Η ανακοίνωση της ετήσιας έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.), τις προηγούμενες ημέρες, για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook 2017) δυστυχώς επιβεβαιώνει την αναιμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ακολουθώντας αντίστοιχες αρνητικές αναθεωρήσεις προβλέψεων άλλων διεθνών οργανισμών και πολλών ερευνητικών ιδρυμάτων.
Το Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τις αναπτυξιακές επιδόσεις της χώρας μας το 2017 (από 2,2% σε 1,8% του Α.Ε.Π.) και το 2018 (από 2,7% σε 2,6 % του Α.Ε.Π.).
Οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης που αντιμετώπισαν τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης, όπως η ελληνική, ανακάμπτουν σημειώνοντας πραγματικά εντυπωσιακές επιδόσεις. Η Ισπανία αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη 3,1% το 2017 και η Πορτογαλία 2,75%, στο σύνολο της περιόδου 2015 – 2018.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική οικονομία βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια παγίδα χαμηλής ανάπτυξης. Αποτελεί τη μεγαλύτερη “αρνητική έκπληξη” της έκθεσης του Δ.Ν.Τ. ανάμεσα στα αναπτυγμένα κράτη, καθώς την περίοδο 2015 – 2018 καταγράφει απόκλιση των αρχικών προβλέψεων της τάξης του -1,5%. Με την Κυβέρνηση αυτή, η Ελλάδα αδυνατεί να εκμεταλλευτεί τις σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες, όπως καταδεικνύεται από τη μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο πραγματικό και το δυνητικό Α.Ε.Π. (output gap).
Η καθυστέρηση στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και η αδυναμία κατάρτισης και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου με επίκεντρο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, ενισχύουν την έλλειψη αξιοπιστίας της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, η οποία με τη σειρά της αντανακλάται στο αρνητικό οικονομικό κλίμα και καταλήγει σε ασθενείς αναπτυξιακές επιδόσεις.
Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια, προκειμένου να επουλώσει τις κοινωνικές πληγές της πολύχρονης ύφεσης, να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της και να συγκλίνει με τις αναπτυγμένες οικονομίες της Ευρωζώνης, παραμένοντας στον πυρήνα των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Η σημερινή φθίνουσα στασιμότητα είναι καταστροφική. Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου με θέμα: «Η Επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας: Επενδύσεις, Καινοτομία και Ανάπτυξη», ανέφερε τα 4 σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη:
- Μείωση των φορολογικών συντελεστών και νομοθέτηση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος.
Η Ελλάδα επί ΣΥΡΙΖΑ «κατόρθωσε» να έχει σε όλους τους τομείς της οικονομίας τον υψηλότερο ή έναν από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Άρση των ρυθμιστικών, των χωροταξικών και των άλλων γραφειοκρατικών εμποδίων για την υλοποίηση επενδύσεων.
Η ΝΔ έχει δεσμευθεί για τη δημιουργία μίας και μόνης δημόσιας αρχής, η οποία θα ασκεί όλες τις αδειοδοτικές αρμοδιότητες για τις στρατηγικές επενδύσεις, εάν η καθ’ ύλην αρμόδια δημόσια αρχή δεν το πράξει εντός μίας αποκλειστικής προθεσμίας.
- Τόνωση της ρευστότητας της οικονομίας και επιστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε ομαλές συνθήκες λειτουργίας. Στόχος μας είναι να μπορούν οι τράπεζες να επιτελέσουν την πραγματική αποστολή τους, που είναι η στήριξη των υγειών και παραγωγικών επενδύσεων.
- Εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, με αξιολόγηση, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών, επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης και δραστική καταπολέμηση της γραφειοκρατίας σε όλα τα επίπεδα.
Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε επεξεργαστεί, και επικαιροποιούμε, ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο σχέδιο για τη ριζική ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.
Ο κεντρικός στόχος μας είναι αφενός να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών και αφετέρου να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος για να βελτιωθούν οι προοπτικές μας και να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας.
* Ο Β. Βαρούχας είναι στέλεχος της ΝΟΔΕ (ταμίας)