Το Ηράκλειο είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης της Κρήτης. Τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, τού επιτρέπουν να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες και δυνατότητες που σήμερα προσφέρονται. Βέβαια τίποτα δεν γίνεται με «αυτόματο πιλότο». Χρειάζεται θεμελιωμένη στρατηγική και μάλιστα εμπροσθοβαρή που να συνδέει το Μίκρο με το Μάκρο.
Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας αφορούν καίριους τομείς της παραγωγικής, οικονομικής, τεχνολογικής, επιστημονικής δραστηριότητας. Στην πραγματικότητα, το Ηράκλειο είναι μητροπολιτικό κέντρο. Η δυναμική της πόλης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ενδοχώρα του. Η συνδρομή και η συμβολή της αποδεικνύονται εξαιρετικά σημαντικές για την αναπτυξιακή προοπτική του.
Η ενδοχώρα διαθέτει μεγάλα και αναξιοποίητα αποθέματα. Τρανό παράδειγμα, η αγροδιατροφή. Επενδύοντας σ’ αυτήν μπορούμε να κάνουμε πολλά. Κατ’ αρχάς στηρίζουμε και ενισχύουμε την αγροτική παραγωγή. Διασφαλίζουμε πρόσθετα εισοδήματα. Δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας. Ανταποκρινόμαστε στη ζήτηση των επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων. Αναδεικνύουμε τα ξεχωριστά προϊόντα μας, κάνοντάς τα ανταγωνιστικά. Όλοι μας γνωρίζουμε την αξία της κρητικής διατροφής. Την ποιότητα της τοπικής γαστρονομίας.
Τα οφέλη που προκύπτουν είναι αναμφίβολα πολλαπλά για όλους τους συμμετέχοντες. Για τους παραγωγούς, για τις επιχειρήσεις της εστίασης και του τουρισμού, αλλά και για την ισόρροπη ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Εύλογο είναι η ζήτηση για αγροτικά προϊόντα να ενθαρρύνει την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα. Όταν οι αγρότες γνωρίζουν τις ανάγκες των αγοραστών, μπορούν να προσδιορίσουν το είδος και τον όγκο της παραγωγής τους, να τη διαφοροποιήσουν, να την εξειδικεύσουν, να τη βελτιώσουν. Παράλληλα, η τοπική αγορά, τούς παρέχει την ευκαιρία για νέες επενδύσεις και επέκταση των επιχειρήσεων. Η αναγνωρισιμότητα δε των προϊόντων τους ενέχει προϋποθέσεις για εξαγωγικές δραστηριότητες.
Η επένδυση στην ανάπτυξη και εξωστρέφεια του αγροδιατροφικού τομέα αναδεικνύεται εκ των ων ουκ άνευ. Για το σκοπό αυτό θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε τις κοινοτικές πολιτικές για τη χρηματοδότηση δράσεων έρευνας και ανάπτυξης με στόχο τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, την αειφόρο διαχείριση φυσικών πόρων, την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών. Η χαρτογράφηση της παραγωγής, οι συνεργασίες εταιρειών με παραγωγούς και η επιστημονική έρευνα προσδίδουν προστιθέμενη αξία στα αγροτικά προϊόντα, ενώ ευνοούν και την ανάπτυξη νέων.
Το αγροδιατροφικό πλεονέκτημα του Ηρακλείου αναδεικνύεται σε βασική προτεραιότητα για μια δημοτική αρχή που μπορεί να προσδώσει στον εαυτό της ιδιαίτερο βάθος. Η καχεξία και η ατροφία της αυτοδιοίκησης οφείλονται σε κοντόφθαλμες πολιτικές που επί δεκαετίες επικράτησαν στον χώρο αυτόν. Είτε γιατί οι δυνάμεις που διοικούσαν τους δήμους είχαν στενούς ορίζοντες. Είτε διότι κυριαρχούσαν αντιλήψεις που μοναδικό γνώμονα είχαν την καλλιέργεια πελατειακών σχέσεων για την εξυπηρέτηση της ψηφοθηρίας.
Και στη μία και στην άλλη περίπτωση το αποτέλεσμα είναι δυσμενές. Και τούτο διότι δεν αξιοποιούνται όλες οι συνιστώσες της τοπικής ανάπτυξης. Δυστυχώς, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένας δήμος αυτοπεριορίζει τη δράση του στην εκτέλεση έργων βιτρίνας. Οι μονομέρειες αυτές είναι υπαρκτές. Σε κάποιες περιοχές περισσότερο έντονες σε άλλες λιγότερο. Φυσική συνέπεια τέτοιων επιλογών ήταν το αναπτυξιακό έλλειμμα.
Η δημοτική αρχή του κυρίου Βασίλη Λαμπρινού έχει δείξει την αμετακίνητη προσήλωσή της σε πολιτικές μακράς πνοής. Αντιλαμβανόμενη τις νέες ανάγκες και απαιτήσεις, προτάσσει την επένδυση στο αγροδιατροφικό πλεονέκτημα του Ηρακλείου. Στις άμεσες προτεραιότητες της είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για συνέργειες που θα αναδεικνύουν την αξία και τη συνδρομή τους στην παραγωγική, οικονομική και αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.
*Ο Νίκος Μπουνάκης είναι επιχειρηματίας Γεωπόνος BSc, αγροοικονομολόγος MSc Marketing και Communication, MBA και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου με τον Βασίλη Λαμπρινό και την Δύναμη πολιτών