.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου γεννήθηκε στα Τρίκαλα, σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχ/κός και μηχανικός υπολογιστών στο ΕΜΠ, διετέλεσε δήμαρχος Τρικάλων (2014-2019) και ουσιαστικά μεταμόρφωσε τα Τρίκαλα σε μια πρότυπη έξυπνη πόλη.

Στις αρχές της 10ετίας του 1990, ως μέλος του ΔΣ της Ένωσης των ΔΕΥΑ Ελλάδας, γνώρισα τον κ. Κωσταντίνο Παπαστεργίου, τότε δήμαρχο Τρικάλων και πατέρα του Δημ. Παπαστεργίου (Εικ. 1).

Μεταξύ άλλων, επισκεφθήκαμε την Μονάδα επεξεργασίας των αστικών υγρών αποβλήτων της πόλης, που κατασκευάστηκε την 10ετία του ’80, μια από τις πρώτες μονάδες πανελλαδικά.

Τα επόμενα χρόνια, ως τεχνικός σύμβουλος της Ένωσης των ΔΕΥΑ είχα την τύχη να γνωρίσω και τον υιό Παπαστεργίου, τότε δήμαρχο Τρικάλων, σε εκδηλώσεις στην πόλη της Λάρισας, όπου βρίσκεται η έδρα της Ένωσης.

Το Υπουργείο προχωρεί γρήγορα, έτσι ώστε με τη χρήση της αναπτυσσόμενης τεχνολογίας να διευκολύνεται η καθημερινότητα των πολιτών μέσα από τις νέες καινοτόμες υπηρεσίες, που προστίθενται στο gov.gr και να βελτιώνεται η παραγωγικότητα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Επίσης, δημιουργείται μια πιο συνδεδεμένη και συμμετοχική κοινωνία διαμέσου μιας πολιτο-κεντρικής προσέγγισης, αμβλύνοντας παράλληλα και τις κοινωνικές ανισότητες.

Με αφορμή την επί τόσα χρόνια γνωριμία μου με την οικογένεια Παπαστεργίου, χαίρομαι που ο κατάλληλος άνθρωπος βρίσκεται στην κατάλληλη θέση.

Από τα μέχρι τώρα επιτεύγματα του Υπουργείου, είμαι αισιόδοξος ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα συνεισφέρει στην ασφαλή μετάβαση της Ελλάδας στην νέα ψηφιακή εποχή και στη διατήρησή της στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων παγκοσμίως.

Έτσι θα δημιουργηθεί ένα ψηφιακό Κράτος φιλικό προς το περιβάλλον και κυρίως τον πολίτη και την επιχειρηματικότητα, προστατεύοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή και τα δικαιώματα των πολιτών και την μείωση των ανισοτήτων.

Ο Ανδρέας Ν. Αγγελάκης είναι επίτιμο μέλος και διακεκριμένο Fellow της Παγκόσμιας Εταιρείας Υδατικών Πόρων (International Water Association, IWA)