Η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας αποτελεί ένα ζητούμενο που πρέπει να εξεταστεί σοβαρά. Παρότι έχουν σημειωθεί σημαντικές βελτιώσεις στην ισότητα των φύλων σε πολλούς τομείς, ο ρόλος των γυναικών στην πολιτική σφαίρα, δυστυχώς παραμένει περιορισμένος.
Στην Κρήτη η γυναίκα διαδραματίζει πολυσήμαντους ρόλους σε πολλούς τομείς της κοινωνίας. Μπορούν όμως οι Κρητικές έχοντας κοινωνικές ανησυχίες, να συμμετάσχουν στα κοινά εφόσον το επιθυμούν; Θεωρητικά ναι, μπορούν.
Συνταγματικά, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο και η πρόσφατη νομοθεσία κατοχυρώνει την εκπροσώπηση κάθε φύλου σε μίνιμουμ 40% των ψηφοδελτίων. Πρακτικά όμως, η αλήθεια είναι διαφορετική. Οι γυναίκες παρατηρούν πολλαπλά εμπόδια στη συμμετοχή τους στις εκλογές και ακόμα περισσότερο στην υπερψήφισή τους. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:
- Στο όριο του νόμιμου 40% η συμμετοχή γυναικών πανελλαδικά
Από τους συνολικά 151.766 υποψήφιους των επικείμενων εκλογών της 8ης Οκτωβρίου (σε περιφερειακά & δημοτικά συμβούλια, και δημοτικές κοινότητες) το 59.07% είναι άνδρες και το 40.93% γυναίκες – αριθμός οριακά υψηλότερος της νόμιμης υποχρεωτικής συμμετοχής του ετέρου φύλου.
- Δραματικά Λιγότερες Γυναίκες Επικεφαλείς Συνδυασμών σε Δήμους και Περιφέρειες
Στην Ελλάδα θα συμμετάσχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές συνολικά 1.222 δημοτικοί συνδυασμοί για 332 δήμους. Από αυτούς, 1.047 επικεφαλής είναι άνδρες και 164 γυναίκες, δηλαδή μόνο το 13.5%. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στις Περιφέρειες καθώς από τους καθώς από τους 78 συνδυασμούς σε όλη τη χώρα μόνο 11 είναι γυναίκες (14.1%) και οι υπόλοιποι 67 άνδρες.
- 13% η γυναικεία εκπροσώπηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
Αν και ο νόμος επιβάλλει 40% ποσόστωση σε κάθε φύλο για την επικύρωση του ψηφοδελτίου, στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης εκλέχτηκαν μόνο 7 γυναίκες για τις 51 συνολικά θέσεις απ’ όλη την Κρήτη, ήτοι 13%.
Τι συμπέρασμα βγάζουμε;
Οι γυναίκες συμμετέχουν σε πολύ μικρότερο ποσοστό έναντι των ανδρών σε εκλογικές αναμετρήσεις εκπροσωπώντας μη αναλογικά την κοινωνία και αποφεύγουν να είναι επικεφαλής συνδυασμών. Στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, οι ψηφοφόροι επέλεξαν να εκπροσωπούνται κυρίως από άνδρες παρά γυναίκες αν και είχαν διαφορετικές επιλογές. Γιατί ψήφισε λοιπόν ο κόσμος έτσι;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που εξηγούν τις παραπάνω ανισότητες. Η παραδοσιακή αντίληψη περί ρόλων εξακολουθεί να επηρεάζει τις γυναίκες, αναγκάζοντάς τις να επιλέγουν την οικογενειακή ζωή έναντι της πολιτικής συμμετοχής. Διάφοροι κοινωνικοί παράγοντες, όπως η πίεση από την κοινωνία και οι περιορισμοί στην εκπαίδευση, εξακολουθούν να εμποδίζουν πολλές γυναίκες να επιδιώξουν μια πολιτική καριέρα.
Επιπλέον, οι διακρίσεις και οι στερεότυπες αντιλήψεις για τις γυναίκες στην πολιτική είναι ακόμα εμφανείς. Συχνά, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να λάβουν σοβαρά υπόψη τις απόψεις τους και να εξασφαλίσουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να εκλεγούν.
Λύνουν οι ποσοστώσεις το πρόβλημα;
Ο νόμος περί ποσοστώσεων που εφαρμόζεται στα αιρετά όργανα αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιβάλλοντας ένα ελάχιστο ποσοστό γυναικών στα αιρετά όργανα, ο νόμος αυτός προσφέρει στις γυναίκες την ευκαιρία να αναδειχθούν και να συμμετέχουν στην πολιτική διαδικασία. Ωστόσο, δεν πρέπει να αφεθούμε στη νόμιμη, ελάχιστη εκπροσώπηση. Πρέπει να γίνουν περαιτέρω προσπάθειες για να ενθαρρυνθούν οι γυναίκες να ενεργοποιηθούν περισσότερο στην πολιτική ζωή.
Συνοψίζοντας, η συμμετοχή και η εκλογή περισσοτέρων γυναικών σε αιρετά αξιώματα είναι προαπαιτούμενο της αυριανής κοινωνίας που οραματιζόμαστε. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και υποστήριξη. Χρειάζονται πρωτοβουλίες που ενισχύουν τις γυναίκες πολιτικούς. Με την αποτελεσματική εφαρμογή των ποσοστώσεων και τη στήριξη της κοινωνίας, οι γυναίκες μπορούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να αναλάβουν τον ρόλο που τους αξίζει στον πολιτικό χώρο.
Οι γυναίκες, αν και αντιμετωπίζουν προκλήσεις, εξακολουθούν να συνεισφέρουν στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική εξέλιξη της περιοχής τους. Ας τους δώσουμε την 8η Οκτωβρίου τη δύναμη να τα καταφέρουν και να εκπροσωπήσουν επάξια την Κρήτη. Με δυναμισμό, ευαισθησία, και αποφασιστικότητα.
Νταμπακακη Μαρια υποψήφια Περιφερειακη Σύμβουλος Ηρακλείου
Πηγές:
- https://www.crete.gov.gr/perifereiako-symvoylio/
- https://www.capital.gr/politiki/3741688/autodioikitikes-ekloges-to-pososto-ton-gunaikon-oi-dimarxoi-xoris-antipalo-kai-oi-aionobioi-upopsifioi/