Είναι γνωστοί ως «ψηφιακοί αυτόχθονες», αυτοί που εκπροσωπούν τη γενιά που δεν έχει γνωρίσει τον κόσμο πριν το ίντερνετ. Γεννημένοι στη χαραυγή του 21ου αιώνα, ζουν ανάμεσα στη θύελλα της εφηβείας τους και στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσής τους. Κουβαλούν μέσα τους την ισοπεδωτική οργή της πλημμύρας μαζί με την εκκωφαντική σιωπή της παλίρροιας.

Είναι η γενιά Ζ (Gen Z ή Generation Z). Είναι η δημογραφική ομάδα που διαδέχεται τη «Γενιά Υ»(Millennials, δηλ. τα παιδιά της χιλιετίας). Άρα, η Μετά- Millennials γενιά. Για όλα τα παραπάνω, η γενιά αυτή είναι γνωστή και ως iGen. Στη γενιά Υ (Millennials) ανήκουν όσοι γεννήθηκαν στη δεκαετία του 1980 και ενηλικιώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Είναι η γενιά που βίωσε δύο μεγάλες οικονομικές κρίσεις, το 2000 και το 2008. Είναι η γενιά που κλήθηκε να αντιμετωπίσει την κρίση της παγκοσμιοποίησης, την έξαρση της μετανάστευσης και μια βαθιά οικονομική ύφεση που επιμένει μέχρι και σήμερα.

Η γενιά Ζ διαδέχθηκε αυτή τη γενιά. Γεννήθηκε μέσα στις παραπάνω κατακλυσμιαίες αλλαγές που περιγράψαμε (από 1995 έως 2005), γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα συνειδητοποιημένη και δείχνει να εμπιστεύεται περισσότερο τις δικές της δυνάμεις.

Τα παιδιά αυτής της γενιάς δεν θεωρούνται απλώς εξοικειωμένα με το διαδίκτυο, αλλά ταυτίζονται με αυτό. Επικοινωνούν περισσότερο μέσω instagram και πολύ λιγότερο μέσω facebook, που έχει σχεδόν καταληφθεί από τις προηγούμενες γενιές που κατάφεραν να εξοικειωθούν μαζί του. Είναι η γενιά του TikTok και του Snapchat.

Η γενιά Ζ είναι μονίμως δικτυωμένη. Είναι αυτή που πρόκειται να επιβάλει τους όρους της επικοινωνίας αλλά και της εργασίας στο άμεσο μέλλον, επιδιώκοντας να καταργήσει το λεγόμενο «χάσμα των γενεών». Σήμερα στις περισσότερες επιχειρήσεις συναντάμε εργαζόμενους ακόμα και από πέντε γενιές να εργάζονται μαζί.

Το ερώτημα είναι πως θα μπορέσει να αξιοποιηθεί αυτός ο «πλούτος των γενεών» στο μέλλον, ώστε να καταστεί περισσότερο δημιουργικός. Η σύγχρονη αγορά εργασίας χρειάζεται τους iGens, καθώς βρίσκεται σε φάση ψηφιακού μετασχηματισμού και επιθυμεί να διαχειριστεί το δημιουργικό ταλέντο αυτών των νέων ανθρώπων στην ψηφιακή τεχνολογία.

Η γενιά Ζ είναι κάτι περισσότερο από μια γενιά. Είναι ουσιαστικά ένας νέος τρόπος ζωής και συμπεριφοράς που καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και από την δημογραφική εξέλιξη των κοινωνιών.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη όψη αυτής της γενιάς που δεν είναι και τόσο ρόδινη: Οι πλατφόρμες επικοινωνίας που χρησιμοποιεί η γενιά Ζ, γίνονται συχνά πεδία διάδρασης αμφιλεγόμενων ομάδων που σχετίζονται κυρίως με ακροδεξιές αντιλήψεις και πρακτικές (Εναλλακτική Δεξιά), δημιουργώντας έτσι μια σύγχυση για την ταυτότητα αυτής της γενιάς.

Οι νέοι της γενιάς Ζ, εμφανίζονται πάντως να ενεργοποιούνται και να κινητοποιούνται, όχι απαραίτητα πολιτικά, αλλά για θέματα που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα, όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κοινωνική δικαιοσύνη, οι ατομικές ελευθερίες, οι φυλετικές διακρίσεις, η εκπαίδευση, το περιβάλλον. Η δράση τους όμως, με τον τρόπο που κινητοποιούνται, είναι εξόχως πολιτική

! Οι 20χρονοι της γενιάς Ζ επηρεάζουν πλέον τις πολιτικές εξελίξεις σε όλο τον κόσμο. Η συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις ενάντια στην αστυνομική βία αποδείχθηκε καταλυτική. Συνέβαλαν αποτελεσματικά στη διεθνοποίηση της δολοφονίας του Αφροαμερικανού  Τζωρτζ Φλόϊντ από λευκούς αστυνομικούς και μπόρεσαν να στρέψουν εκεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Στον απόηχο όμως της δολοφονίας του Φλόιντ, κατάφεραν να γελοιοποιήσουν τον αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες, όπως είναι το TikTok. Συγκεκριμένα, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την συγκέντρωση των συντηρητικών, που θα διεξαγόταν στις 20 Ιουνίου στην φιλο-ρεπουμπλικανική πολιτεία Τούλσα-μια από τις πιο «λευκές» πολιτείες-δεν είχε φανταστεί βέβαια αυτό που θα επακολουθούσε!

Ενώ ο ίδιος, αλλά και το επιτελείο του, επιβεβαίωναν με όποιον τρόπο και με κάθε ευκαιρία το ένα εκατομμύριο των κρατήσεων για αυτήν την συγκέντρωση, οι χρήστες του TikTok, του Instagram του Twitter και του Snapchat, είχαν τελικά τον τελευταίο λόγο: Οι έφηβοι χρήστες του κινέζικου TikTok, αλλά και οι υπόλοιποι «ακτιβιστές του διαδικτύου», μέσα σε λίγες μόνο μέρες πραγματοποίησαν χιλιάδες εικονικές κρατήσεις για την συγκεκριμένη συγκέντρωση, δεσμεύοντας όλες τις διαθέσιμες θέσεις και όπως ήταν αναμενόμενο δεν εμφανίστηκαν ποτέ!

Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό για τον πρόεδρο των ΗΠΑ που μίλησε μπροστά σε ένα μισοάδειο στάδιο, αυτό-γελοιοποιούμενος για ακόμα μία φορά.

Η γενιά Ζ στην Τουρκία απειλεί την πρωτοκαθεδρία του τούρκου προέδρου. Τα παιδιά της γενιάς Ζ στην Τουρκία δεν μεγάλωσαν μόνο με το ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά μεγάλωσαν και με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Αριθμούν περί τα 13 εκατομμύρια άτομα και αντιστοιχούν στο 12% του εκλογικού σώματος και θα είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές των επόμενων βουλευτικών εκλογών του 2023. Η γενιά αυτή δεν προσεγγίζεται με τις «παραδοσιακές μεθόδους».

Η βεβιασμένη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να επισπεύσει φέτος τις εξετάσεις εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας κατά ένα μήνα, εξόργισε τους επίδοξους φοιτητές, που εκτίμησαν πως οι αρχές ενήργησαν με αμιγώς οικονομικά κίνητρα, για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, αδιαφορώντας όμως εντελώς για τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Μια μέρα πριν από την έναρξη των εξετάσεων, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με νέους που διοργάνωσε το Προεδρικό Μέγαρο και η οποία μεταδόθηκε ζωντανά στο YouTube, αναρτήθηκαν χιλιάδες μηνύματα εξαγριωμένων εφήβων που έβαλαν κατά του προέδρου Ερντογάν. Έτσι άνοιξε ένας «πόλεμος» που μεταφέρθηκε στη συνέχεια και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η γενιά Ζ δεν έχει σύνορα. Ακριβώς λόγω της δυνατότητας της άμεσης επικοινωνίας που διαθέτει, εκπροσωπείται επάξια σε όλο τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας από εφήβους και νέους που έχουν κάνει ήδη αισθητή την παρουσία τους.

Η γενιά Ζ είναι μια σύγχρονη αλλά και «ξεβολεμένη» γενιά. Είναι μια γενιά που έχει υποχρεωθεί να κάνει αναγκαστική «προσγείωση», σε έναν αβέβαιο κόσμο επισφαλούς εργασίας και περιορισμένων ευκαιριών. Ανάμεσα στις «συμπληγάδες πέτρες», της οικονομικής και της υγειονομικής κρίσης που μαστίζουν σήμερα τον πλανήτη, καλούνται να αφήσουν αυτοί οι νέοι άνθρωποι το δικό τους αποτύπωμα. Και το χειρότερο απ’ όλα:

Όλο αυτό δεν έχει να κάνει με την δική τους αξία ή μόρφωση, αλλά με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί γύρω από αυτούς. Οι «ψηφιακοί αυτόχθονες» είναι εξοικειωμένοι με εναλλακτικές μορφές διδασκαλίας και μάθησης που παρέχουν περισσότερο προσιτή και πρακτική γνώση.

Τα δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα των μεγάλων πανεπιστημίων του εξωτερικού, κατακλύζονται από νέους της γενιάς Ζ από όλο τον κόσμο που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους ουσιαστικά, ξεφεύγοντας από τις κλασικές μεθόδους των τυπικών πιστοποιήσεων.

Σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές έρευνες, μεταξύ των κυρίαρχων στόχων που συγκινούν και κινητοποιούν περισσότερο τη γενιά Ζ, είναι η παγκόσμια Ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα η κοινωνική δικαιοσύνη, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η προστασία των ζώων και η στροφή σε μια χορτοφαγική διατροφή. Οι τάσεις αυτές μπορεί να μην είναι ακόμα τόσο έντονες στη χώρα μας, ωστόσο είναι ορατές.

Η γενιά Ζ έχει μπροστά της ένα σωρό μεγάλες προκλήσεις για το αβέβαιο μέλλον του «συναρπαστικού» αυτού κόσμου που κληρονόμησε. Μένει να δούμε πώς θα απαντήσει σε όλες αυτές τις προκλήσεις. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω πως ήρθε η ώρα να ετοιμαστούμε να την υποδεχτούμε.

https://moschonas.wordpress.com