Οι Αρμένιοι ένα ιστορικός χριστιανικός λαός της Μικράς Ασίας κατοικούσε σε μια περιοχή μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας στις αρχές του 20ου αιώνα.
Στην Τσαρική Ρωσία με εξαίρεση κάποιες προσπάθειες μαζικού εκρωσισμού, οι Αρμένιοι διαβιούσαν κάτω από ένα σχετικά ανθρώπινο ανεκτικό καθεστώς, αλλά στην Τουρκία η καταπίεση και oι διωγμοί ήταν φαινόμενα διαρκείας.
Όλοι οι χριστιανικοί λαοί που υπήρχαν μέσα στα όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έχουν υποστεί εξοντωτικούς διωγμούς με σκοπό την εξαφάνιση των και την δημιουργία ενιαίας κρατικής μονοθρησκευτικής μουσουλμανικής οντότητας στην Τουρκία.
Όμως αυτά που έγιναν τον Απρίλιο του 1915 ξεπερνούσαν κάθε προηγούμενο.
Επρόκειτο για μία προμελετημένη και σχεδιασμένη επιχείρηση εξόντωσης ολόκληρου του Αρμένικου λαού.
Αναγκαστικές βίαιες μετακινήσεις πληθυσμών, πορείες εξόντωσης, βασανιστήρια και εκτελέσεις, οδήγησαν συνολικά στον θάνατο 1.500.000 Αρμένιους.
Η ιστορία έχει καταγράψει με μαύρα γράμματα τις εξοντωτικές εκκαθαρίσεις των Τούρκων εναντίον των Αρμενίων ως την μεγαλύτερη γενοκτονία μέχρι τότε της ανθρωπότητας, που άνοιξε τον δρόμο για τα ναζιστικά εγκλήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την γενοκτονία των Εβραίων.
Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος των Η.Π.Α Τζό Μπάιντεν ανακοίνωσε την απόφαση του για την αναγνώριση του αναφερόμενου εγκλήματος, και το ερώτημα που προκύπτει στην κοινή γνώμη είναι γιατί ο πρόεδρος των Η.Π.Α Τζό ΜπάΙντεν προέβηκε στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Η απάντηση μπορεί να δοθεί μετά την μελέτη των ιστορικών και λοιπών αναφερόμενων ειδησεογραφικών στοιχείων, οδηγούμενοι εξ αυτών στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.
Καταρχάς ο Μπάϊντεν έχει αποδεδειγμένα πολύ καλές σχέσεις με το Αρμενικό αλλά και με το Ελληνικό στοιχείο στις Η.Π.Α, και η αναγνώριση αυτή υπήρξε προεκλογική του δέσμευση.
Δεύτερον η συμπεριφορά της Τουρκίας και κυρίως του προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν έχει ενοχλήσει το αμερικανικό πολιτικό σύστημα τα τελευταία χρόνια, με την αντιδυτική ρητορική, την επιθετική πολιτική προς το Ισραήλ, την υπόθεση προμήθειας των ρωσικών πυραύλων S-400 και την στενή σχέση με τον πρόεδρο Πούτιν.
Οι εντυπώσεις που προκλήθηκαν από την αναμενόμενη αναγνώριση των Η.Π.Α της γενοκτονίας των Αρμενίων, παρουσιάζονται θετικές σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές αναφορές όλων των διεθνών και ελληνικών επικοινωνιακών μέσων ενημέρωσης.
Προκάλεσαν επίσης εντύπωση οι αναφορές σε σχόλια και οι τίτλοι των ειδήσεων για το αναφερόμενο θέμα :
«Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Η.Π.Α -ΤΟΥΡΚΙΑΣ μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Μπάϊντεν».
Πανηγυρίζουν οι Έλληνες από τις εξελίξεις που προέκυψαν από την αναφερόμενη αναγνώριση, όμως η δική μας προσωπική θέση είναι διαφορετική.
Η σχέση της Τουρκίας με τις Η.Π.Α μετά την απόφαση του Τζο Μπάϊντεν είναι δύσκολο να διαταραχθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να θεωρηθεί επιτυχία για τα συμφέροντα της εξωτερικής ελληνικής πολιτικής και ότι ξεκινά νέα περίοδος ιδανική για την επίλυση των υφιστάμενων διαφορών της Τουρκίας με την Ελλάδα.
Είναι βέβαιο ότι η αναγνώριση αποτελεί αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας εκ μέρους των Η.Π.Α, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ίδιο έγινε πριν λίγα χρόνια και από την Γερμανία.
Παρόμοιες εντυπώσεις, ίδιοι πανηγυρισμοί στην Ελλάδα, προσωρινές αντιδράσεις από την Τουρκία, όμως η Γερμανία εξακολουθεί στην άσκηση της φιλοτουρκικής πολιτικής της ακόμη και σήμερα.
Ο πρόεδρος Μπάϊντεν δεν λειτούργησε ξαφνικά και απροειδοποίητα, αφού λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση του είχε ενημερώσει τον Ερντογάν, ενώ τον κάλεσε αμέσως να συζητήσουν για τα διμερή θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες στην συνάντηση τους στο περιθώριο της τελευταίας συνόδου των χωρών του ΝΑΤΟ.
Είναι πολλά τα θετικά στοιχεία που αναδεικνύονται από την συζητούμενη απόφαση του προέδρου Μπάϊντεν με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Όμως πολλά μπορεί να είναι τα κρυμμένα μυστικά της αμερικάνικης διπλωματίας, και οι πραγματικές προθέσεις των Αμερικανών δεν πρόκειται να αποκαλυφθούν, παρά μόνο όταν θα έρθει η ώρα για να γίνει το ξεκαθάρισμα των τελικών λογαριασμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.