Τι περιμένουν στην Περιφέρεια Κρήτης και δεν παίρνουν την πρωτοβουλία να διεκδικήσει η Κρήτη τον όρο ΦΕΤΑ, αφού χιλιάδες τόνοι γάλακτος κάνουν φτερά κάθε χρόνο από το νησί και καταλήγουν σε τυροκομικές μονάδες της Ελλάδας για να καλυφθεί το κενό σε γάλα μιας και το προϊόν “πάει μπάλα” σε εξαγωγές, κάτι που είναι κοινό μυστικό.

Καλά είναι τα ταξίδια και οι αποστολές στο εξωτερικό με την Αγροδιατροφική της Περιφέρειας όλα αυτά  τα χρόνια, όμως τα  αποτελέσματα για τα προϊόντα του νησιού είναι πενιχρά.  Ας ασχοληθούν και με κάτι σοβαρά επιτέλους και άλλη φορά όταν έχουν καλεσμένους υπουργούς Γεωργίας ας καλούν και κανένα φορέα από τους αγρότες να τους πάμε σε παραγωγικά ακίνητα να διαφημίσουμε τα κρητικά προϊόντα και να μην τις κάνουν σε κλειστά γραφεία.

Τι περιμένουν και οι τυροκόμοι της Κρήτης και δεν βγαίνουν συντονισμένοι και μονιασμένοι να βάλουν επιτακτικά το θέμα, μιας και η Κρήτη είχε μείνει έξω από τις ζώνες παραγωγής ΦΕΤΑΣ, να ανοίξει ο φάκελος και να μπει και η Κρήτη στις ζώνες παραγωγής, αφού ιστορικά  φέτα παράγεται στο νησί πολλά χρόνια πριν την κατοχύρωση του ονόματος και να αποκατασταθεί αυτή η αδικία.

Για να καταλάβει ο κόσμος τι γίνεται, η ΦΕΤΑ παρασκευάζεται από φρέσκο γάλα προβάτων και κατσικών με την αναλογία που επιβάλλει ο κανονισμός του ΠΟΠ ΦΕΤΑ γάλα. Λοιπόν δεν υπάρχει να καλυφθεί η τεράστια ζήτηση και οι γαλακτοβιομηχανίες για να καλύψουν την αγορά παίρνουν τα γάλα από την Κρήτη.

Κάνουν δυστυχώς και κάτι άλλο, μιας και έχουν πιαστεί αρκετές εταιρίες να χρησιμοποιούν γάλα αγελαδινό, πράγμα που απαγορεύεται δια ροπάλου, και όχι μόνο αυτό, ανοίγει την όρεξη σε άλλες χώρες να μας πάρουν τον όρο φέτα, πράγμα που θα ήταν καταστροφικό μιας και είναι από τα πιο εξαγώγιμα προϊόντα που έχει η Ελλάδα.

φετα
Γιατί λοιπόν αφού αυτό το ευλογημένο προϊόν έχει τεράστια ζήτηση στο εξωτερικό να μην ανοίξει ο φάκελος και να έχουν και οι Κρητικοί το προνόμιο να παράγουν ΦΕΤΑ με τεράστιο όφελος και για την τοπική παραγωγή και για τους κτηνοτρόφους αλλά και για τις τυροκομικές μονάδες του νησιού.

Προτιμούν οι συνάδελφοί μας στην υπόλοιπη Ελλάδα να γίνονται νοθείες με τον κίνδυνο που αναφέραμε  παραπάνω ή να δεχτούν και η Κρήτη να βγάζει ΦΕΤΑ οπότε να μεγαλώσουν οι παραγόμενες ποσότητες και το προϊόν να κατακτήσει ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

Και θα το ξαναπώ για μια ακόμη φορά: η Κρήτη έχει για πρώτη φορά υπουργό Γεωργίας από το νησί. Ας το ‘’εκμεταλλευτούμε’’ με την καλή έννοια και να βάλουμε  στο τραπέζι προτάσεις που θα ευνοήσουν τους παραγωγούς, τα προϊόντα και την τοπική οικονομία.