Σημαντική για τα ελληνικά πολιτικά, κοινωνικά και εκκλησιαστικά δρώμενα χαρακτηρίστηκε η πρόσφατη επίσκεψη του Ρωμαιοκαθολικού θρησκευτικού ηγέτη Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα.
Η επίσκεψη αυτή όπως φάνηκε είχε περισσότερο κοινωνικό, φιλανθρωπικό χαρακτήρα, αφού ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επέμεινε στην ανάγκη λήψης συντονισμένων ενεργειών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, ζητώντας από τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην γυρίζουν την πλάτη στην πραγματικότητα, να μην μεταβιβάζουν στους άλλους τις δικές τους ευθύνες για το μεταναστευτικό, σαν να είναι ένα άχρηστο βάρος που κάποιος άλλος είναι υποχρεωμένος να επωμιστεί.
Είπε χαρακτηριστικά ο Ποντίφικας τα παρακάτω: «Είναι θλιβερό να ακούς τη δέσμευση κοινών πόρων για να κτιστούν τείχη. Ζούμε στην εποχή των συρματοπλεγμάτων. Δεν βελτιώνεται η συμβίωση των ανθρώπων υψώνοντας φράχτες.
Είναι εύκολο να παρασύρει κανείς την κοινή γνώμη σπέρνοντας τον φόβο για τον άλλον… Η Μεσόγειος που για χιλιετίες ένωνε λαούς διαφορετικούς και μακρινές χώρες, γίνεται μεγάλο νεκροταφείο χωρίς ταφόπλακες. Ας μην επιτρέψουμε αυτή η θάλασσα να γίνει το ναυάγιο του πολιτισμού και να μετατραπεί σε θάλασσα λήθης.
Στην Αθήνα ο άνθρωπος αντιλήφθηκε ότι είναι ένα πολιτικό όν, εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία και στη συνέχεια έβαλε τα θεμέλια για να κτιστεί ένα κοινό σπίτι, η Ευρώπη. Χωρίς την Ελλάδα η Ευρώπη και ο κόσμος ολόκληρος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα, θα ήταν λιγότερο σοφός».
Πολλά και σημαντικά λόγια είπε και πολλαπλά ήταν τα μηνύματα που εξέπεμψε στις ομιλίες του κατά τις επισκέψεις και τις συναντήσεις που πραγματοποίησε ο Πάπας στην Ελλάδα.
Δεν είδαμε όμως ανάμεσα στα ωραία φιλοσοφημένα λόγια του Πάπα κάποια αναφορά στην επετειακή συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, όπως εύστοχα αυτό ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχαν, ευχαριστώντας τον που η επίσκεψή του φέτος συμπίπτει με τον εορτασμό της ανεξαρτησίας των Ελλήνων.
Στη συνάντησή του βέβαια με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι: «Αισθάνομαι την ανάγκη να ανανεώσω την αίτηση συγνώμης από το Θεό και από τους αδελφούς μας για τα σφάλματα που διέπραξαν οι καθολικοί», παραδεχόμενος σε μια ιστορική στιγμή για τα εκκλησιαστικά χρονικά, τα λάθη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που οδήγησαν σε πράξεις ή επιλογές που δεν έχουν σχέση με τον Ιησού και τα Ιερά Ευαγγέλια.
Συγνώμη για τα σφάλματα των Καθολικών σε βάρος της Ορθόδοξης εκκλησίας και της βυζαντινής Αυτοκρατορίας, που οδήγησαν μαζί με τα λάθη και την παρατεταμένη Βυζαντινή παρακμή, στην άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204 από τους Σταυροφόρους και το 1453 από τους Οθωμανούς Τούρκους.
Πριν από μερικά χρόνια ένας ρωμαιοκαθολικός κληρικός είπε ότι ήταν λάθος των Ελλήνων να αρνηθούν να υποταχθούν στον Πάπα την περίοδο 1438-39, να εκδυτικοποιηθούν, να υποχωρήσουν και να απαρνηθούν την ανεξάρτητη πολιτική και θρησκευτική ιδιοπροσωπεία τους.
Ο συλλογισμός αυτός επιβεβαιώνει την πεποίθηση πολλών ότι ο ελληνισμός θα είχε σωθεί από την υποδούλωση των Οθωμανών αν υποτασσόταν στον Πάπα της Ρώμης.
Οι Έλληνες του Βυζαντίου δεν υποτάχθηκαν τότε στον Πάπα γιατί είχαν πικρή εμπειρία της κατοχής των Φράγκων από το 1204.
Είναι πολλοί οι ειδικοί ιστορικοί αναλυτές που πιστεύουν ότι οι πραγματικοί ολετήρες του ελληνικού κράτους είναι οι σταυροφόροι της Δύσης και όχι οι μουσουλμάνοι της Ανατολής.
Οι Ευρωπαίοι ποτέ δεν κατάλαβαν την έννοια του ορθόδοξου θρησκευτικού και ελληνικού δόγματος για τη διατήρηση της αρχέγονης φύσης των Ελλήνων επιδιώκοντας την απώλειά της, χωρίς να αντιλαμβάνονται τη νέα τουρκική μουσουλμανική απειλή που αναμένεται να πλήξει την Ελλάδα και την Ευρώπη.