Το πρόσωπό μας, η φάτσα μας, η κεφαλή μας ολόκληρη  είναι το πρώτο πράγμα που ο άλλος προσέχει όταν πρωτοβλεπόμαστε. Η έκφρασή μας, η ομορφιά ή η ασχήμια του προσώπου μας, η περιποίηση γενικώς της κεφαλής μας  δίνουν τις πρώτες και άμεσες πληροφορίες  για το άτομό μας. Είναι η πρώτη εντύπωση στον άλλον. Γι’  αυτό καθένας μας  περιποιείται την  κεφαλή του περισσότερο από κάθε άλλο μέρος του σώματός του σύμφωνα φυσικά με το δικό του γούστο.

Και τα γούστα σήμερα είναι πολλά. Πολλοί  οι μοντέρνοι τρόποι περιποιήσεως  της κεφαλής μας. Άλλος  ξυρίζει το κεφάλι του ολόκληρο. Εκτός από τα φρύδια και τα ματόκλαδά του, ούτε μια τρίχα δεν αφήνει. Εντυπωσιάζει  η εμφάνισή του με το γυαλιστερό  από το ξύρισμα κρανίο του. Το δύσκολο στην  περίπτωση αυτή είναι ότι δεν μπορείς να ξυρίσεις  το κεφάλι σου μόνος σου. Πρέπει άλλος να σε ξυρίσει. Και αναγκάζεσαι να πηγαίνεις συχνά στον κουρέα για ξύρισμα. Και αυτό είναι και έξοδο και καθυστέρηση.

Αντίθετα άλλος επί μήνες δεν βάζει ψαλίδι στο κεφάλι του. Καθόλου δεν περιποιείται τις  τρίχες του. Μαλλιά, μουστάκι, γένια φουντώνουν. Το άτομο παίρνει την εμφάνιση σπηλαιανθρώπου. Κανονικά σ’ αυτή την περίπτωση χρειάζεσαι συχνό λούσιμο, αν θέλεις να μη φαίνεσαι βρομιάρης. Διότι οι τρίχες μαζεύουν ιδρώτα και λέρα. Και αναδίδουν δυσοσμία. Μερικοί τέτοιοι πάντως, που πλύνονται τακτικά και περιποιούνται προσεκτικά το μούσι τους, φαίνονται σαν παπάδες.

Άλλοι αφήνουν μόνο ελαφρό γενάκι.  Το ψαλιδίζουν προσεκτικά. Αυτό όμως, όταν αρχίζουν να φυτρώνουν και άσπρες τρίχες, δεν τους  πηγαίνει.

Οι «καθώς πρέπει» άντρες, αυτοί δηλαδή που, όπως παλιά, ξυρίζουν το πρόσωπό τους τακτικά και κουρεύουν κανονικά τα μαλλιά τους, στην εποχή μας όλο και λιγοστεύουν. Τους μετρώ στην τηλεόραση, όπου εμφανίζονται βέβαια άνθρωποι επίσημοι, αυτοί που δίνουν το παράδειγμα στην κοινωνία.

Μερικούς  «εν χρω κεκαρμένους» τους δικαιολογώ: με το γενικό ξύρισμα θέλουν να κρύψουν την φαλάκρα τους. Πράγματι, τι άσχημος που γίνεται κανείς  όταν αρχίζει να φαλακραίνει!  Και προπαντός  όταν είναι ακόμη νέος. Γιατί οι επιστήμονες δεν προσπαθούν περισσότερο να βρουν τέλος πάντων κάποια θεραπεία για την φαλάκρα; Τόσες άλλες θεραπείες έχουν  βρει…

Αλλά υπάρχουν και οι άλλοι ακόμη που εμφανίζονται με πολύ παράξενα κουρέματα και χτενίσματα, σε συνδυασμό: κούρεμα με τα μαλλιά στην μέση του κρανίου ακούρευτα και  χτενισμένα όρθια σαν λειρί πετεινού (μάλλον ινδιάνικο κούρεμα), βαθύ κούρεμα γύρω γύρω με τα μαλλιά σαν καπελάκι, κούρεμα – μάλλον ξύρισμα – του μισού μέρους της κεφαλής (αριστερού ή δεξιού, όπως  προτιμάτε. Το άλλο μισό το αφήνομε με κανονικά μαλλιά που τα χτενίζομε και τα περιποιούμαστε αναλόγως)…

Άλλοι, άντρες, καλλιεργούν γυναικεία αλογοουρά και φορούν και σκουλαρίκι. Ένα σκουλαρίκι, παρακαλώ. Σκουλαρίκια και στα δύο αυτιά θεωρείται, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, κάτι το γυναικείο. (Ηλικιωμένοι κύριοι  με τα μαλλιά τους  σε αλογοουρά δεμένη με κορδέλα κοριτσίστικη, ένα σκουλαρίκι και γένια!…)

Άλλοτε πάλι γυναίκες κουρεύονται αντρικά: κοντά μαλλιά και χωρίστρα στο πλάι. Μερικές  φορούν και γραβάτα και αντρικό σακάκι…

Και μην παραξενεύστε. Ακόμη και στην Βουλή μας  (που είναι το κέντρο σοβαρότητας και ο εγκέφαλος του Έθνους μας), αν προσέξετε, εκτός από τους παλαιομοδίστικους, υπάρχουν και οι μοντέρνοι σε κόμμωση και ατημέλητα ντυμένοι.

Δυστυχώς  χάσαμε την σοβαρότητά μας.