Στην όλη διαδικασία στα πρώτα βήματα της γευσιγνωσίας σημαντικό ρόλο παίζει η μνήμη των αρωμάτων και των γνώσεων που ο καθένας από μας κατέχει. Οι αισθήσεις μας είναι ο μόνος σύμμαχός μας στη γευσιγνωσία. Η όραση, η όσφρηση και η γεύση έχουν κυρίαρχο ρόλο.

Την αφή και την ακοή τις χρησιμοποιούμε για να ολοκληρώσουμε την απόλαυση. Διαβάζω στις σελίδες ενημέρωσης από ειδικούς αναφορικά με το τι είναι γευσιγνωσία…

Η γευσιγνωσία είναι μια σχετικά γρήγορη διαδικασία αλλά χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία. Η εκπαίδευση είναι σημαντική ώστε ν’ ανακαλύπτει κανείς ενεργοποιώντας το νευρικό του σύστημα τα στοιχεία που ερεθίζουν τις αισθήσεις του και να τα αποκρυπτογραφεί.

Η τέχνη της γευσιγνωσίας από την αρχαιότητα….

Γεύση, μια από τις αισθήσεις του ανθρώπου. Η γνώση της γεύσης λοιπόν ήταν ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των αρχαίων Ελλήνων. Ο πρώτος λαός που έκανε “τέχνη” τη γεύση του ήταν χωρίς καμία αμφιβολία οι αρχαίοι Έλληνες. Οι τροφές για εκείνους είχαν άμεση σχέση με τις εποχές.

Η τροφή του χειμώνα δεν είχε θέση στο καλοκαίρι και αντίστροφα. Γιατί ήξεραν ότι οι τροφές εκτός εποχής ήταν σχεδόν με καθόλου βιταμίνες και χωρίς ουσιαστική γεύση, οπότε γιατί να χάσουν από τη γεύση που τόσο πολύ αγαπούσαν. Η ηδονή στον ουρανίσκο και ελαφρύ στομάχι ήταν η αγαπημένη φράση των αρχαίων Ελλήνων. Ο Όμηρος μας πληροφορεί ότι και οι θεοί προτιμούσαν τις απλές και ωραίες γεύσεις, το νέκταρ και την αμβροσία.

Όλοι γνωρίζουν το περίφημο ρητό του Ιπποκράτη:

“Φάρμακο ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακο”.

Η οπτική αίσθηση στο συμπόσιο των γεύσεων είναι απαραίτητη για τη διάκριση του χρώματος της τροφής, του μεγέθους και του σχήματος.

Η όσφρηση σημαντική, γιατί βοηθά στην ανίχνευση των αρωματικών ουσιών.

Η ακοή είναι πολύ σπουδαία γιατί μέσω του αφτιού βοηθά στην αίσθηση του μασήματος της τροφής.

Η γεύση απαραίτητη γιατί μέσω της γλώσσας ξεχωρίζει κανείς το ξινό , γλυκό, αλμυρό, πικρό, νόστιμο.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται σε όλους εμάς: πώς θα αναγνωρίζουμε τις όμορφες γεύσεις. Ο εξειδικευμένος εκπαιδευτής της γευσιγνωσίας θα μας διδάξει  όλους τους τρόπους για να μπορούμε να μυριζόμαστε, ν’ αντιλαμβανόμαστε, να γευόμαστε, να αισθανόμαστε αρώματα και γεύσεις!  Έτσι θα εκπαιδευτούμε αναγνωρίζοντας αρώματα από δεκάδες γνώριμα είδη τροφίμων, φρούτων και μπαχαρικών, ακόμα και με κλειστά μάτια…

Και η αρμονία των γεύσεων στον χορό των αισθήσεων δεν έχει τελειωμό…

* Η Εύα Καπελλάκη – Κοντού είναι Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος  ettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”.