Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι γίνεται μείωση από 6% έως 15% σε 123 προϊόντα, που είναι μια σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στους χιλιάδες κωδικούς που υπάρχουν, με συνέπεια το αποτέλεσμα να είναι μηδαμινό.
Άλλωστε και καταστήματα μεγάλων εταιρειών διαφημίζουν από τα ΜΜΕ, ότι κάνουν μειώσεις σε κάποια προϊόντα, προκειμένου να αυξήσουν την πελατεία τους.
Επίσης ο κ. πρωθυπουργός σε ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, (24-10-2024) ζήτησε από τους βιομήχανους την αύξηση των μισθών και την μείωση των τιμών, που σημαίνει ότι αναγνωρίζει, ότι υπάρχει το πρόβλημα.
Επομένως η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην αύξηση των μισθών των εργαζομένων στον Δημόσιο τομέα και των συνταξιούχων, οι οποίοι έχουν χάσει τα τελευταία πέντε χρόνια πάνω από 30% από το εισόδημα τους.
Άλλωστε είναι γνωστό ότι η χώρα μας, σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και την αγοραστική δύναμη του εισοδήματος των πολιτών, βρίσκεται στην προτελευταία θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τελευταία την Βουλγαρία.
Επίσης η Κυβέρνηση όφειλε να είναι συνεπής και σε όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά στον Ελληνικό λαό, όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ από 13% και 24% στο 11% και 22% (Προεκλογικό πρόγραμμα 2019 Κεφάλαιο 3), που αν και πέρασαν περισσότερα από πέντε χρόνια συνεχούς διακυβέρνησης της χώρας, η υπόσχεση αυτή δεν υλοποιήθηκε, αλλά έμεινε στα χαρτιά.
Αντί όμως η Κυβέρνηση να αυξήσει το εισόδημα των πολιτών, προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα οι πάροχοι να αυξάνουν όχι μόνο την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά κυρίως τις πρόσθετες προσαυξήσεις, όπως είναι:
α) το ΠΑΓΙΟ το οποίο είναι ένα μηνιαίο ή διμηνιαίο σταθερό ποσό, που χρεώνει ο προμηθευτής της ηλεκτρικής ενέργειας στον λογαριασμό του πελάτη για την προσφορά των υπηρεσιών του.
Το Πάγιο βέβαια υπήρχε στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και πριν την ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο όμως ήταν ένα πολύ μικρό ποσό λιγότερο από τα δύο Ευρώ σε διμηνιαίο λογαριασμό.
Μετά όμως την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να παρέχουν καμιά επιπλέον υπηρεσία στους καταναλωτές, αύξησαν το συγκεκριμένο ποσό από δέκα μέχρι και πάνω από είκοσι ευρώ σε κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμη και αν αυτός έχει μηδενική κατανάλωση.
β) οι ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ οι οποίες σύμφωνα με τις ενδείξεις του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος, αφορούν τον ΑΔΜΗΕ – Σύστημα μεταφοράς Η/Ε, τον ΔΕΔΔΗΕ διανομής Η/Ε και ΥΚΩ – Υπηρεσία Κοινής Ωφέλειας, αυξήθηκαν περισσότερο από το δεκαπλάσιο σε σχέση με αυτές που ήταν πριν την ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ και σε αυτή την περίπτωση δεν παρέχεται καμιά ιδιαίτερη εξυπηρέτηση στον καταναλωτή.
Αυτό όμως σημαίνει ότι οι νέοι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, κάνουν ό,τι θέλουν, δηλαδή χρεώνουν στους λογαριασμούς υπέρογκα ποσά, τα οποία πληρώνουν οι καταναλωτές, με αποτέλεσμα οι πάροχοι να γεμίζουν τα ταμεία τους, από τους παραφουσκωμένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Άλλωστε Κυβερνητικός βουλευτής πρότεινε, σε ό,τι αφορά την ΔΕΗ, η οποία κατέχει ένα μειοψηφικό μερίδιο στην ηλεκτρική ενέργεια και εμφανίζει πλεόνασμα το οποίο ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ, να επιστραφεί στους καταναλωτές.
Διότι όταν μια δημόσια επιχείρηση εμφανίζει τεράστια κέρδη, τότε χάνει τον δημόσιο χαρακτήρα της. Όταν όμως η ΔΕΗ έχει πλεόνασμα ένα δισ. ευρώ, τότε οι ιδιώτες πάροχοι οι οποίοι κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας, τα κέρδη τους προφανώς είναι πολύ μεγαλύτερα, τα οποία πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες.
Αν λοιπόν η Κυβέρνηση θέλει πράγματι να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακρίβειας, δεν υπάρχει άλλος τρόπος, παρά η αύξηση των μισθών στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους. Η Κυβέρνηση όμως έχει έτοιμη την απάντηση, δηλαδή ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα να παράγουν χρήμα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Πράγματι με τον τρόπο που λειτουργεί το σημερινό Ελληνικό Κράτος, είναι φυσικό να μην υπάρχουν τα ποσά, που απαιτούνται για την ενίσχυση των πολιτών.
Αφού όταν για παράδειγμα οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν πολύ χαμηλό επιτόκιο στις ιδιωτικές καταθέσεις, σε σχέση με το επιτόκιο των Τραπεζών των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι επόμενο να κερδίζουν τεράστια ποσά.
Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί πρόσφατα, ο μέσος όρος επιτοκίου για προθεσμιακή κατάθεση ενός έτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 2,98%, ενώ στην χώρα μας είναι 1,88%, στην Γερμανία είναι 3,04%, στο Βέλγιο 3,22%, στην Ιταλία 3,36%, στην Γαλλία 3,32%, που σημαίνει ότι οι Έλληνες καταθέτες έχουν σημαντική απώλεια εισοδήματος σε σχέση με τους καταθέτες των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.
Επίσης στις φαρμακοβιομηχανίες και γενικώς στις μεγάλες Ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες, η Πολιτεία παρέχει όλες τις οικονομικές διευκολύνσεις, όπως είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή στα μερίσματα, ο οποίος από 15% μειώθηκε στο 5% και είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ενώ σε άλλες χώρες είναι σημαντικά υψηλότερος, όπως για παράδειγμα στην Ιρλανδία είναι 51%, στην Γαλλία 34%, στο Βέλγιο 30%, στην Σουηδία 30%, στην Γερμανία 26,4%, χώρες οι οποίες έχουν πολύ υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από την χώρα μας.
Ενώ όμως ο φορολογικός συντελεστής στα μερίσματα στη χώρα μας είναι μόλις 5%, ο φόρος που επιβάλλεται σε μικροποσά των 5 ή 10 ευρώ σε τόκους από καταθέσεις ιδιωτών στις Τράπεζες είναι 15%.
Αυτό όμως δείχνει, ότι η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης έχει στόχο την στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου και την φτωχοποίηση των αδύναμων οικονομικά Ελλήνων πολιτών.
Αντί λοιπόν η Κυβέρνηση να κάνει δηλώσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, καλόν είναι να παίρνει ουσιαστικά μέτρα για την πάταξη της, ώστε να μην κάνουν πάρτι οι φοροφυγάδες, με αποτέλεσμα το Ελληνικό Κράτος να χάνει τεράστια έσοδα, τα οποία θα πληρώνει ο Ελληνικός λαός.
Ο Ιωάννης Ξηρουχάκης είναι πρώην δ/ντής ΕΛΤΑ