Αρχικά θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους που αναζήτησαν τη στήλη μου και με πήραν τηλέφωνο. Απουσίασα, γιατί έπρεπε να υποβληθώ σε μια δύσκολη επέμβαση στο μάτι που ευτυχώς πήγε καλά, παρά το ότι θα χρειαστεί ακόμη χρόνος για την πλήρη αποκατάσταση.

Η εμπειρία αυτή μου έδωσε τη δυνατότητα να ζήσω από κοντά την τεράστια σημασία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και να εκτιμήσω την προσφορά, όχι μόνο των εξαιρετικών επιστημόνων, αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Από ευτυχή συγκυρία η διευθύντρια των εξωτερικών ιατρείων  οφθαλμολογίας, η κ. Ειρήνη Σεβαστάκη, υπήρξε μαθήτριά μας στο 5ο Λύκειο Ηρακλείου. Με συγκίνησε με την ευγένειά της και το ενδιαφέρον που έδειξε. Ανησύχησε και κάλεσε τον διευθυντή οφθαλμολογικής κλινικής, καθηγητή κ. Μιλτιάδη Τσιλιμπάρη. Με εξέτασε και προγραμμάτισε αμέσως την αναγκαία επέμβαση.

Στη μνήμη μου μένουν ακόμα τα λόγια του που μου θύμισαν την ουσία του ιπποκρατικού λόγου και τον βασικό κανόνα της ιατρικής: «ωφελέειν, μη βλάπτειν». Μου εξήγησε τη σοβαρότητα της περίπτωσής μου, τις ελπίδες και τις προσδοκίες, τις μικρές πιθανότητες επιτυχίας και τη μακροχρόνια διαδικασία της αποκατάστασης, ώστε να αποφασίσω. Όσο κι αν τον ευχαριστήσω, δεν είναι αρκετό.

Είναι γεγονός ότι συνήθως οι περισσότεροι γιατροί λόγω επαγγέλματος, είναι ιατροφιλόσοφοι και αρκετοί είναι εξαιρετικοί συγγραφείς με λαμπρή παιδεία. Άλλωστε ο μεγαλύτερος κλασικός φιλόλογος ήταν ο Αδαμάντιος Κοραής που είχε σπουδάσει γιατρός χωρίς να ασκήσει ποτέ το επάγγελμα.

Γνωρίζουμε όλοι ότι η υγεία είναι από τα πρώτα και πολυτιμότερα αγαθά. Κάθε δημοκρατική πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει σε όλους τους πολίτες την υγεία. Όσο όμως αναπτύσσεται η επιστήμη, τόσο το κόστος της μεγαλώνει και απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα, ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι. Αξίζει όμως πολιτικοί και πολίτες να συμβάλλουμε, ώστε να βελτιώνεται συνεχώς η κατάσταση. Πόσο σημαντική είναι η υγεία δείχνει και η μεγάλη εξειδίκευση που υπάρχει και τα τεχνολογικά μέσα που συνεχώς βελτιώνονται για τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Το Ε.Σ.Υ ήταν μια μεγάλη πραγματική μεταρρύθμιση. Σήμερα, ιδιαίτερα μετά την οικονομική κρίση, έχει αρκετά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Δυστυχώς τα τηλεοπτικά μέσα αντί να δώσουν έμφαση στα πραγματικά προβλήματα έχουν αντικαταστήσει τα παλιά κουτσομπολιά της γειτονιάς.

Καταλήγοντας θα ήθελα και πάλι να ευχαριστήσω τον καθηγητή κ. Μιλτιάδη Τσιλιμπάρη και την κ. Ειρήνη Σεβαστάκη αλλά και όλο το προσωπικό της κλινικής που με την ευγένεια και τη λαμπρή τους επιστημονική κατάρτιση αντιμετώπισαν το πρόβλημά μου.

Η όραση, που κατά τον Αριστοτέλη είναι η βασίλισσα των αισθήσεων, είναι η πιο τραγουδισμένη αίσθηση. Με τρυφερότητα οι μάνες αποκαλούν τα παιδιά τους «μάτια μου», «πρόσεχε σαν τα μάτια σου». Αρκετές μαντινάδες υπάρχουν για τα μάτια. Ο έρωτας «από τα μάτια πιάνεται, στα χείλη κατεβαίνει, κι από τα χείλη στην καρδιά ριζώνει και δε βγαίνει». Είναι γνωστό επίσης από τον Ερωτόκριτο το δίστιχο «Τα μάτια δεν καλοθωρού στο μάκρεμα του τόπου,/ μα πλια μακρά και πλια καλά θωρεί η καρδιά τ’ αθρώπου». Το μάκρεμα του τόπου μάς αποκαλύπτει το μυστήριο των ουρανών. Είναι και εκείνο όμορφο. Τα μάτια όμως μας αποκαλύπτουν την ομορφιά που συχνά αντικρίζουμε δίπλα μας σε ένα λουλούδι, σε ένα λυγερό κορμί, σε ένα χαμόγελο που μας χαρίζεται.

Τώρα που φαίνεται ότι όλα πηγαίνουν καλά χαίρομαι, γιατί η προσωπική μου αυτή εμπειρία μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω μια ομάδα γιατρών αφιερωμένη στο έργο της με επικεφαλής έναν καθηγητή που τιμά το λειτούργημά του και με την λαμπρή επιστημονική του γνώση και την τέχνη του προσφέρει στον τόπο μας πολλά και μας κάνει να νιώθουμε περήφανοι γι’ αυτό το κόσμημα της πόλης μας που είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Αξίζει να στηρίξουμε όλοι τη λειτουργία του και να απαιτήσουμε από την πολιτεία να βοηθήσει στην προσπάθειά τους όχι μόνο ηθικά αλλά και οικονομικά, παρά το ό,τι όλα όσα έχουν μοναδική αξία, δεν έχουν τιμή.

*Ο Ζαχαρίας Καραταράκης είναι φιλόλογος