Την ανάγκη ενημέρωσης των δημοτών για την υποχρέωσή τους να δηλώσουν τα αδόμητα μη ηλεκτροδοτούμενα ακινήτά τους για να αποφύγουν υπέρογκα πρόστιμα, επισημαίνει το στέλεχος της ΝΔ Νίκος Αντωνακάκης τονίζοντας τα εξής:
Ένα βέβαιο τρόπο να εξασφαλίζουν πολλαπλάσια έσοδα με “καπέλο” τις προσαυξήσεις φαίνεται ότι έχουν βρεί εδώ και χρόνια οι δήμοι με τις ευλογίες της πολιτείας.
Το τέλος ακίνητης περιουσίας για όσουν έχουν δομημένα ακίνητα είναι γνωστό και κυρίως είναι ενήμεροι οι ιδιοκτήτες τους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ για το ποσό που τους αντιστοιχεί. Όμως δεν έχουν την ίδια τύχη της ενημέρωσης και οι ιδιοκτήτες αδόμητων μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Μάλιστα οι «εγκέφαλοι»- νομοθέτες σύμφωνα με τον Ν.2130/93 οπως αυτός τροποποιηθηκε-συμπληρωθηκε προσφατα υποχρεώνουν τους ιδιοκτήτες να δηλώνουν οικιοθελώς(!) το ακίνητό τους για να πληρώνουν στον Δήμο στον οποίο ανηκουν το ΤΑΠ.
Μάλιστα για όσους αμελούν την υποχρέωση δήλωσης προβλέπεται κάθε χρόνο προσαύξηση 200%! Επιπροσθέτως όσα ακίνητα είχαν κάνει υπέρβαση της οικοδομικής αδείας εως την ημέρα της τακτοποίησής τους επιβαρύνομται και αυτά για το τμήμα της υπέρβασης με προσαύξηση 200% αναδρομικά από το ετος 2013 και μετά.
Δηλαδή, οι νομοθέτες διαχωρίζουν την υποχρέωση της ενημέρωσης ανάμεσα στους ιδιοκτήτες δομημένων και αδόμητων οικοπέδων, με τους μεν να είναι ενήμεροι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τους δε να υποχρεώνονται σε ετήσια υπενθύμιση σε κάποιο σημειωματάριο.
Είναι προφανές ότι είναι αρκετοί ιδιοκτήτες της δεύτερης κατηγορίας που ακόμη και αν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλουν το ΤΑΠ, το αμελούν αφου κανείς δεν τους ενημερώνει.
Ετσι όταν χρειαστούν δημοτική ενημερότητα π.χ για μεταβιβάσεις πάσης φύσεως, συμβόλαια κλπ, έρχονται αντιμέτωποι με υπέρογκες προσαυξήσεις ως ποινή για την αμέλειά τους! Στον Δήμο Ηρακλείου οι περιπτώσεις είναι εκατοντάδες και όμως κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει ενδιαφερθεί σοβαρά να απαντήσει στην εύλογη ανάγκη της ενημέρωσης προς τους πολίτες.
Προφανώς και βολεύει γιατί συμφέρει τα δημοτικά έσοδα.
Ομως αυτή η λανθασμένη πρακτική την οποία δημιούργησε ο νομοθέτης, οφείλει ο Δήμος Ηρακλείου, όπως και όλοι οι άλλοι δήμοι να την υπερκεράσει και να κάνει το χρέος του. Δηλαδή να προστατέψει τους δημότες του φροντίζοντας απλά για την ενημέρωσή τους από τα ΜΜΕ αλλά και μέσω τον λογαριασμών του νερού ύδρευσης.
Σε κάθε άλλη περίπτωση ο δήμος στα μάτια των δημοτών φαντάζει περισσότερο ως “μπαταχτσής”.