Δεν είχε ξεσπάσει ακόμα ο πόλεμος του σαράντα και στην πόλη μας παρατηρούνταν μια ζωηρότατη διάθεση φιλανθρωπίας, διάθεση για αγάπη και βοήθεια στον συνάνθρωπο, στον διπλανό. Σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα είχαν ”ξεφυτρώσει”, αρκετά σωματεία, τα οποία είχαν έντονο φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Ολα αυτά βέβαια είχαν να επιδείξουν μια αρκετά αξιόλογη δράση. Ανάμεσα στα φιλανθρωπικά σωματεία, ένα παρουσιάζει ιδιαίτερη έντονη δράση και δημοσιότητα, δεν ακούγεται, εντελώς άγνωστο και αθόρυβα εργαζόμενο.
Πρόκειται για τον φιλανθρωπικό σύλλογο κυριών και δεσπινίδων”Αγία Τριάς”. Ο συγκεκριμένος σύλλογος είχε προκαλέσει μεγάλη εντύπωση σ’ όλους ανεξαίρετα και κυρίως στις εφημερίδες της εποχής για την πλούσια δράση του. Η εφημερίδα “Η ΔΡΑΣΙΣ” του Ηρακλείου, μεγάλη, καθημερινή και ειδησεογραφική εφημερίδα, με ημερομηνία 9-6-1938, στη στήλη της “από την φιλανθρωπικήν κίνησιν”, μας ενημερώνει σχετικά για τα έργα και τις ημέρες της “Αγίας Τριάδος” με το παρακάτω απόσπασμα:
“Προς τον σκοπόν αυτόν αποταθήκαμε εις την εφορία του Συλλόγου. Η ταμίας κ. Καλλιόπη Τσαμπαρλάκη και η γραμματεύς Δις Βαγγέλα Παπαδάκη προθυμότατα μας δίδουν όλες τις πληροφορίες που ζητήσαμε.
Ο φιλανθρωπικός σύλλογος “Αγία Τριάς” ιδρύθηκε το 1934. Τα μέλη του στην αρχή ήταν εξήντα πέντε. Αλλά ύστερα έμειναν μόνο 43. Τόσα είναι και σήμερα.
Ο κύριος σκοπός του είνε η ανακούφισις των πτωχών οικογενειών, μάλιστα των πτωχών εκείνων οικογενειών που αν και έχουν απόλυτο ανάγκην από ενίσχυσιν ντρέπωνται να ζητήσουν. Η παροχή δωρέαν φαρμάκων εις τους αρρώστους και η αποστολή απόρων φυματικών στα σανατόρια.
Ως σήμερα ο σύλλογος έχει να επιδείξει πάνω σ’ όλα αυτά μια αξιόλογη δράσι.
Ωστόσο οι πόροι του δεν είναι διόλου μεγάλοι. Κυρίως οι πόροι του προέρχονται από την τακτικήν δεκαδραχμον μηνιμαίαν εισφοράν των μελών του. Όλοι οι άλλοι πόροι του είναι έκτακτοι. Οι δωρεές πολιτών σ’ αυτόν είναι σχεδόν σπάνιες και μηδαμινές. Το 1937-38 του έγιναν δωρεές 520 δραχμών. Από τον περασμένον χρόνο ο Δήμος Ηρακλείου άρχισε να ενισχύει το ταμείον του. Του έδωσε πέρυσι 10.000 και εφέτος τρεις. Ακόμα και το Υπουργείον Υγιεινής του έστειλεν δέκα χιλιάδες δραχμές.
Αλλά τα έξοδα του Συλλόγου είναι πολύ μεγάλα. Κι όλα αυτά τα ποσά δεν του είναι αρκετά, για να καλύψη τις ανάγκες του. Γι αυτό κάποτε διενεργεί εράνους, και εκκυβεύει λαχεία. Από τον έρανο που έκαμε πέρυσι εισέπραξε 5200 και από το λαχείον που κι αυτό έγινε το 1937 9350 δραχμές.
Ένα ακόμα έκτακτο εσόδο του είναι το κουτί υπέρ των πτωχών της εκκλησίας «Αγία Τριάς». Κατά το 1937 απέδωσε 1167 δραχ. Άλλα έσοδα δεν έχει ο σύλλογος.
Δεν διοργανώνει ούτε χορούς, ούτε δεξιώσεις.
Η δράσις του από 1937 – 38 υπήρξεν αρκετά γόνιμος. Εκτελέστηκαν 110 συνταγές με έξοδα του συλλόγου, εστάλησαν πέντε φυματικοί στα σανατόρια, και εμοιράσθησαν βοηθήματα 7000 δραχμαί.
Τις ευγενικές προσπάθειες του συλλόγου ενισχύουν με εξαιρετική θέρμη, οι ιατροί κ.κ. Νταγιαντάς και Ιερωνυμάκης και ο Αιδεσμώτατος Παπά Χαρίδημος.
Ο ιατρός κ. Νταγιαντάς είναι ένας εξαιρετικός αλτρουιστής. Θεραπεύει εντελώς δωρεάν κάθε άρρωστο που θα του στείλει ο σύλλογος. Καθημερινώς επισκέπτεται τους απόρους ασθενείς που του υποδεικνύουν.
Ο κ. Ιερωνυμάκης δέχτηκε στην κλινικήν του και θεράπευσε δωρεάν δεκαπέντε μέρες την πλημμυροπαθή λεχώ Μ. Λεοντίδου, η οποία είχε δυσκολότατον τοκετόν και εγέννησε δίδυμα. Οι ορροί και τα φάρμακα και το γάλα των μικρών επληρώθησαν μόνον από τον ταμείον του συλλόγου.
Ο Αιδεσιμώτατος Παπά Χαρίδημος είναι ένας επίλεκτος πράγματι ιερωμένος. Επισκέπτεται τας απόρους οικογενείας, τας καθοδηγεί, παρηγορεί τους αρρώστους, και συνιστά στο σύλλογο όλους εκείνους που έχουν ανάγκην περιθάλψεως».
Σίγουρα το φιλανθρωπικό σωματείο «Αγία Τριάς» βοήθησε, αλλά και ανακούφισε τους ενδεείς και αν αξιοπαθούντες της εποχής εκείνης. Υπήρξε ο πραγματικός προστάτης όλων αυτών. Και το έργο του το ενίσχυσαν αρκετοί, πολλοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του. Το ταμείο γέμιζε από δωρεές, όσων είχαν αυτή την ευχέρεια. Και ήταν αρκετοί συμπολίτες μας!
Αυτοί οι σημαντικοί πόροι του συλλόγου «Αγία Τριάς» σίγουρα του επέτρεψαν να έχει γόνιμη δράση και συνεχή παρουσία, παρέχοντας στήριξη στο διπλανό μας, ειδικά τούτες τις προεόρτιες ημέρες, τις ημέρες που ήταν περισσότερες οι απαιτήσεις και οι δυσκολίες του χειμώνα για τους έχοντες ανάγκη, στοργή και αγάπη!