Του Μαρίνου Παττακού
Οι άγιες μέρες του Πάσχα πέρασαν και το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης που παραμένει, δίνει την αφορμή να σκεφθούμε την πολυπόθητη ανάσταση της Ελλάδας, που μπορεί να έλθει από την αναγκαία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η εξυγίανση της οικονομίας είναι τώρα και δέκα χρόνια ο επιδιωκόμενος στόχος όλων των τελευταίων κυβερνήσεων και το αποτέλεσμα είναι ότι ακόμη δεν καταφέραμε να βγούμε από την κρίση επιτυγχάνοντας ένα ρεκόρ μοναδικό στην ιστορία των παγκόσμιων οικονομικών κρίσεων.
- Μέχρι πότε πρέπει να συζητούμε και να γράφουμε για να καταλάβουμε το πρόβλημα με αυτό το αδιέξοδο που οδηγεί ο δρόμος του κρατισμού, τον οποίο ακολουθεί σαράντα χρόνια τώρα η Ελλάδα;
- Έχουμε αναλογιστεί ποτέ όλοι οι πολίτες, πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί, αλλά και τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, τις πραγματικές αιτίες που προκάλεσαν την οικονομική κρίση, δηλαδή τη λανθασμένη λειτουργία του σπάταλου και διεφθαρμένου ελληνικού δημόσιου τομέα;
- Δεν το έχουμε καταλάβει ή ηθελημένα αποφεύγουμε να κατανοήσουμε ότι ο κρατισμός καλά κρατεί και είναι βολικά ριζωμένος σε μεγάλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας; Ξεκινώντας μια μικρή αναφορά με τα κυριότερα αρνητικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την «αμαρτωλή» λειτουργία του Δημόσιου τομέα, παραθέτουμε τα παρακάτω παραδείγματα αλλαγών που απαιτούνται να γίνουν άμεσα στην Ελλάδα: Οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να αφιερωθούν στο έργο που έχουν καθήκον να επιτελούν απέναντι στους πολίτες. Η Αστυνομία να αφεθεί ελεύθερη για να ασκήσει το θεσμικό της ρόλο, να αποκαταστήσει τα άβατα και να τονώσει το αίσθημα ασφάλειας της κοινής γνώμης. Να ενισχυθεί η Πυροσβεστική και συνολικά οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας. Να σταματήσουν οι σπατάλες με τους κομματικούς διορισμούς, για τη συντήρηση του πελατειακού κράτους. Αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών και της αποχειραγώγησης των θεσμών, του εκφοβισμού και των ωμών παρεμβάσεων στη λειτουργία της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης. Να σταματήσει επιτέλους το φαινόμενο της φοροκαταιγίδας που εκδηλώθηκε μετά το 2010 σε όλη την επικράτεια. Στην Ελλάδα όταν σταμάτησαν τα δανεικά, ξεκίνησε η υπερφορολόγιση των Ελλήνων.
Η ανάκαμψη της οικονομίας δεν μπορεί βέβαια να γίνει με τη διανομή προεκλογικών επιδομάτων ή φορολογικών ελαφρύνσεων εν όψει των Ευροεκλογών και αργότερα των εθνικών εκλογών. Θα πρέπει να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και να δοθούν κίνητρα σε Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες, ώστε να εισρεύσουν κεφάλαια για να δημιουργηθούν πραγματικές μόνιμες θέσεις εργασίας και όχι προσωρινές, με αμοιβές 300 ευρώ όπως σήμερα. Στην παιδεία θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα ώστε να κερδίσει το χαμένο έδαφος προκειμένου να επανέλθει στην κανονικότητα και να εκλείψει η απαξίωση της χριστιανικής ορθόδοξης πίστης, από τις ιδεοληπτικές επιλογές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Να επιτραπεί η αποκρατικοποίηση – αποδημοτικοποίηση των προβληματικών υπηρεσιών των Δήμων, στην Καθαριότητα, στο Πράσινο και τα Τεχνικά Έργα, που υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού σήμερα. Να αποκρατικοποιηθεί πλήρως η ΔΕΗ που παραμένει υπό τον έλεγχο του κράτους, μας χρεώνει ακριβότερο το ρεύμα και αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της. Η αλλαγή πορείας για την ανάσταση της Ελλάδας και την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας είναι υποχρεωτική. Αλλαγή πορείας προς το δρόμο που οδηγεί στο ξερίζωμα του κρατισμού, για ένα κράτος βιώσιμο και παραγωγικό, που θα παρεμβαίνει λιγότερο στη δουλειά των πολιτών και θα διευκολύνει τη ζωή των πολιτών. Διαφορετικά οι Έλληνες άδικα θα περιμένουν την ανάσταση των δημοσίων οργανισμών και της ζωής της μέλλουσας καταρρέουσας εθνικής οικονομίας. Αμήν.