Με το πέρας των αμερικανικών εκλογών, αρχίζει μια νέα εποχή τόσο για την Αμερική αλλά και για όλο τον κόσμο. Η καθαρή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, παρά τα προεκλογικά προγνωστικά μοντέλα δημοσκοπήσεων που έδιδαν τις ίδιες πιθανότητες με την αντίπαλό του, δεν αμφισβητείται από κανένα και οσονούπω θα αρχίσει η δεύτερη θητεία του εκρηκτικού, απρόβλεπτου και αμφιλεγόμενου προέδρου.
Όμως η επανεκλογή του άρχισε ήδη να δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα και σκεπτικισμό σε πολλούς αποδέκτες και οπωσδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να αναφερθούμε εις τα του οίκου μας, με δεδομένο ότι κάποιες παράμετροι θα αλλάξουν στις διατλαντικές σχέσεις, σύμφωνα τουλάχιστον με κάποιες παλιότερες και διαχρονικές δηλώσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου.
Είναι βέβαιο ότι η νέα έλευση και εγκατάσταση του Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα σημαδευτεί από συμπεριφορές διαφορετικές από εκείνες της πρώτης θητείας του. Ο Ντόναλντ Τραμπ, τώρα είναι πιο έμπειρος στην πολιτική, έχοντας την πείρα της πρώτης θητείας από τη μια μεριά και την περισυλλογή και σκεπτικισμό της τετράχρονης ενδιάμεσης ‘’ανάπαυσης’’ από την άλλη!
Προφανώς και έχει αποφασίσει να κάνει πραγματικότητα όσα δεν τόλμησε την πρώτη φορά σε διάφορα μέρη του πλανήτη, παρά τις πολλαπλές αναφορές σε αυτά. Πολλά θα φανούν σύντομα με τα βασικά στελέχη που επιλέγει να αναλάβουν την ευθύνη κρίσιμων υπουργείων στην κυβέρνησή του, όπως για παράδειγμα η πολιτική των ΗΠΑ που θα εφαρμοσθεί απέναντι στο ΝΑΤΟ.
Κι αν στην πρώτη θητεία του ακολούθησε πολιτική εφαρμοσμένη σύμφωνα με τα πρότυπα των Ρεπουμπλικάνων, τώρα η δεύτερη εκλογή του θα τον απελευθερώσει ώστε να επιλέξει εκείνους που βρίσκονται κοντύτερα στις δικές του απόψεις.
Στη σχέση του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι σίγουρο ότι θα προκύψουν σειρά προβλημάτων και ανάλογων προκλήσεων. Πολλάκις έχει αναφερθεί ότι δεν μπορεί η Αμερική να παριστάνει συνεχόμενα τον εγγυητή της Ευρώπης από οιουσδήποτε εξωτερικούς κινδύνους.
Να παρέχει προστασία στους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ χωρίς ανταλλάγματα ή χωρίς και εκείνοι να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και από οικονομική άποψη. Μια από τις πρώτες προκλήσεις του, είναι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία.
Πιθανότατα θα αποσύρει την στήριξή του σε αυτή τη χώρα, και ή θα της ζητήσει να συμβιβαστεί με τη Ρωσία χάνοντας αρκετά εδάφη, ή ίσως να απευθυνθεί στους ευρωπαίους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ να προσφέρουν περισσότερα στους αμυνόμενους Ουκρανούς, σε ένα πόλεμο που βρίσκεται και εξελίσσεται στη δική τους γειτονιά.
Κάτι παρεμφερές θα δρομολογηθεί και για την περίπτωση της Μέσης Ανατολής, αν και εκεί υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες. Αλλά και εκτός αυτού είναι σίγουρο ότι θα απαιτήσει να συνεισφέρουν πάνω από το ελάχιστο 2% του ΑΕΠ των χωρών τους, όπως άλλωστε προβλέπεται.
Μπροστά σε αυτά, η Ευρώπη οφείλει να αναλογισθεί το μέλλον της, αυξάνοντας τις δικές της δυνάμεις και την εδώ και χρόνια προγραμματιζόμενη, και χωρίς να γίνει πραγματικότητα, στρατηγική της αυτονομία. Όλα αυτά σημαίνουν καθαρά ότι θα στερήσουν πόρους από την υγεία και την παιδεία, τουλάχιστον, σε όλες τις χώρες της γηραιάς ηπείρου.
Ένα επιπλέον πρόβλημα μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. είναι εκείνο που άπτεται των οικονομικών συναλλαγών. Ο κίνδυνος δασμών σε προϊόντα αναμφίβολα θα δημιουργήσει κάποιες αναταραχές ανάμεσά τους αλλά δεν παύει να ελλοχεύει ο κίνδυνος να δρομολογηθούν συνθήκες που θα ευνοούν περισσότερο την Αμερική εις βάρος πάντοτε των ευρωπαίων πολιτών.
Η σχέση επίσης του προέδρου Τραμπ με ηγέτες αυταρχικούς της Ε.Ε., όπως ο Όρμπαν, θα έρθει στο προσκήνιο με διάφορους τρόπους και ίσως αποτελέσει υπόδειγμα και για άλλους που εμφορούνται από ανάλογες ιδέες, όπως για παράδειγμα στο μεταναστευτικό ζήτημα, ένα πολύ σοβαρό θέμα που έρχεται στο προσκήνιο συνεχόμενα και επηρεάζει τις εκλογικές αναμετρήσεις της Ευρώπης.
Όσα ειπώθηκαν από πολλούς ηγέτες εδώ στην Ευρώπη, θα έρθουν ξανά μπροστά σε όλες τις μεταξύ τους συναντήσεις και προφανώς θα έχουν τον ανάλογο αντίκτυπο.
Όμως υπάρχει και η ρόδινη πλευρά! Όλα τα προαναφερθέντα, ίσως πείσουν τους ευρωπαίους να αναλογισθούν το μέλλον τους, να διαμορφώσουν εκείνες στις πολιτικές που δεν εφάρμοσαν για διάφορους λόγους έως τώρα και να επιλύσουν τα προβλήματά τους χωρίς πάτρωνες και διαιτητές!
Ο Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης είναι τέως δ/ντής Χειρουργικής και συγγραφέας