Ας συμφωνήσουμε σε μια διαπίστωση: παρά τις πολλές απαξιώσεις που εισπράττει καθημερινά η πολιτική, δεν παύει να αποτελεί το μοναδικό δρόμο, μέσα από τον οποίο μπορούν με ασφάλεια και προοπτική να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα, που κάθε κοινωνία, και βεβαίως η σύγχρονη, έχουν να ξεπεράσουν.
Στο πεδίο λοιπόν αυτό των πολιτικών επιλογών, κομβικό ρόλο διαδραματίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο στον Πρώτο όσο και στον Δεύτερο βαθμό της. Προϋποθέσεις για να προσφέρει όσα οι συνθήκες απαιτούν είναι από τη μια το θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει τις αρμοδιότητές της και από την άλλη η σωστή εκπροσώπηση μέσω δημοκρατικών διαδικασιών και αποτελεσματικών ομάδων, υπεύθυνων προσωπικοτήτων.
Ευθύνη των πολιτών ήταν και είναι οι σωστές επιλογές, στηριγμένες στις πολιτικές θέσεις που εμπεριέχουν τη δύναμη της παρέμβασης και της επίλυσης, μέσα από έναν οραματικό σχεδιασμό, αλλά βεβαίως και μια ακόμη πιο αποτελεσματική και διαφανή υλοποίηση.
Μικρά και μεγάλα έργα απαιτούν προγραμματισμό, απαιτούν ιεράρχηση και θα πρέπει να συμπληρώνουν μια ευρύτερη εικόνα, να συνθέτουν ένα πλαίσιο στο οποίο κάθε πολίτης θα βλέπει τον εαυτό του, την προοπτική τη δική του και των παιδιών του, τη δυνατότητα να αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες, το δικαίωμα σε μια ζωή ποιότητας και αξιοπρέπειας.
Κεντρικό παρονομαστή σε όλη αυτή την πορεία, σε κάθε μας επιλογή πρέπει να έχουμε, το οφείλουμε στα παιδιά μας και στις γενιές που έρχονται, το περιβάλλον. Η διατήρηση της ομορφιάς αυτού του ευλογημένου τόπου, η επούλωση των πληγών με τις οποίες η ολιγωρία και η ασυδοσία άλλων περιόδων το επιβάρυνε, πρέπει να αποτελεί μια απαρέγκλιτη προτεραιότητα.
Η αειφόρος αξιοποίηση των πολλών δυνατοτήτων της κρητικής γης πρέπει να αποτελεί τον κεντρικό άξονα κάθε σχεδιασμού μας. Η νέα οικονομία με τα χαρακτηριστικά της «πράσινης ανάπτυξης» μπορεί να διαμορφώσει μοναδικές συνθήκες παραγωγής σε συνδυασμό με μια ξεχωριστή ποιότητα στη ζωή μας.
Η ποιότητα αυτή αντανακλά όπως είναι φυσικό στην υγεία και στην ασφάλεια των κατοίκων του νησιού μας και των επισκεπτών του. Χρέος της Αυτοδιοίκησης παραμένει με πολιτικές πρωτοβουλίες να οργανώσει περαιτέρω και να ενισχύσει το δίκτυ ασφαλείας με κοινωνικές δομές που μόνο η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να οργανώσει. Στόχος μας πρέπει να είναι η κοινωνία ως σύνολο, χωρίς αποκλεισμούς και περιθωριοποιήσεις.
Η φτώχεια, απότοκο σε μεγάλο βαθμό της κρίσης, έχει οδηγήσει σημαντικό αριθμό συνανθρώπων μας σε αδιέξοδο. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να παρεμβαίνει δυναμικά, έχοντας το πλεονέκτημα της «εγγύτητας». Ζώντας και δρώντας δίπλα στον πολίτη μπορεί, μόνη αυτή, να γνωρίζει τις ανάγκες του και τα προβλήματά του.
Οφείλουμε να σχεδιάσουμε λύσεις εμπνεόμενοι από καλές πρακτικές στο διεθνές πεδίο, προσαρμοσμένες βέβαια στις δικές μας ανάγκες και στη δική μας νοοτροπία.
Η πολιτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αμεσότητα, μπορεί να σχεδιάσει τα μικρά και μεγάλα έργα που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη, για μια καθημερινή ζωή άνετη και ποιοτική. Οι υποδομές που απαιτεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής πρέπει να σχεδιάζονται χωρίς στερεότυπες αντιλήψεις και με ορίζοντα το μέλλον του τόπου και τις προοπτικές του.
Ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας, η παροχή υπηρεσιών ποιότητας, η διαχείριση των απορριμμάτων, η σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν τη βάση της σύγχρονης ανάπτυξης. Φυσικό και δομημένο περιβάλλον πρέπει να συνδέονται και να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ποιότητα ζωής όλων μας.
Η ιστορία και ο πολιτισμός του Νησιού μας πρέπει να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης. Ζητούμενο παραμένει η συνέχεια και έγνοια μας θα πρέπει να είναι η ενίσχυση νέων δημιουργών, καλλιτεχνών, ικανών να βρεθούν στην πανελλήνια και γιατί όχι στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία.
Ο πολιτισμός αποτελεί το ισχυρό διαβατήριο μας προς το διεθνές κοινό, ενώ ταυτόχρονα χτίζει μια νέα κουλτούρα η οποία μορφώνει την ψυχοσύνθεση, την ταυτότητα των ΚΡΗΤΙΚΩΝ σήμερα.
Η συμμετοχή λοιπόν όλων μας στο διάλογο που ξεκινά ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μάη, είναι κάτι περισσότερο από υποχρέωση. Είναι «χρέος κρητικό» όπως θα λεγε και ο Καζαντζάκης.
Οφείλουμε με ωριμότητα και ειλικρίνεια να χτίσουμε με νέες προτάσεις και ιδέες την Κρήτη που οραματιζόμαστε. Με γνώση και σύνεση, με την απόλυτη συνείδηση πως μπορούμε να αφήσουμε πίσω την κρίση, μπορούμε να κοιτάξουμε την αειφόρο ανάπτυξη στα μάτια. Χρειάζεται να επιστρατευθούμε όλοι!
Καθένας με τις δικές τους δυνάμεις, τις γνώσεις του, τις ευαισθησίες του. Χωρίς αφορισμούς και αποκλεισμούς με κριτήρια βέβαια τη διαφάνεια, την ποιότητα και την προοπτική που χρειάζεται ο τόπος μας, εμείς και τα παιδιά μας.
Η σύγχρονη Πολιτεία απαιτεί επιστράτευση, συμμετοχή, επαναπροσδιορισμό των αξιών με απόλυτο σεβασμό στις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ισότητας, της συνοχής και της αλληλεγγύης.
* Ο Ευάγγελος Ζάχαρης είναι διευθυντής ΕΣΥ, επεμβατικός καρδιολόγος, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, ενεργός πολίτης