Η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να εντάξει το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» στο ΤΑΙΠΕΔ, ερήμην του Δήμου Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης και των τοπικών φορέων, καταγράφηκε ως αιφνιδιασμός της αυτοδιοίκησης, που εμφανίζεται να κεραυνοβολήθηκε από την εξέλιξη αυτή.

Βεβαίως πριν από τον κεραυνό προηγήθηκαν «βροντές» τις οποίες φαίνεται ότι δεν άκουσαν όσοι σήμερα «πέφτουν από τα σύννεφα» και δηλώνουν έκπληκτοι για την εξέλιξη αυτή. Από τότε που ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία και με την Περιφέρεια ολοκλήρωσε και παρέδωσε στα χέρια του υφυπουργού Χωροταξίας κ. Ταγαρά τον φάκελο με μια ολοκληρωμένη πρόταση για το Ειδικό Χωρικό της Νέας Αλικαρνασσού έχουν μεσολαβήσει και κρίσιμες πολιτικές δηλώσεις που όφειλαν να κινητοποιήσουν την αυτοδιοίκηση, η οποία έτσι και αλλιώς έπρεπε να έχει τεταμένα αντανακλαστικά και ενεργή και διεκδικητική παρουσία στην παρακολούθηση του κρίσιμου αυτού θέματος.

Για παράδειγμα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, από τον Μάιο είχε προσδιορίσει (μιλώντας στο συνέδριο της Capital Link), τα κυβερνητικά σχέδια για το «φιλέτο» της έκτασης που θα απελευθερωθεί μετά τη μεταφορά του αεροδρομίου στη Ν. Αλικαρνασσό, ξεκαθαρίζοντας ότι θα ζητηθεί μια κοστολογημένη πρόταση από τον ιδιωτικό τομέα.

Μάλιστα υπήρξε απόλυτα σαφής λέγοντας ότι «με το μοντέλο των προτάσεων καινοτομίας, που έχει εφαρμοστεί στην Ιταλία, αντί να καθόμαστε να τσακωνόμαστε τι θα γίνει αυτή η μεγάλη ιδιοκτησία στην παραλιακή της Κρήτης, θα καλέσουμε τον ιδιωτικό τομέα και θα μας κάνει μία κοστολογημένη πρόταση». Σημείωσε ότι οι προτάσεις καινοτομίας θα αφορούν μεγάλα έργα προϋπολογισμού άνω των 200 εκατ. ευρώ και υπογράμμισε: «Θα γλιτώνουμε τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια μεγάλων καθυστερήσεων και απίστευτων διαβουλεύσεων και θα τελειώνουμε με αυτό το γαϊτανάκι που ρίχνει ο ένας την πολιτική ευθύνη στον άλλον».

Τα δεδομένα αυτά, συνδυαστικά με πολλά άλλα στοιχεία που προέκυψαν μέσα από απαντήσεις που δόθηκαν εντός κοινοβουλίου (στο πλαίσιο σχετικών ερωτήσεων που κατατέθηκαν από βουλευτές), φαίνεται ότι δεν θορύβησαν τους τοπικούς άρχοντες που επέλεξαν να μηρυκάζουν τη γλυκιά γεύση που άφησαν πίσω τους τα εύσημα του υφυπουργού Περιβάλλοντος Ν. Ταγαρά, του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ε. Μπακογιάνννη για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού.

Αλλά ακόμα και αν δεν είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις αυτές, οι οποίες δίνουν τον τόνο σε σχέση με τις κυβερνητικές προθέσεις, η αυτοδιοίκηση δεν οφείλει να διεκδικεί μια απάντηση στην πρόταση που κατέθεσε, δεν όφειλε να έχει μια πιεστική παρουσία, δεν όφειλε να έρθει σε επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς και να ζητήσει ευθέως ενημέρωση για την εξέλιξη του θέματος;

Είναι φανερό ότι η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να επιλέξει αν θα συνεχίσει να «πέφτει από τα σύννεφα» ή αν θα παρακολουθεί παρεμβατικά τις εξελίξεις, μαχόμενη για τη διασφάλιση του θεσμικού ρόλου της και την προάσπιση των αναγκών της κοινωνίας που πρέπει να βρίσκονται στην προμετωπίδα των διεκδικήσεών της.