Η Ανάσταση της Δημοτικής Αστυνομίας έγινε το έτος 2015, ύστερα από τον «ξαφνικό θάνατο» που την βρήκε με την κατάργησή της -άδικα- κάτω από την παραζάλη της πίεσης για περιστολή δαπανών του κράτους και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, στις 23 Σεπτεμβρίου του 2013.
Μετά από την 28χρόνη λειτουργία της και ενώ θα έπρεπε να γίνει η αναβάθμισή της, η πολιτική-οικονομική καταιγίδα της κρίσης παρέσυρε στο πέρασμά της και τη Δημοτική Αστυνομία. Ο Δήμος Ηρακλείου, πρωτοπόρος σε όλη την Ελλάδα επί Δημαρχίας του αείμνηστου Μανώλη Καρέλλη ίδρυσε το έτος 1985 την Δημοτική Αστυνομία, με σκοπό την τήρηση των διατάξεων που προέκυπταν από τις περιορισμένες αρμοδιότητές της.
Αρχικά οι πολίτες του Ηρακλείου αντιμετώπιζαν με δυσπιστία τη νέα Υπηρεσία που αποτελούνταν από 10 άντρες και 4 γυναίκες, αλλά σιγά-σιγά διαπιστώθηκε ότι έλυσε πολλά και σημαντικά προβλήματα της πόλης και κατάλαβαν την χρησιμότητά της.
Για το λόγο αυτό, κρίθηκε απαραίτητη και το έτος 2004, επί Δημαρχίας Γιάννη Κουράκη, η αύξηση της δύναμής της με 52 νέους αστυνομικούς και το 2008, με τον Νόμο 3731 για την αναδιοργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας, αυξήθηκαν οι αρμοδιότητές της.
Η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας το 2013 λίγο έλλειψε να καταγραφεί οριστικά ως μέγα ιστορικό λάθος στα αυτοδιοικητικά και δημοτικά χρονικά, εάν το έτος 2015 την περίοδο συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν λαμβάνονταν με τον Νόμο 4325/2015 η σωστή πολιτική απόφαση για την επανασύστασή της. Η ορθή αυτή πολιτική πράξη, όμως, δεν είχε υποχρεωτική εφαρμογή και οι περισσότεροι Δήμοι με δεδομένη την οικονομική αδυναμία λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν προχώρησαν στην επανασύστασή της.
Στον Δήμο Ηρακλείου κυριάρχησε η σωστή απόφαση με την καθοδήγηση του δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού που διεκρίνετο με την σοφία του και την διορατικότητά του, κατατέθηκε η εισήγηση και λήφθηκε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το έτος 2015 για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας.
Σήμερα και μέσα στο έτος 2025, με τον Νόμο 2022, μετά την απαίτηση πολλών Δήμων και του Δήμου Ηρακλείου, είναι όλα έτοιμα για την «Δευτέρα Παρουσία» της Δημοτικής Αστυνομίας. Νέο μοντέλο προβλέπεται για τη Δημοτική Αστυνομία με πλήρη αναδιοργάνωση από τον νέο Κανονισμό Λειτουργίας και την ολοκλήρωση των διαδικασιών μέσα στο 2025 για 1.213 προσλήψεις δημοτικών αστυνομικών σε 158 δήμους της χώρας.
Ο κανονισμός λειτουργίας μετά την διαπίστωση γνώμης της ΚΕΔΕ θα εκδοθεί σε ΦΕΚ και θα συμβάλει ώστε η Δημοτική Αστυνομία να αποτελέσει ένα σώμα οργανωμένο με υπόσταση, ιεραρχία κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που περιέχει ο Κανονισμός Λειτουργίας, οι δημοτικοί αστυνόμοι θα μπορούν να ασκούν ουσιαστικά τα καθήκοντά τους. Η Υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας θα λειτουργεί ως αυτοτελής Υπηρεσία σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης ή Αυτοτελούς Τμήματος.
Στη γενική κατηγορία που αφορά τους περισσότερους Δήμους περιλαμβάνονται πλήθος αρμοδιοτήτων όπως: Ο έλεγχος της παράνομης στάθμευσης, η απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων, η επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε καταστήματα και επιχειρήσεις, η επίδοση εγγράφων, η βεβαίωση κατ’ οίκον του γνήσιου υπογραφής, η τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, αλλά και η υποστήριξη του Δήμου σε μέτρα και δράσεις της Πολιτικής Προστασίας.
Οι μεγάλοι Δήμοι της χώρας θα έχουν επιπλέον αρμοδιότητες στην τήρηση των διατάξεων για την υπαίθρια διαφήμιση, το υπαίθριο εμπόριο και της Λαϊκές αγορές. Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για τις προσλήψεις των 1.213 νέων δημοτικών αστυνομικών, εκ των οποίων 30 στην Υπηρεσία Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Ηρακλείου.
Σήμερα, η «Δευτέρα Παρουσία» της Δημοτικής Αστυνομίας αποτελεί λαμπρή ευκαιρία για την Δημοτική Αρχή του δημάρχου Ηρακλείου, Αλέξη Καλοκαιρινού, για να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά με την καθοδήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου, στην επίτευξη της εύρυθμης και ομαλής λειτουργίας του Δήμου, για το συμφέρον των Υπηρεσιών του Δήμου και της κοινωνίας των πολιτών.