Με το Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή την Αγγλία, είχαμε μέχρι τώρα πολύ καλές σχέσεις. Γενικώς βέβαια όλοι οι πολιτισμένοι λαοί αγαπούν την πατρίδα μας. Διαβάζουν την ιστορία της, την διδάσκουν στα σχολεία τους. Μελετούν τα συγγράμματα των προγόνων μας και τα διδάσκουν στα σχολεία. Μία από αυτές τις χώρες είναι και η Μεγάλη Βρετανία. Αυτή, μαζί με άλλους, παλαιότερα βοήθησε τους σκλαβωμένους στους Τούρκους Έλληνες να ελευθερωθούν. Η βοήθεια δεν ήταν μόνο υλική. Ήταν και ηθική.

Ως παράδειγμα προσφοράς ηθικής βοήθειας αναφέρω τον μεγάλο Άγγλο ποιητή, τον αριστοκράτη Λόρδο Βύρωνα. Ο ποιητής Βύρων εγκατέλειψε τα πλούτη και τις ευκολίες της πατρίδας του. Και ήρθε στην επαναστατημένη Ελλάδα να βοηθήσει, κυρίως ηθικώς, με την παρουσία του και με τα ποιήματά του. Από τις κακουχίες τελικώς πέθανε, πιθανώς από ελονοσία, στο Μεσολόγγι. Θυσιάστηκε για την Ελλάδα. Έγραψε ποιήματα για να υποστηρίξει και να εμψυχώσει τους μαχόμενους Έλληνες.

Πολέμησε για την Ελλάδα. Με τα ποιήματά του. Πνευματικώς. Σε ένα από αυτά, το Don Juan  and Haidee, αναπολώντας τις παλιές δόξες της χώρας μας, απευθύνεται προς την θεά Γη και την παρακαλεί να δώσει πίσω έστω τρεις από τους τριακόσιους Σπαρτιάτες, για να στήσουν νέες Θερμοπύλες: “Of the three hundred grant but three/ to make a new Thermopylae”.  Στο ίδιο ποίημα, παρακάτω, βλέπει κοπέλες Ελληνίδες να χορεύουν. Και κλαίει. Γιατί σκέφτεται ότι τα στήθη τους θα θηλάσουν σκλάβους:

“Our virgins dance beneath the shade./ I see their glorious black eyes shine./  But gazing on each glowing maid/ My own the burning tear-drop laves/ To think such breasts must suckle slaves”. Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός αργότερα, στον εθνικό μας ύμνο, απαντά σ’ αυτό: “Στη σκια χειροπιασμένες/ στη σκια βλέπω κι εγώ/κρινοδάχτυλες παρθένες/ όπου κάνουνε χορό./ Η ψυχή μου αναγαλλιάζει/ πως ο κόρφος καθεμιάς/ γλυκοβύζαστο ετοιμάζει/ γάλα ανδρείας κι ελευθεριάς”.

Και τώρα ο Ρίσι Σούνακ, ο σημερινός πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, ινδικής καταγωγής, πρόσβαλε χονδροειδώς τον Έλληνα πρωθυπουργό ακυρώνοντας, την τελευταία στιγμή, την προγραμματισμένη συνάντησή τους στο Λονδίνο. Δεν καταδέχτηκε να υποδεχτεί τον Μητσοτάκη, γιατί, λέει, θα πρόβαλλε στην συζήτησή τους το αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή πίσω στην χώρα μας των κλεμμένων από τον Παρθενώνα “ελγίνειων μαρμάρων”. Ήταν αγενής η συμπεριφορά του. Τι διαφορά! Ο  Έλγιν κυριολεκτικώς τα έκλεψε επί τουρκοκρατίας. Και τα κλεμμένα τα ζητούμε πίσω. Δίκαιο το αίτημά μας.

Με την συμπεριφορά του αυτή ο πρωθυπουργός Σούνακ έχασε. Δεν κέρδισε. Το πρόβλημα της επιστροφής των “μαρμάρων” έγινε πιο επίκαιρο. Και ο περισσότερος κόσμος είναι με το μέρος μας. Υποστηρίζουν την επιστροφή τους.

Μέχρι τώρα οι δυο λαοί, Έλληνες και Βρετανοί, είχαμε φιλία και αλληλοεκτίμηση. Ασφαλώς οΣι σχέσεις μας δεν πρόκειται να χαλάσουν εξαιτίας του γεγονότος αυτού.

Σημείωση: Στο προηγούμενο άρθρο μου, Δευτέρα 27/11/2023, εκ παραδρομής ετέθη επικεφαλίδα “Υπερθέρμανση του πλανήτη” αντί του ορθού “Συζήτηση για την παραγωγική ηλικία του ανθρώπου”.