Στο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε τις τελευταίες αυτές ημέρες στις Βρυξέλλες φέρεται να εμπλέκεται η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή και ο Ιταλός σύζυγός της Φραντζέσκο Τζόρτζι.
Μια ομάδα ευρωβουλευτών και αξιωματούχων κατηγορείται ότι έπαιρνε μίζες από το Κατάρ για να προωθεί τα συμφέροντα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως το Μουντιάλ, τα εργασιακά δικαιώματα και η κατάργηση της βίζας, που φαίνεται ότι ήταν κάποια εξ αυτών.
Κανείς δεν μπορεί να καταδικάσει κανένα εκ των προτέρων αυτό είναι δουλειά των δικαστικών Αρχών του Βελγίου. Μέχρι σήμερα όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της είχαν πάρει «πετροδολάρια» εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που βρέθηκαν στο σπίτι τους, ενώ οι τοποθετήσεις και οι δημόσιες δηλώσεις της Καϊλή υπέρ του Κατάρ αποτελούν τα πιο βαριά στοιχεία της ενοχής τους.
Ανεξάρτητα από τα τελικά αποτελέσματα των προανακριτικών διαδικασιών η ουσία της υπόθεσης είναι ότι η Εύα «δάγκωσε το μήλο του Κατάρ» και βγήκε από τον παράδεισο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όμως το σκάνδαλο «Κατάρ γκέιτ» όπως αποκαλείται φαίνεται ότι έχει ευρύτερες προεκτάσεις παντού μέσα και έξω στη Ελλάδα και στην Ευρώπη, και αναμένεται να επηρεάσει τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι πιθανό να προκαλέσει προβληματισμό στους θιασώτες του ευρωσκεπτικισμού, αλλά και ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων που καραδοκούν και ψάχνουν ευκαιρίες για να υποσκάψουν συνολικά το κύρος και την συνοχή της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Γι’ αυτό και ήταν άμεση η αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προχώρησε στην έγκριση σχεδίου απόφασης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και να περιοριστούν οι ελλείψεις στην λειτουργία ελέγχου των σχέσεων της Ευρώπης με τις διάφορες αδιερεύνητες μη κυβερνητικές οργανώσεις και λοιπές αμφιλεγόμενες κρατικές οντότητες.
Για το σκοπό αυτό προβλέπεται η επανεξέταση ειλημμένων συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Κατάρ και η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για τον έλεγχο των Μ.Κ.Ο που χρησιμοποιούνται ως βιτρίνα για υπόγειες χρηματοδοτήσεις. Είναι η πρώτη φορά που η εικόνα του Ευρωκοινοβουλίου υφίσταται τέτοια ρωγμή, και τουλάχιστον επισήμως να προκύπτουν ζητήματα αμφισβήτησης ασφαλούς λειτουργίας των μηχανισμών διαφάνειας, παρουσιάζοντας μια Ευρώπη ευάλωτη στο χρήμα με επηρεασμό στις πολιτικές της αποφάσεις.
Δεν είναι μόνο η εικόνα της Ευρώπης που υπέστη σοβαρή ρωγμή από αυτή την ιστορία όπως ίσως κάποιοι θέλουν να πιστεύουν, γιατί το ΠΑΣΟΚ με το ψηφοδέλτιο του οποίου βρισκόταν η Καϊλή στις Βρυξέλλες, είναι πιθανό να υποστεί μια ακόμη πολιτική ζημιά. Κανείς δεν ξέρει εάν είναι μικρότερη ζημιά ή μεγαλύτερη από εκείνη που προκάλεσε το 2012 η κατάθεση Τσοχατζόπουλου, τώρα που άλλο ένα στέλεχος του βρίσκεται μπλεγμένο σε μια υπόθεση με μίζες.
Εκτός από το ΠΑΣΟΚ εκτεθειμένο φαίνεται ότι είναι ολόκληρο το ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, γιατί δεν πρόκειται για μια απλή σύμπτωση και όλοι οι συλληφθέντες ανήκουν στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Όσον αφορά την λανθασμένη «γραμμή άμυνας» που υιοθέτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με την προσπάθεια του να χαρακτηρίσει την Καϊλή δούρειο ίππο την Νέας Δημοκρατίας, επειδή εκείνη επρόκειτο να προσχωρήσει σε αυτήν και είχε σκοπό τη διαγραφή της από το κόμμα μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί ατυχής, χωρίς καμία δικαιολογία.
Από το ίδιο πακέτο των αποκαλύψεων του αναφερόμενου σκανδάλου, τίθενται για μια ακόμη φορά σε αμφισβήτηση πολλά και διάφορα «αθώα» κινήματα στήριξης της κοινωνίας των πολιτών που αποδεικνύονται επίκεντρα διαφθοράς και πλυντήρια μαύρου χρήματος.
Οι Μ.Κ.Ο αμφισβητούνται περισσότερο από ποτέ, με αφορμή την οργάνωση που βρίσκεται στο επίκεντρο του Κατάρ γκέιτ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μαζί με το σκάνδαλο της «Κιβωτού του Κόσμου», που γκρέμισε την τελευταία ελπίδα αξιοπιστίας στον αγώνα για την σωτηρία των κατατρεγμένων παιδιών στην Ελλάδα.
Μετά απ’ όλα τα παραπάνω αναφερθέντα είναι βέβαιο ότι δύο πράγματα πρέπει να γίνουν και μάλιστα με την διαδικασία του επείγοντος. Επανεκτίμηση σε όλα τα επίπεδα του Μητρώου Διαφάνειας όλων των εγγεγραμμένων οργανισμών, μεταξύ των οποίων εταιρείες, συνδικάτα, Μ.Κ.Ο., φιλανθρωπικές οργανώσεις, οργανώσεις που εκπροσωπούν εκκλησίες, ακαδημαϊκά ιδρύματα κ.λπ.
Θεωρητικά όλες αυτές οι οργανώσεις που αποτελούν ομάδες πίεσης με στόχο να επηρεάζουν τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να εκδηλώνουν τα πραγματικά συμφέροντα που εξυπηρετούν με την δραστηριότητα των.
Διαφορετικά η Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει κλινικά νεκρή όπως έλεγε για το ΝΑΤΟ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Έτσι εξηγείται γιατί χωρίς καμιά αντίσταση μπήκαν στην Ευρώπη οι οχτροί … μοιράζαν δώρα οι οχτροί…