Αγαπητέ κ. Καλοχριστιανάκη, φίλε Ζαχαρία !
Η πρώτη επαφή μου με το βιβλίο σου «Ο Ιωσήφ Φιλάγρης και τα Αστερούσια» με εντυπωσίασε αισθητικά. Εισχωρώντας στη συνέχεια στο περιεχόμενό του με συνάρπασε. Φέρνεις στο φως όλα τα στοιχεία εκείνα που αναδεικνύουν τη μακραίωνη ιστορικότητα «του δίφεγγου όρους» και μάλιστα με γλωσσική αρτιότητα και φωτογραφική πληρότητα, ενώ η τρίγλωσση περιληπτική απόδοση του περιεχομένου του, αποτελεί διαβατήριο για να ταξιδέψει στο εξωτερικό.
Ως άλλος πνευματικός ορειβάτης κατέκτησε στην κορυφή των Αστερουσίων και ανέδειξε τους διαχρονικούς πολιτιστικούς και θρησκευτικούς σταυρούς που αυτά κρύβουν. Κατάφερες να μας φέρεις σε επαφή με τον άγνωστο, στους περισσότερους από εμάς, ένοικό τους λόγιο ιερωμένο και αριστοτελικό φιλόσοφο Ιωσήφ Φιλάγρη και του ρόλου που αυτός διαδραμάτισε στα ελληνικά γράμματα και στη στερέωση της ορθοδοξίας κατά τον ταραγμένο 14ο αι. Είναι να θαυμάζει κανείς ότι ο εν λόγω ιερωμένος, ως κτήτορας της μονής των Τριών Ιεραρχών, στο παρά τον Κόφινα Λουσούδι, είχε ιδρύσει ένα ανώτατο πνευματικό ίδρυμα που με τα μέτρα της εποχής του ήταν ένα Πανεπιστήμιο, «έχοντα ἐγγύθεν τους μαθητάς του» διδάσκοντας για πάνω από 30 χρόνια φιλοσοφία, θεολογία, γραμματική, λογική, ιατρική, όμηρο, τους αρχαίους Έλληνες κλασικούς, κείμενα των Πατέρων της Εκκλησίας, ενώ στο «scriptorium» του αντέγραφαν και σχολίαζαν τα αριστοτελικά κείμενα.
Η εμβρίθεια του συγγράμματος σου, ως αποτέλεσμα συστηματικής έρευνας και μελέτης της πλούσιας ελληνικής και ξενόγλωσσης βιβλιογραφίας που παραθέτεις, τεκμηριώνουν τα κείμενα και προσδίδουν σε αυτά επιστημονική στερεότητα, ενώ οι μύθοι, οι θρύλοι και παραδόσεις που με γλαφυρό τρόπο παραθέτεις, αποτελούν σημαντικά στοιχεία της πλούσιας πολιτιστικής ταυτότητας των ανθρώπων, που από τα πανάρχαια χρόνια κατοίκησαν στην αστερουσιανή επικράτεια.
Μαζί με τα θερμότατα συγχαρητήρια μου σε σένα, να συγχαρώ και την Ι. Μ. Κουδουμά, που είχε τη διορατικότητα να προβεί στην έκδοση του πονήματός σου και ως ανάδοχος, να καλλύνει και να πλουτίσει με αυτό την εκδοτική της συλλογή.
*Ο Κώστας Στρατάκης είναι φιλόλογος, επιμελητής ύλης και σύνταξης του περιοδικού «Πνευματικοί Σταλακτίτες»