Πριν λίγες μέρες, στη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στις 29/07/2022 ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Παναγιώτης Κοντολέων αποκάλυψε ωμά ότι προχώρησε στην παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη με την αιτιολόγηση ότι πρόκειται περί εθνικής απειλής. Μερικές μέρες αργότερα σε διάγγελμα του ο κ. Μητσοτάκης στις 08/08/2022 αναφέρει αυτολεξεί:
«Πριν από λίγες μέρες ενημερώθηκα ότι τον Σεπτέμβριο του 2021, και ενόσω ήταν ακόμα Ευρωβουλευτής, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε προβεί σε νόμιμη επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη. Η διαδικασία είχε την έγκριση ανώτατης εισαγγελέως. Η επισύνδεση διήρκεσε τρεις μήνες και διεκόπη αυτόματα, όπως προβλεπόταν από τον νόμο, λίγες μέρες αφότου εκλέχτηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ισχυρισμός, που διαψεύδει δημοσιογραφικό ρεπορτάζ στις 14/08/2022 στο «Βήμα», που αναφέρει ότι με τον ισχύοντα νόμο του 1994 το αίτημα καταγραφής των συνομιλιών του κ. Νίκου Ανδρουλάκη υποβλήθηκε για ένα δίμηνο, δηλαδή Σεπτέμβριο με Νοέμβριο του 2021, και ακολούθως υποβλήθηκε νέο αίτημα ανανέωσης της καταγραφής. Καταγραφή των συνομιλιών που αναπόφευκτα οδηγεί στα ερωτήματα. Τι εθνικά ύποπτο ή αντεθνικό έκανε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και το οποίο κατέστησε αναγκαία την παρακολούθησή του; Ποιος την εισηγήθηκε; Ποιος την ενέκρινε;
Η κυνική ομολογία του διοικητή της ΕΥΠ και οι σοκαριστικές αναφορές στο πρωθυπουργικό διάγγελμα, επικαιροποιούν τη λαϊκή ρήση «ο κ. Πρωθυπουργός πιάστηκε με τη γίδα στη πλάτη». Ρήση, που ο θυμόσοφος λαός με τη γίδα θα δηλώσει τις αποκαλύψεις παρακολούθησης ενός δημοσιογράφου και ενός πολιτικού προς το παρόν, από τα πλέον επίσημα χείλη, εκείνου που τις πραγματοποίησε αλλά και του κ. πρωθυπουργού, που τις δημοσιοποίησε και για τις οποίες επιμένει ότι δεν ήταν ενήμερος όταν δημοσκοπικά ευρήματα αποκαλύπτουν ότι επτά στους δέκα από ερωτηθέντας πολίτες απαντούν ότι ήταν ενήμερος των πράξεων και ενεργειών του διοικητή της ΕΥΠ, που ο ίδιος επέλεξε. Αλήθεια, πόσο γελοίοι μπορούν να γίνουν οι άνθρωποι της πολιτικής εξουσίας, όταν πιάνονται με τη γίδα στην πλάτη και υπερασπίζονται το παράλογο, ότι δηλαδή δεν ξέρει ο κουβαλητής της γίδας το φορτίο που κουβαλάει.
Το επικαλούμενο πρωθυπουργικό «ανήξερο» εξυπηρετεί απόλυτα τους κυβερνητικούς στόχους να κρατηθεί ο κουβαλητής της γίδας πρωθυπουργός έξω από το κάδρο του σκανδάλου πάση θυσία, γιατί έτσι μόνο μπορεί να κρατηθεί και η κυβερνητική εξουσία. Φαίνεται να μοιάζει με πρόνοια της Ιστορίας η εξαιρετικά δύσκολη θέση που βρίσκεται σήμερα ο κ. πρωθυπουργός με τις αποφάσεις του να θέσει την ΕΥΠ στις αρμοδιότητες του πρωθυπουργικού γραφείου και να επιλέξει με θολές δημοκρατικές διαδικασίες ως διοικητή άτομο που δεν διέθετε τα προβλεπόμενα προσόντα.
Αποφάσεις και επιλογές που του φορτώνουν προσωπικές ευθύνες και για τις οποίες δεν ανακοινώθηκαν ποτέ οι λόγοι που τις επέβαλαν, πέραν φυσικά του βολέματος του ανιψιού του κ. Γρ. Δημητριάδη και του φιλικού προσώπου κ. Παν. Κοντολέοντας.
Είναι άξιο επισήμανσης το γεγονός ότι, οι υπουργοί και τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Ν.Δ. όχι μόνο δεν υπερασπίζονται τις πρωθυπουργικές αυτές αποφάσεις και επιλογές αλλά και τηρούν μια περίεργη σιγή ιχθύος, που αναμφίβολα δηλώνει την αποδοχή κάποιας ενοχής που επιβάλλει δημιουργική κομματική ετοιμότητα μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο των συνεχιζόμενων ερευνών.
Το πρωθυπουργικό «ανήξερο» υπερασπίζεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και οι περιφερόμενοι στα τηλεοπτικά κανάλια νεοδημοκράτες βουλευτές, με ανίσχυρα και κλισέ επαναλαμβανόμενα επιχειρήματα, ίσως χωρίς να γνωρίζουν ότι και «το ανήξερο» επιφυλάσσει πολιτικές και ποινικές ευθύνες γιατί αποκαλύπτει τις πρωθυπουργικές παραλείψεις που σχετίζονται με τον έλεγχο λειτουργίας της ΕΥΠ, η οποία υπάγεται στη απόλυτη δικαιοδοσία του και κατά συνέπεια, είτε το ήξερε είτε δεν το ήξερε, ο πρωθυπουργός ευθύνεται προσωπικά για ό,τι έπραξε ή για ό,τι δεν έπραξε ο διοικητής της ΕΥΠ.
Μια πολιτικά ή νομικά κολάσιμη πράξη ή γεγονός, που κάθε φορά αναδεικνύει η γίδα της λαϊκής ρήσης, δεν χρειάζεται σύσταση επιτροπών για τη διαπίστωση του ατράνταχτου και αυταπόδεικτου τετελεσμένου γεγονότος. Εκείνο που χρειάζεται είναι η παρέμβαση της Δικαιοσύνης, για ανάδειξη των υπευθύνων και καταλογισμό των ποινικών ευθυνών. Η πολιτική ευθύνη ανήκει και αναλαμβάνεται αποκλειστικά από πολιτικά πρόσωπα που έχουν τη γενναιότητα, την τόλμη και το ηθικό ανάστημα να ξεπεράσουν ακόμη και το πνεύμα της δήλωσης του τ. προέδρου της δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου
«Η πολιτική ευθύνη εκείνων, που ασκούν την εξουσία, που τους έχει ανατεθεί με βάση την λαϊκή ετυμηγορία είναι, εκ φύσεως και εξ ορισμού, αντικειμενική. Οι φορείς της εξουσίας αυτής πρέπει ν’ αναλαμβάνουν, στο ακέραιο, την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί, ενώ δεν νοείται η μετάθεσή της, καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε άλλους».
Οι επιλογές του κ. Νίκου Ανδρουλάκη να αρνηθεί ενημέρωση από αυτούς που τον παρακολουθούσαν και να προσφύγει στη δικαιοσύνη αναμφίβολα αποδεικνύονται καταλυτικές. Όμως, δημιουργεί σοβαρούς προβληματισμούς η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής διαλεύκανσης του σκανδάλου από την παρούσα Βουλή. Μια θεσμική διαδικασία που όσο και αν ακούγεται σοκαριστικό επιτρέπει το κουκούλωμα του σκανδάλου όπως διαχρονικά αναδεικνύει η εμπειρία δεκαετιών. Θυμίζουν κάτι τα σκάνδαλα Κοσκωτά, Siemens, Υποκλοπές 90-93, Βατοπεδίου Λίστα Πέτσα κ.λ.π.
Προς τι λοιπόν η αποδοχή της αντιπολίτευσης για σύστασης μιας εξεταστικής επιτροπής διαλεύκανσης του νέου σκανδάλου υποκλοπών και παρακολουθήσεων από την παρούσα βουλή, όταν είναι περισσότερο από βέβαιο οι κυβερνητικές προθέσεις και ενέργειες για το κουκούλωμα του με επικλήσεις λόγων εθνικής ασφαλείας από την κυβερνητική πλειοψηφία της επιτροπής, κάθε φορά που θα ζητείται να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα της αντιπολίτευσης και τα οποία θα αναδεικνύουν κυβερνητικές πολιτικές ευθύνες…;
Μια εξεταστική επιτροπή που λειτουργεί σαφέστατα υπέρ της κυβερνήσεως με την αξιοποίηση των πολιτικών πλειοψηφικών συσχετισμών που επιβάλλουν τις κυβερνητικές θέσεις στις αποφάσεις, που θα αφορούν στον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής, στα πρόσωπα που θα κληθούν προς εξέταση και σε διαδικαστικά θέματα.
Μια εξεταστική επιτροπή, που θα αποτελέσει την ταφόπλακα του σκανδάλου παρακολουθήσεων και υποκλοπών της κυβέρνησης των αρίστων, η οποία τοποθετεί κοριούς σε δημοσιογράφους και σε πολιτικούς της αντιπάλους χωρίς να το γνωρίζει ο πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος μάλιστα επέλεξε να εποπτεύει προσωπικά την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Αμερόληπτη έρευνα του νέου σκανδάλου των υποκλοπών μπορεί και πρέπει γίνει με σύσταση εξεταστικής επιτροπής από τις προοδευτικές δυνάμεις, που θα προκύψουν από τις επικείμενες εκλογές, το πρόωρον των οποίων δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί. Προοδευτικές δυνάμεις που θα διαθέτουν:
–Αναντίρρητα το ηθικό πλεονέκτημα, να διαλευκάνουν μια υπόθεση υποκλοπών η οποία εμφανώς γίνεται όλο και πιο βρόμικη με τις δικολαβίες του κ. Γεραπετρίτη να μη μπορούν να σώσουν πλέον κανένα γιατί «Δεν μπορούν να παρακολουθούνται πολιτικά πρόσωπα, βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων, για λόγους «εθνικής ασφάλειας» εάν αυτό το σταθμίσει ο εκάστοτε πρωθυπουργός και το εγκρίνει ένας εισαγγελέας εφετών», όπως δήλωσε ο Συνταγματολόγος Ευάγ. Βενιζέλος.
-Το χρόνο, που δεν θα έχουν παραγραφεί διαπραχθέντα κακουργηματικά αδικήματα, σύμφωνα με το 86ον Συνταγματικό άρθρο και θα έχουν ξεπεραστεί οι σημερινές πολιτικές αντιπαλότητες και το τοξικό πολιτικό περιβάλλον που βιώνουμε αλλά και θα έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για ενδεχόμενες παρακολουθήσεις και άλλων 7-8 πολιτικών προσώπων σύμφωνα με το δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, «Καθημερινή», που δεν έχει διαψευστεί. Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ο κ. πρωθυπουργός δεν είναι ενήμερος για παρακολουθήσεις άλλων προσώπων δεν τις διαψεύδει ούτε τις αποκλείει.
Η συνέχεια των αποκαλύψεων είναι που ενοχλεί και προβληματίζει έντονα την κυβέρνηση Μητσοτάκη και όχι η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, την οποία και αποδέχτηκε ασμένως καθόσον οι θεσμικές πλειοψηφικές αναγκαιότητες αλλά και οι διαδικασίες επιβάλλουν τις κυβερνητικές θέσεις και δεν επιτρέπουν την αξιοποίηση της από την αντιπολίτευση. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποτραπεί πάση θυσία η συσχέτιση και σύνδεση του Predator, ενός πανάκριβου και πανίσχυρου κακόβουλου λογισμικού παρακολουθήσεων όπου ακριβώς βρίσκεται το σκάνδαλο.
Άλλωστε το ερώτημα, αν η Ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από το Predator, οδήγησε σε σοβαρές δημοσιογραφικές έρευνες που κατέληξαν στην ανεύρεση των εταιρικών συνδέσεων μεταξύ του ανιψιού και γραμματέως του πρωθυπουργικού γραφείου κ. Γρηγόρη Δημητριάδη και του κ. Φέλιξ Μπίτζιο, ενός επιχειρηματία και διαχειριστή της Intelexa, της εταιρείας, η οποία εμπορεύεται το κακόβουλο λογισμικό Predator με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται…
Αλήθεια! Πόσο αιθεροβάμονες και αφελείς είμαστε όταν πιστεύουμε ότι θα χυθεί άπλετο φως στη διαλεύκανση του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών με τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής από εκείνους ακριβώς που τις πραγματοποιούσαν;
Πόσο υπεύθυνοι είμαστε όταν συμμετέχουμε στην εξεταστική επιτροπή διαλεύκανσης του σκανδάλου παρακολούθησης του κινητού πολιτικού αρχηγού, στο οποίο a priori γνωρίζουμε ότι θα μπει ταφόπλακα in memory;
e-mail: [email protected]