Μετά την καθυστερημένη παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα, η οποία έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό, αναγνωρίζοντας την ανεπάρκεια και τα μοιραία εγκληματικά λάθη του καθύλην αρμόδιου Υπουργείου, κατά την πολύνεκρες δραματικές πυρκαϊές στο Μάτι της Αττικής, με εκατόμβες θυμάτων, τίθεται πλέον επί τάπητος το θέμα της Δημόσιας Τάξης, η οποία αποτελεί Εθνική υπόθεση και πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους κυβερνώντες, ιδιαίτερα, με την δέουσα σοβαρότητα.
Είναι υπαρκτό γεγονός, ότι το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων στην ελεύθερη διακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών αλλά και στην ανεξέλεγκτη πολλές φορές είσοδο στον ευρωπαϊκό χώρο οικονομικών μεταναστών ή πολιτικών προσφύγων έχει απειλήσει την ασφάλεια του Ευρωπαίου πολίτη και έχει συμβάλλει στην αύξηση της εγκληματικότητας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει σήμερα αυτή τη μεγάλη πρόκληση και δεν αποτελεί υπερβολή αν πούμε ότι αν δεν καταστήσει την ευρωπαϊκή Αστυνομία και Δικαιοσύνη ικανές να μηδενίσουν ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσουν αυτούς τους κινδύνους η ίδια θα αντιμετωπίσει το φάσμα της κατάρρευσης.
Η συνθήκη βέβαια «SΗEGEN» αποτελεί το πρώτο βήμα για αναβάθμιση της ασφάλειας του Ευρωπαίου πολίτη.
Τα κράτη μεν της Ε.Ε. πρέπει να εναρμονίσουν τις νομοθεσίες τους στον τομέα της Δικαιοσύνης, οι Εθνικές Αστυνομίες δε πρέπει να οργανωθούν σε σύγχρονο τεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο.
Η Ελληνική Αστυνομία αντιμετωπίζει και αυτή με τη σειρά της τις σύγχρονες προκλήσεις στον τομέα της αστυνόμευσης και καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να προσαρμοστεί στις σύγχρονες συνθήκες, για να βγει από την κρίση στην οποία βρίσκεται.
Τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο κύμα οικονομικών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων έχει κατακλύσει τη χώρα μας, προερχόμενοι από χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης, αλλά και της Συρίας, του Πακιστάν κλπ από όπου προέρχεται ο κύριος όγκος τους.
Υπάρχει όμως ουσιαστική ανάσχεση αυτού του κύματος εισόδου μεταναστών στη χώρα μας μετά τη λειτουργία του «Σώματος Φύλαξης των Συνόρων» το οποίο αποτελείται από χίλιους αστυνομικούς με βαρύ οπλισμό και θωρακισμένα οχήματα.
Η μεγάλη πλειοψηφία των αλλοδαπών αυτών ασχολείται με αγροτικές βασικά εργασίες, με φθηνό σχετικά μεροκάματο και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της χώρας.
Δυστυχώς όμως ένας όχι ευκαταφρόνητος αριθμός από αυτούς έχει υποπέσει σε παράνομες δραστηριότητες λαθρεμπορίου ναρκωτικών, όπλων και έχουν συστήσει κατά τόπους συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος.
Οι συμμορίες αυτές δραστηριοποιούνται σε δολοφονίες ομοεθνών ή αλλοεθνών τους, σε απαγωγές προσώπων, εκβιασμούς, κλοπές, διαρρήξεις, και στην κατατρομοκράτηση αθώων πολιτών σε απομακρυσμένες περιοχές αλλά και ενίοτε σε κεντρικά σημεία πόλεων.
Η Ελλάδα είναι μέχρι σήμερα μια όαση κοινωνικής γαλήνης, ειρηνικής συμβίωσης των κατοίκων της και είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που οι κάτοικοί της κυκλοφορούν μέρα και νύκτα ελεύθεροι, άφοβα και τα νυκτερινά κέντρα, οι ταβέρνες, τα κέντρα διασκέδασης και τα υπαίθρια γλέντια και πανηγύρια, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, διαρκούν μέχρι το ξημέρωμα.
Αντίθετα στην Ευρώπη και στην Αμερική, αλλά και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, η κυκλοφορία διακόπτεται μετά τις 9 το βράδυ και η εικόνα που παρουσιάζεται στους δημόσιους χώρους είναι εικόνα ερήμωσης.
Αυτή, λοιπόν, η ειδυλλιακή εικόνα της χώρας μας απειλείται σήμερα, από τις παράνομες δραστηριότητες των αλλοδαπών αυτών κακοποιών.
Παρά το γεγονός ότι οι παράνομες αυτές ενέργειες αποτελούν μεμονωμένα φαινόμενα, τα οποία έχουν όμως τάση αύξησης και τα οποία ως εξαίρεση επιβεβαιώνουν τον κανόνα ότι η χώρα μας παραμένει η πιο ασφαλής περιοχή του κόσμου, πρέπει το ελληνικό κράτος να πατάξει στη γέννησή τους αυτά τα εγκληματικά φαινόμενα ώστε αφ’ ενός να αποτρέψει την μελλοντική κλιμάκωσή τους και αφ’ ετέρου να προστατεύσει το κύρος και τη φήμη της πατρίδας μας και κατ’ επέκταση το λαό και τον τουρισμό μας.
Είναι βέβαια πανθομολογούμενος ο κοινωνικός ρόλος της Αστυνομίας και η ανάγκη να σταθεί δίπλα στον πολίτη φιλικά προς αυτόν αλλά και με ταυτόχρονη ικανότητά της ώστε να είναι αποτελεσματική.
Πολλοί είναι οι λόγοι που αποτελούν τα αίτια της όποιας δυσλειτουργίας της Αστυνομίας οπωσδήποτε όμως υπάρχει η αδήριτη ανάγκη βελτίωσης της συνολικής, διοικητικής και επιχειρησιακής της ικανότητας.
Τέτοιοι λόγοι είναι:
α. Η μη ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και υλικών μέσων.
β. Ο πλημμελής αστυνομικός σχεδιασμός και συντονισμός.
γ. Η ατελής εκτίμηση των τοπικών συνθηκών.
δ. Η μη ύπαρξη σοβαρών κινήτρων για την αφύπνιση του ζήλου των αστυνομικών και την επίδειξη των ικανοτήτων τους, γεγονός που οδηγεί σε υποτονικό ενδιαφέρον τους για προσφορά.
ε. Το χαμηλό επίπεδο πειθαρχίας, τμήματος του σώματος της Αστυνομίας και κάποια συμπτώματα διαφθοράς που έχουν παρατηρηθεί.
Αυτονόητο, λοιπόν, είναι ότι επείγει όσο ποτέ άλλοτε η επίλυση των χρόνιων προβλημάτων των αστυνομικών.
Τα προβλήματα αυτά είναι:
– Η εκπαίδευση και η μετεκπαίδευση των αστυνομικών.
– Ο εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής.
– Το κτιριακό.
– Το ωράριο και η νυκτερινή απασχόληση των αστυνομικών.
– Η αναδιοργάνωση των αστυνομικών υπηρεσιών με βάση τη νέα δομή των «Καλλικρατικών» Δήμων.
– Ο εκσυγχρονισμός των διαφόρων αστυνομικών υπηρεσιών.
– Η αντιμετώπιση της διαφθοράς, μερίδας αστυνομικών, με τη βοήθεια της νεοϊδρυθείσας υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας.
Στόχος η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και των δυνατοτήτων της ΕΛ.ΑΣ.
Πρέπει κυρίως να υπάρξει προσέγγιση της Αστυνομίας με τους πολίτες, στην υπηρεσία των οποίων έχει ταχθεί, μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Με το Νόμο 2647/98 μεταβιβάστηκαν αρμοδιότητες της ΕΛ.ΑΣ., γραφειοκρατικού χαρακτήρα και τοπικής εμβέλειας, στις Περιφέρειες, στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και στους Δήμους ώστε ένας ικανός αριθμός αστυνομικών να απελευθερωθούν από μη αστυνομικές εργασίες και να αφοσιωθούν απερίσπαστοι στο αστυνομικό τους έργο.
Όπως σε κάθε εργασιακό χώρο έτσι και στην Αστυνομία, ο συνδικαλισμός μπορεί να συμβάλλει θετικά στην προώθηση επίλυσης των όποιων προβλημάτων των αστυνομικών.
Ο συνδικαλισμός στην Αστυνομία πρέπει να λάβει υπ’ όψη του τα όρια των διεκδικήσεων και εκείνων της αυτονόητης και απαραίτητης ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ, που αποτελεί την προϋπόθεση για την ίδια την ύπαρξη της Αστυνομίας.
Άρα απαιτείται καλοπιστία και αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Ανάδειξη των προβλημάτων ΝΑΙ, προσπάθεια για αναζήτηση της καλύτερης δυνατής λύσης ΝΑΙ, ΟΧΙ όμως στην απολίτικη αντίληψη αναγόρευσής τους σε κυρίαρχα και πάνω από το υπηρεσιακό ΚΑΘΗΚΟΝ (λευκή απεργία).
Ο ικανός και παραγωγικός αστυνομικός πρέπει να αμείβεται υλικά αλλά και ηθικά με υπηρεσιακή αναγνώριση και καταξίωση.
Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει πρώτη προτεραιότητα την αναβάθμιση της Αστυνομίας, ώστε να είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις σημερινές νέες προκλήσεις.
Ένας Οργανισμός, σαν την Αστυνομία, που έχει άμεση επικοινωνία με τον πολίτη και τα καθημερινά του προβλήματα, πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και να έχει όλες εκείνες τις απαιτούμενες δυνατότητες, για να μπορεί να τα επιλύσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Το πρότυπο του νέου αστυνομικού είναι εκείνος ο αστυνομικός, ο οποίος χωρίς να καταχράται τα όρια άσκησης της εξουσίας του να είναι ταυτόχρονα αποτελεσματικός.
Η Πολιτικοφυλακή του Δικτάτορα Φράνκο στην Ισπανία ήταν μεν «αποτελεσματική», αλλά είχε υποπέσει σε πολλά εγκλήματα κατά των πολιτών.
Η Αστυνομία μιας δημοκρατικής πολιτείας δεν υποπίπτει σε τέτοιου είδους απάνθρωπα ολισθήματα, όμως με το σύγχρονο εξοπλισμό της και την κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού της καθίσταται ικανή για την πάταξη της εγκληματικότητας.
Ιδιαίτερα στη σημερινή πραγματικότητα, με την αυξημένη εγκληματικότητα, τη ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη, στην οποία βέβαια έχουν πρόσβαση και οι εγκληματίες, αλλά και τις διαρκώς μεταβαλλόμενες κοινωνικές συνθήκες, αποτελεί προϋπόθεση επιτυχούς αστυνόμευσης η καθημερινή προσαρμογή της Αστυνομίας σε αυτές.
Υπάρχει λοιπόν ανάγκη εμπέδωσης της νέας αυτής αντίληψης και συμπεριφοράς της Αστυνομίας με την παράλληλη απόκτηση σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής και συνεχούς εκπαίδευσης του προσωπικού της.
Καθήκον δε δικό μας είναι να αγωνιστούμε για μια Αστυνομία φιλική στον πολίτη αλλά ικανή και αποτελεσματική για να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας του.
Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΞΗ σίγουρα αποτελεί ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ.
Όλες βέβαια οι ΕΘΝΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ πρέπει να αντιμετωπίζονται από αρραγές Εσωτερικό Εθνικό Μέτωπο.
Το αίσθημα ασφάλειας του λαού μας πρέπει να είναι εμπεδωμένο πάνω σε ισχυρές βάσεις που μέρα με τη μέρα να γίνονται ισχυρότερες.
Είναι θέμα επιβίωσης του έθνους μας.