Ο καρκίνος του προστάτη είναι μία πολύ συχνή νόσος. Αποτελεί τον δεύτερο σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνο στους άνδρες τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στη χώρα μας. Η πιθανότητα εμφάνισής του αυξάνεται, όσο αυξάνεται η ηλικία. Οι διαγνωστικές εξετάσεις είναι πολύ ευαίσθητές και αποτελεσματικές στην ανίχνευσή του και σε αρκετές περιπτώσεις η νόσος αυτή έχει ευνοϊκή πορεία.
Ως εκ τούτου, είναι σήμερα λογικό επιλεγμένοι ασθενείς να παραμένουν απλώς σε στενή παρακολούθηση, για να αποφευχθεί μια περιττή θεραπεία.
Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις, οι ασθενείς θα χρειαστεί να λάβουν κάποια θεραπεία για τη νόσο τους. Ο εντοπισμένος καρκίνος του προστάτη αντιμετωπίζεται ριζικά, είτε με χειρουργείο, είτε με ακτινοθεραπεία. Η φαρμακευτική αγωγή συνεπικουρεί κυρίως σε πιο προχωρημένα στάδια.
Οι δύο αυτές θεραπευτικές προσεγγίσεις έχουν ελαφρά διαφορετικές ενδείξεις και ενδέχεται να προκαλέσουν διαφορετικές παρενέργειες (χειρουργείο: κυρίως στο ουροποιητικό σύστημα, ακτινοθεραπεία: κυρίως στο πεπτικό σύστημα). Η επιλογή της βέλτιστης θεραπείας είναι συχνά δύσκολη, με τον ασθενή να λαμβάνει την τελική απόφαση κατόπιν λεπτομερούς ενημέρωσης για τις δύο εναλλακτικές.
Τις προηγούμενες δεκαετίες το χειρουργείο υπερτερούσε έναντι της ακτινοθεραπείας όσον αφορά το ογκολογικό αποτέλεσμα, αν και η διαφορά ήταν μικρή. Αυτό όμως έχει πια αλλάξει. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας έχει ως αποτέλεσμα καταιγιστικές εξελίξεις στην ειδικότητά μας.
Μετά την αναβάθμιση του Τμήματος Ακτινοθεραπείας του ΠΑΓΝΗ, με τη δωρεά δύο σύγχρονων γραμμικών επιταχυντών από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τις πιο μοντέρνες ακτινοθεραπευτικές τεχνικές στους ασθενείς μας (IGRT, VMAT).
Αυτό έχει ως επακόλουθο την εφαρμογή στοχευμένης και εξατομικευμένης θεραπείας σε κάθε ασθενή. Η δόση της ακτινοβολίας έχει αυξηθεί σημαντικά, αυξάνοντας παράλληλα και την αποτελεσματικότητά της. Έτσι, είμαστε πλέον σε θέση να παρέχουμε ογκολογικά ισοδύναμη θεραπεία με ένα επιτυχημένο χειρουργείο.
Παράλληλα, ελέγχοντας και διορθώνοντας καθημερινά την θέση θεραπείας του ασθενούς έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε την ακρίβεια και την ασφάλεια της θεραπείας μας και να μειώσουμε σημαντικά τις παρενέργειες που εμφανίζουν οι ασθενείς μας. Ο ασθενής σήμερα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μια εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία με μειωμένες πιθανότητες για παρενέργειες όπως η ακράτεια ούρων και οι διαταραχές στη στύση.
Ο αγώνας ενάντια τον καρκίνο είναι συνεχής και δύσκολος. Το τμήμα μας, υπό τη διεύθυνση της αναπληρώτριας καθηγήτριας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας κ. Μαρίας Τόλια, βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και προσπάθεια για την αναβάθμιση τόσο του τεχνολογικού όσο και του ανθρώπινου δυναμικού του.
Παρά την αφόρητη πίεση της τρέχουσας πανδημίας στο σύστημα υγείας της χώρας, το τμήμα μας έχει επιτύχει να αυξήσει τον αριθμό των θεραπευομένων ασθενών, από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Το κυριότερο μέλημά μας ήταν και παραμένει η παροχή της βέλτιστης θεραπείας και υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου στους ασθενείς της Υγειονομικής μας Περιφέρειας, σε ένα πλαίσιο στενής και ανθρώπινης επικοινωνίας.
* Ο κ. Στέφανος Α. Κάχρης υπηρετεί ως διευθυντής ΕΣΥ, στο Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΠΑΓΝΗ και είναι υπ. διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης