Η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους και η κατάργηση των πόρων που δίνει το κεντρικό κράτος στους ΟΤΑ, αποτελεί μια καταλυτική μεταρρύθμιση. Παράλληλα όμως, αλλάζει άρδην τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και του ελληνικού κράτους εν γένει.

Οι στόχοι που θα επιτευχθούν ποικίλουν. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνουν την πραγματική διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων, αλλά κυρίως την ουσιαστική λογοδοσία των αιρετών οργάνων των Δήμων στους δημότες τους με την ταυτόχρονη συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις τοπικού ενδιαφέροντος που τους αφορούν άμεσα. Την ίδια στιγμή, θα λάβει χώρα η πραγματική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση, ενώ σε παράλληλο χρόνο θα επέλθει και η πολυπόθητη αναβάθμιση της παροχής δημοσίων υπηρεσιών. Κυρίως δηλαδή ενισχύονται η αυτονομία, η ανταποδοτικότητα, η διαφάνεια και η λογοδοσία.

Η ουσία της μεταρρύθμισης αυτής, έγκειται στο εξής: τα δύο επόμενα συναπτά έτη, δηλαδή το 2019 και το 2020, θα ολοκληρωθεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Στην συνέχεια το 2021 θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά της αρμοδιότητας για το φόρο ακίνητης περιουσίας από το Κεντρικό Κράτος στους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η χρονική αυτή αφετηρία έχει συμβολικό χαρακτήρα, καθώς συμπίπτει με την συμπλήρωση δύο αιώνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και την ανεξαρτησία της χώρας.

Το ύψος επιβολής του φόρου επί της ακίνητης περιουσίας θα υπολογίζεται από τους Δήμους, εντός ενός αυστηρού πλαισίου που θα έχει οριστεί από την Πολιτεία. Η είσπραξη αυτών θα πραγματοποιείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την αρωγή του Κράτους πάντοτε. Η ορθή αξιοποίηση όμως, θα επιβαρύνει αποκλειστικά τη Δημοτική Αρχή, όντας υπόλογη στους Δημότες της.

Η μεταρρύθμιση που εισηγείται η Αξιωματική Αντιπολίτευση, δεν αποτελεί μία αφηρημένη έννοια ή ιδέα, αλλά είναι σύμφωνη με τις επιταγές του Συντάγματος. Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 102 παράγραφος 5 του ελληνικού Συντάγματος ορίζει τα εξής: «Το Κράτος λαμβάνει τα νομοθετικά, κανονιστικά και δημοσιονομικά μέτρα που απαιτούνται για την εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας και των πόρων που είναι αναγκαίοι για την εκπλήρωση της αποστολής και την άσκηση των αρμοδιοτήτων των Ο.Τ.Α., με ταυτόχρονη διασφάλιση της διαφάνειας  κατά τη διαχείριση των πόρων αυτών».

Η επίτευξη της μέγιστης δυνατής συναίνεσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αποτελεί ιεραρχική προτεραιότητα. Ο διάλογος με τους Δήμους θα είναι γόνιμος και εποικοδομητικός, για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος.

*Ο Β. Βαρούχας είναι αντιπρόεδρος ΝΟΔΕ  Ηρακλείου, υπεύθυνος τομέα Τοπικής  Αυτοδιοίκησης και Νέων Επιστημών