Ο Θέμης Μουμουλίδης βασίστηκε στο βιβλίο της Έφης Μαχιμάρη, «Ήτανε Κισμέτ» για να γράψει το σενάριο και να σκηνοθετήσει την θεατρική παράσταση «Η ΑΛΛΗ ΣΤΕΛΛΑ».
Μια παράσταση που ταξιδεύει το θεατή στην ιστορία της Ελλάδας από το 1917 μέχρι το 1954, μέσα από τη ζωή και το έργο της σπουδαίας ερμηνεύτριας. Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού εκείνης της εποχής με αφετηρία την ζωή της Στέλλας Χασκίλ αναδεικνύει τις συνθήκες που γράφτηκαν τα μεγάλα τραγούδια εκείνης της εποχής.
Τον κοινωνικό περίγυρο, τη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, το ξεριζωμό, τη προσφυγιά, το πόλεμο, τη κατοχή, τα πάθη των Εβραίων και του Ελληνικού λαού, τον εμφύλιο. Ούτε οι ίδιοι οι κορυφαίοι μας μουσικοί ξέρανε εάν θα βγουν ζωντανοί από αυτές τις περιπέτειες.
Ο Γιοβάν Τσαούς, ο Βαγγέλης Παπάζογλου κ.ά. πέθαναν. Η Ρόζα που βοήθησε τη Στέλλα φυλακίστηκε από τους ναζί… Η αδελφή της Στέλλας με τον άντρα της και το γιό τους στο Νταχάου… μόνο η Ραχήλ γύρισε. Στο κέντρο αυτής της παράστασης, βρίσκεται η Στέλλα Χασκίλ, μια τραγουδίστρια που άφησε έντονο το στίγμα της, με τις ερμηνείες της σε πολλά από τα πιο γνωστά τραγούδια εκείνης της εποχής.
Από τη Σαλονίκη στην Αθήνα, στη Σμύρνη και στη Πόλη… από τη δισκογραφία στο πάλκο, από τη μια η μόνιμη συνοδεία του θανάτου και από την άλλη η ζωή και η δημιουργία! Διαχρονικά τραγούδια που ο λαός τα τραγουδάει τόσα χρόνια ώστε να έχουν γίνει προσευχές.
Τα 9/8 έχουν τη δική τους ιστορία στη πορεία του Έλληνα! Το ρεμπέτικο είναι μέρος της ψυχής μας και το μπουζούκι από τα σημαντικά λαϊκά μας όργανα.
Η παράσταση δημιουργεί έντονες συγκινήσεις. Παρακολουθώντας οι θεατές τη Μαριάννα Πολυχρονίδου και τους Αντώνη και Θοδωρή Ξηντάρη άλλοι δακρύζουν, άλλοι κλαίνε, άλλοι τραγουδάνε κι όλοι στη μιάμιση ώρα της παράτασης έχουν καρφωμένα τα μάτια στη σκηνή.
Εξαιρετική η συντοπίτισσά μας, ηρακλειώτισσα, Μαριάννα στο ρόλο της Άλλης Στέλλας. Και στην υποκριτική και στο τραγούδι η Μαριάννα Πολυχρονίδη δίνει όλο το είναι της. «Μουσική αφαιρετική καθώς ταιριάζει στο χώρο και στο ήθος σε ωραία σμίξη με το λόγο», γράφει ο Θανάσης Δημάκης.
Τα Ξηνταράκια παίζουν δωρικά και καθαρά και στηρίζουν μοναδικά τη παράσταση. Απλό σκηνικό, καθαρός λόγος για να βγει η τραγικότητα της ιστορίας της Στέλλας και της Ελλάδας, εκείνης της εποχής. Ο Θέμης Μουμουλίδης δείχνει σεβασμό στα κείμενα του βιβλίου της Έφης Μαχιμάρη και η συνεργασία τους εξαιρετική.
Πετυχαίνει να ρίξει φως στο έργο και στη πορεία μια κορυφαίας τραγουδίστριας, που όμως σαν πέθανε, την έριξαν στα σκοτάδια και στη λήθη.
Η ξεχασμένη πρωταγωνίστρια των Τσιτσάνη, Χιώτη, Καλδάρα, Τούντα, Λαύκα, Τατασόπουλου, Μητσάκη, Τάκη Μπίνη, Χατζηχρήστου, Μοσχονά κ.ά. ξαναβγαίνει στο προσκήνιο ώστε να μαθαίνομε το έργο της κορυφαίας σεφαραδίτισσας Ελληνίδας τραγουδίστριας και την δύσκολη ζωή που έζησε στα τριανταέξι χρόνια που έμεινε στη γη, 1918-1954. Τόσα πρόλαβε να ζήσει!
Το έργο ξεκίνησε τη πορεία του στο κατάμεστο θέατρο Μικρό Γκλόρια, στην Αθήνα, το Σάββατο 23/11 και τη Κυριακή 24/11 και θα παίζεται όλο το Δεκέμβριο. Ας ελπίσομε να έρθει και στη πόλη μας η παράσταση, μιας και η Μαριάννα είναι συντοπίτισσα, η Έφη ζει στη πόλη μας αρκετά χρόνια πια κι ο Θέμης Μουμουλίδης έχει στήσει κάτι το πολύ εξαιρετικό.
Γιατί όπως λέει ο Βαγγέλης Παπάζογλου – εγώ δε γράφω για τους φχαριστημένους και τους μαυραγορίτες! Ούτε δέχεται να τον λογοκρίνει ο αμόρφωτος φασίστας του Μεταξά.
Γράφουν για το λαό και τα ντέρτια του! Γιατί το ρεμπέτικο τραγούδι είναι το λαϊκό τραγούδι εκείνων των καιρών. Η Στέλλα Χασκίλ ανήκει στις πιο σπουδαίες ερμηνεύτριες του, μαζί με τη Μαρίκα Νίνου και τη Σωτηρία Μπέλλου!