Είναι αλήθεια ότι η θέση των ανθρώπων που εισηγούνται τα έκτακτα μέτρα λόγω της πανδημίας είναι δύσκολη. Είναι αυτό που κοινώς λέμε αναγκασμένοι, να «βγάλουν τα κάστανα απ’ τη φωτιά ή το φίδι απ’ την τρύπα». Είναι επίσης χωρίς λογική συνάφεια, όταν μπερδεύουν τις θέσεις τους, αυτή του επιστήμονα, με αυτή του πολιτικού ή και του θεολόγου.
Παρ’ όλο που μπορεί να φανεί παράδοξο, δεν παύει ωστόσο να ’ναι αληθινό ότι ολόκληρη η ακριβής επιστήμη κυριαρχείται από την ιδέα του κατά προσέγγισιν. Κάθε μέτρηση στην επιστήμη γίνεται πάντοτε με την πιθανότητα ενός λάθους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ζητήματα όπου κάτι μπορεί να είναι γνωστό με εξαιρετική ακρίβεια, κάθε ερευνητής παραδέχεται ότι πιθανό να έκανε λάθος.
Ενώ στα ζητήματα όπου η αλήθεια είναι αδύνατο να αποδειχθεί, κανείς δεν παραδέχεται το ενδεχόμενο του παραμικρού λάθους στις γνώμες του. Ποιος άκουσε ποτέ θεολόγο ή πολιτικό να κλείνει ένα κήρυγμα ή ένα διάγγελμα με τη δήλωση πως οι αντιλήψεις του μπορεί να είναι λαθεμένες;
Είναι ένα παράξενο γεγονός ότι η υποκειμενική βεβαιότητα είναι αντιστρόφως ανάλογη προς την αντικειμενική βεβαιότητα. Όσο λιγότερους λόγους έχει ένας άνθρωπος να πιστεύει πως έχει δίκιο, τόσο πιο πεισματικά και βίαια διακηρύττει ότι έχει απόλυτο δίκιο.
Κι εδώ στην συγκυρία των καιρών βρέθηκαν επιστήμονες (βλέπε κ. Τσιόδρας), του οποίου η επιστημονική εγκυρότητα δεν αμφισβητείται, να περιπλέκουν – δεν μπορώ να φανταστώ για ποιον λόγο – την επιστήμη, με την πολιτική, ακόμα και με την θεολογία. Γι’ αυτό έχουν περιέλθει σε θέση δεινή, θέση που αν ήταν μόνο επιστημονική δεν θα είχαν πρόβλημα.
*Ο Αριστείδης Αρχοντάκης είναι φυσικός-συγγραφέας