Η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση έχει επιβαρύνει το σύστημα υγείας με αντίκτυπο και στους ογκολογικούς ασθενείς.

Τα νοσοκομεία, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό του συγχρωτισμού, έχουν περιορίσει των αριθμό των ιατρικών πράξεών τους, με αποτέλεσμα αυξημένες  λίστες αναμονής.

Ιδιαίτερα το τρίτο κύμα έχει φέρει το σύστημα υγείας στα όριά του δημιουργώντας αντίστοιχη πίεση στην ογκολογική περίθαλψη.

Επιπλέον έχει επηρεάσει αναπόφευκτα τα ποσοστά προσυμπτωματικού ελέγχου του γενικού πληθυσμού και την καθυστερημένη διάγνωση των ασθενών με καρκίνο.

Βασικές υπηρεσιες στην παροχή ογκολογικής φροντίδα είναι σημαντικο να διατηρηθούν στη διάρκεια της πανδημίας προκείμενου να αποφευχθούν μεγαλύτερες επιπτώσεις στην υγειονομική μέριμνα.

Η ακτινοθεραπεία έχει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία των ασθενών με καρκίνο τόσο σαν ριζική θεραπεία όσο και σαν ανακουφιστική θεραπεία σε προχωρήμενα στάδια της νόσου. Εφόσον ο στόχος είναι η ίαση,  η ακτινοθεραπεία δεν πρέπει να αναβάλλεται ή να παραλείπεται ενόψει του ενδεχόμενου λοίμωξης από covid-19.

Οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο έχουν αυξημένη πιθανοτητα να νοσήσουν από τον ιό και να εμφανίσουν βαρύτερη εικόνα. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η τεχνολογική πρόοδος που έχει σημειωθεί στον τομέα της ακτινοθεραπείας επιτρέπει την ακτινοβόληση των ασθενών με μεγάλη προστασία των υγιών ιστών και πολύ μικρή επιβάρυνση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται αμιγώς σε ακτινοθεραπεία ή έχουν υποβληθεί στο παρελθόν δεν κινδυνεύουν εάν προσβληθούν από covid-19. Επίσης η ακτινοθεραπεία δεν αποτελεί αντένδειξη για εμβολιασμό κατά του ιού.

Το τμήμα Ακτινοθεραπείας του ΠΑΓΝΗ υπό τη Διεύθυνση της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας κας Μαρίας Τόλια έχει προσαρμόσει τη λειτουργία και τη ροή των ασθενών του σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της ESTRO (Ευρωπαϊκή Ακτινοθεραπευτική Εταιρεία) και της ΕΕΑΟ (Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας).

Από την αρχή της πανδημίας στο τμήμα Ακτινοθεραπείας του ΠΑΓΝΗ θεσπίστηκε πρωτόκολλο για τη λειτουργία του τμήματος βασισμένο στις οδηγίες του ΕΟΔΥ για την αποφυγή συγχρωτισμού και λαμβάνοντας υπόψιν τη σημαντικότητα της συνέχισης της αντικαρκινικής θεραπείας.

Η έναρξη της ακτινοθεραπείας εξατομικεύεται ανάλογα με το σκοπό της θεραπείας, την ανοχή και την ανταπόκριση στη θεραπεία.

Επίσης δημιουργήθηκε συγκεκριμένο πρωτόκολλο διαχείρισης των ασθενών που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία και ταυτόχρονα νοσούν από covid-19 με σκοπό την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού.

Από την αρχή της πανδημίας θεωρήθηκε σημαντικό να διατηρηθεί η συνεχής  λειτουργίας ενός μοναδικού τμήματος που καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού της Κρήτης και των Δωδεκανήσων.

Το ιατρικό προσωπικό του τμήματος Ακτινοθεραπείας αναγνωρίζοντας ότι οι ασθενείς με καρκίνο πρέπει να μείνουν ανεπηρέαστοι από τις επιπτώσεις της πανδημίας θεωρούν σημαντικό να διατηρηθεί η συνέχεια της ογκολογικής φροντίδας και καταβάλλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη λειτουργία του τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.

 

Η κ. Ευφροσύνη Μ. Λυραράκη είναι διευθύντρια ΕΣΥ, Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΠΑΓΝΗ