Όλοι οι Έλληνες που αξιώθηκαν να ζήσουν αυτή τη μοναδική επέτειο διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821, αισθάνθηκαν συγκίνηση και υπερηφάνεια.
Αυτή η επέτειος δεν έμοιαζε με όλες τις προηγούμενες που γιορτάστηκαν μέχρι σήμερα σε μια δύσκολη εποχή που οι Έλληνες παράλληλα βιώνουν την αντιξοότητα και τις επιπτώσεις της πανδημίας. Πολύ μικρότερη είναι ίσως αυτή η δοκιμασία σε σύγκριση με κάποιες άλλες που έχει περάσει αυτός ο τόπος στο πέρασμα των διακοσίων χρόνων.
Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι η επέτειος εκατονταετίας της απελευθέρωσης από την τουρκοκρατία που γιορτάστηκε πάλι Πέμπτη 25 Μαρτίου 1921, στάθηκε οδυνηρή από τις μετέπειτα τραγικές εξελίξεις της Μικρασιατικής καταστροφής.
Ο φετινός εορτασμός ήταν λαμπρός παρά το γεγονός ότι η υγειονομική κρίση δεν επέτρεψε τη συμμετοχή κόσμου στις εκδηλώσεις και τις παρελάσεις που διοργανώθηκαν. Πολυάριθμες δημοκρατικές, χριστιανικές και άλλες χώρες του πλανήτη, έστειλαν μηνύματα θαυμασμού, εκτίμησης και φιλίας στους Έλληνες για τις θυσίες και τον αγώνα που έδωσαν για την ελευθερία της πατρίδας τους.
Σήμερα η Ελλάδα αντικρίζει τη νέα εκατονταετία που έρχεται και ανοίγεται μπροστά της με πίστη, αισιοδοξία και δυναμισμό. Η Ελλάδα διδασκόμενη από την ιστορία 200 χρόνων ελεύθερου κράτους, πρέπει το 2221 να μετρήσει στον απολογισμό των έργων της επιτεύγματα που θα την τοποθετούν σε υψηλότερη θέση από τη σημερινή.
Νέα εποχή, νέο ξεκίνημα, νέοι αγώνες, αντιμετωπίζοντας το παρόν με ψυχραιμία και σύνεση, για να ατενίζουν το μέλλον οι Έλληνες με πίστη και αποφασιστικότητα.
Επαναλαμβάνοντας τα σωστά και παραμερίζοντας τα λάθη του παρελθόντος, να κτίσουν αργά και σταθερά την Ελλάδα του μέλλοντος.
Τα μαθήματα της τελευταίας τεσσαρακονταετίας νομίζουμε ότι είναι αρκετά για διδάξουν τους Έλληνες. Μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ το 1981 παρατηρήθηκαν τραγικά λάθη και παραλήψεις λανθασμένων χειρισμών σε θέματα οικονομίας και διοίκησης, απ’ όλες τις κυβερνήσεις που κυβέρνησαν τον τόπο με αναλογική ευθύνη όπως: Στη διαχείρηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τον ανεξέλεγκτο κρατικό δανεισμό, την επίπλαστη ευμάρεια, στην κατάρρευση της οικονομίας, στη χρεωκοπία, στα μνημόνια, στον κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη και τώρα στην πρωτόγνωρη εποχή της πανδημίας.
Ήρθε η ώρα οι Έλληνες να αφήσουν πίσω τους όλες τις περιόδους της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής παρακμής.
Ήρθε η ώρα να παραμερίσουν το προσωπικό συμφέρον, να δώσουν τέλος στα μεγαλοσυμφέροντα και στα «κεκτημένα» δικαιώματα των μικροσυντεχνιών. Να καθαρίσει «η κόπρος του Αυγεία» στο Δημόσιο τομέα, στους οργανισμούς της Αυτοδιοίκησης και στον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα. Να σταματήσει ο κοινωνικός διχασμός, ο κομματικός φανατισμός, η πελατειακή πολιτική ψηφοθηρική συναλλαγή και η καταστροφική αναρχο-αντιεξουσιαστική αντίληψη.
Ήρθε η ώρα για μια νέα επανάσταση στην ελληνική κοινωνία, «την επανάσταση της λογικής».
Ήρθε η ώρα να γίνουν στον τόπο επιτέλους τα αυτονόητα που δεν είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες.
Να ψηφιοποιηθούν οι περισσότερες λειτουργίες υπηρεσιών που ακόμη και σήμερα ταλαιπωρούν άσκοπα τους πολίτες. Να αλλάξει εκ θεμελίων το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα που τα τελευταία χρόνια έχει ως βασικό πυλώνα για την πρόοδο μαθητών και σπουδαστών στα φροντιστήρια. Να αποκτήσει η Ελλάδα επιτέλους κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο και δασικούς χάρτες. Να προχωρήσει οριστικά η ιδιωτικοποίηση του σπάταλου και αντιπαραγωγικού δημόσιου τομέα.
Να πραγματοποιηθούν όλες εκείνες οι μεταρρυθμίσεις που κατά καιρούς έχουν εξαγγελθεί προεκλογικά και ενώ θεωρούνται απολύτως απαραίτητες, ποτέ δεν έγιναν πράξη.
Στην Ελλάδα είναι σε όλους γνωστό ότι υπάρχουν πολλοί νόμοι για τα πάντα, τη διοίκηση, την εργασία, την ανάπτυξη, την οικονομία, την περιουσία, την ασφάλεια των πολιτών και άλλα. Όμως όπως έχει διαπιστωθεί , χρειάζεται άλλος ένας νόμος που να μπορεί να επιβάλλει στους πολίτες να εφαρμόζονται οι υφιστάμενοι νόμοι…
Πέρασαν διακόσια χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδας με μια επανάσταση που σύμφωνα με την απλή λογική είχε ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας, ενός μικρού φτωχού λαού απέναντι στην παντοδύναμη Οθωμανική αυτοκρατορία.
Καιρός είναι τώρα η «καταπιεσμένη» λογική των Ελλήνων να κάνει την επανάστασή της, να επικρατήσει, για να τους βοηθήσει να φτιάξουν το κράτος που τους αξίζει 200 χρόνια μετά την απελευθέρωσή τους.