Η υγεία, η παιδεία και η πολιτική προστασία θεωρούνται τα πολυτιμότερα κοινωνικά αγαθά που έχει ένα σύγχρονο δημοκρατικά οργανωμένο κράτος υποχρέωση να παρέχει χωρίς εκπτώσεις και περιορισμούς προς τους πολίτες. Όλα τα άλλα κοινωνικά αγαθά έπονται της υγείας και της ασφάλειας, χωρίς να υπολείπονται έναντι της σημαντικότητάς των για τις ανάγκες της κοινωνίας.

Η τοποθέτηση βόμβας έξω από το σπίτι του διακεκριμένου δικαστικού λειτουργού την προηγούμενη εβδομάδα, είναι ένα ακόμη επεισόδιο στο ανησυχητικό φαινόμενο της νέας τρομοκρατίας που το τελευταίο διάστημα ολοένα και αυξάνεται.

Υπάρχουν γειτονιές της Αθήνας που έχουν μετατραπεί σε «νεκρές» ζώνες, απαθώς παραχωρημένες σε κάθε μορφής παραβατικότητα. Τα περισσότερα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν παραδοθεί στην τύχη τους, με καταληψίες διάφορες ομάδες αναρχοαυτόνομων συλλογικοτήτων, να κρατούν «ομήρους» καθηγητές απαιτώντας παράλογα αιτήματα, όπως πρόσφατα του «Ρουβίκωνα» που άνοιξε γραφείο μέσα στη Φιλοσοφική Σχολή.

Δημόσιες υπηρεσίες, ξένες πρεσβείες, ακόμη και αστυνομικά τμήματα γίνονται στόχος επιθέσεων. Οι ληστείες και οι κλοπές αυξάνονται, ενώ οι φυλακές έχουν μετατραπεί σε κέντρα επιχειρήσεων εγκληματικών δραστηριοτήτων. Γενικά από την καταπάτηση της δημόσιας τάξης, τη βία, τους βανδαλισμούς και τους προπηλακισμούς που εκδηλώνονται, αναπτύσσεται επικίνδυνα η κλιμάκωση τρομοκρατικών ενεργειών.

Διάχυτη είναι στην κοινωνία η αίσθηση αποτυχίας του κράτους στον τομέα προστασίας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, με αποτέλεσμα να εντείνεται το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί στη χώρα. Και όμως η Ελληνική Αστυνομία έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι στην πάταξη της εγκληματικότητας.

Τα παραδείγματα είναι πολλά από τη διαχρονική δράση της ΕΛ.ΑΣ. στην εξάρθρωση των εγκληματικών ομάδων και οργανώσεων, μέχρι την εξιχνίαση δύσκολων υποθέσεων για την προστασία των πολιτών. Είναι προφανές ότι σήμερα εκείνο που απομένει είναι η λήψη της πολιτικής βούλησης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου. Για να υπάρξει πολιτική βούληση χρειάζεται να γίνει κοινή συνείδηση ότι η τάξη και η ασφάλεια δεν έχουν πολιτικό χρώμα. Δεν είναι θέμα δεξιάς ή αριστερής πολιτικής η ασφάλεια των πολιτών, αλλά η σημαντικότερη υποχρέωση μιας ευνομούμενης πολιτείας απέναντι στους πολίτες.

Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη άσκησης της αστυνομικής πολιτικής που χρειάζεται η χώρα, γι’ αυτό πρέπει να επιλέξει πολιτική βούληση για την προστασία των πολιτών ή πολιτική βούληση να μην στεναχωρηθούν «οι Ρουβίκωνες». Η ασφάλεια των πολιτών είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Στον πολιτικό ορίζοντα της Ελλάδας δεν προβάλλεται κανένα δόγμα για την επικράτηση της τάξης και της ασφάλειας.

Πρέπει να αλλάξει η πολιτική για τη δημόσια ασφάλεια, ως βασική προϋπόθεση για την ευημερία, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Νέο ξεκίνημα από την κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου, την κατάργηση του ασύλου στα ΑΕΙ και την αναθεώρηση της ποινικής δικονομίας.

Τη χαρτογράφηση της παραβατικότητας – εγκληματικότητας, την ενίσχυση της αστυνόμευσης και τη μηδενική ανοχή σε κάθε είδους παραβατικής συμπεριφοράς.

Πολιτική ασφάλειας δεν απαιτεί μόνο πολιτική βούληση από την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά απαραίτητη είναι και η στήριξη της κοινωνίας. Διαφορετικά οι Έλληνες είναι υποχρεωμένοι να αποφασίσουν επιλέγοντας να δουν την ανασφάλεια να φεύγει και τη Νέα Δημοκρατία να έρχεται.