Η γραφειοκρατία σε ευρωπαϊκή έκδοση
Το ΕΣΠΑ και τα προγενέστερα προγράμματα έχουν αποδώσει στην οικονομία της Ελλάδας περί 146 δισεκατομμύρια ευρώ τις τελευταίες δεκαετίες , αλλά ελαχίστως έχει πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη αξιολόγηση από τους ειδήμονες για το αν έχουν επενδυθεί σωστά, το αν είχαν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την οικονομία της χώρας και, βεβαίως, το αν και κατά πόσο έχουν σπαταληθεί σε μαύρες τρύπες δυσλειτουργιών και αδιαφάνειας.Έχουμε σπαταλήσει πολλές ευκαιρίες ως χώρα.

Πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν αποδοθεί, όμως το αποτέλεσμα είναι πρόδηλα μικρό έως μηδαμινό. Είναι, κυρίως, μικρό διότι δεν επενδύσαμε όσο έπρεπε σε αυτά… που έπρεπε και είχαμε ανάγκη. Συγκεκριμένα, δεν δώσαμε έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, που σε συνδυασμό με την υπερίσχυση της γραφειοκρατίας και τις πελατειακές σχέσεις καταλήξαμε να αναλύουμε, ακόμα, το πώς θα επιφέρουμε την ανάπτυξη, είτε οικονομική είτε πολιτισμική και κοινωνική.

Ανάμεσα στους βασικότερους στόχους του ελληνικού λαού θα πρέπει να αποτελεί η παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών, και κυρίως σε τομείς που μπορούμε να επιτύχουμε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ και τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης είναι εργαλεία, που μπορούν να συμβάλουν στην ώθηση της ανάπτυξης. Ωστόσο, μεγάλη προσοχή απαιτείται στην προκήρυξη πολλών και πολλαπλών προγραμμάτων, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας και ανάπτυξης αυτών.

Οι υπερβολικές καθυστερήσεις στην έκδοση των αποτελεσμάτων και εκταμιεύσεων, καθώς και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες σε όρους πολύπλοκους καθιστούν τα εν λόγω προγράμματα δυνητικές παγίδες. Προσδιορίζεται ως αδιανόητο το γεγονός ότι οι νέοι με τον τίτλο της ανεργίας, που βαθμολογούνται για το χαμηλό τους εισόδημα και τη διάρκεια της ανεργίας τους καλούνται να αντεπεξέλθουν για χρονικό διάστημα ενός έτους, και περισσότερο, χωρίς την απαιτούμενη ρευστότητα και χωρίς καν την οριστική έγκριση του φακέλου τους.

Εν κατακλείδι, διαπιστώνεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων μέσω των χρηματοδοτικών κονδυλίων παραμένουν ανενεργές, το λιγότερο χρεωμένες λόγω οφειλών σε φορολογικές επιβαρύνσεις (ΕΦΚΑ), ενοίκια, λογαριασμούς κοινωνικής ωφέλειας, μέχρι το αρμόδιο Υπουργείο και οι κατά τόπους αναπτυξιακές επιτροπές να βγάλουν τα αποτελέσματα και να προχωρήσουν σε τμηματικές εκταμιεύσεις των αντίστοιχων χρηματικών ποσών.

Το συμπέρασμα διαφαίνεται ανησυχητικό, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό νέων και ανέργων με χαμηλό εισόδημα έχουν μετατραπεί σε χρεωμένους και απογοητευμένους. Ο κύριος σκοπός ορίζεται ως η απλούστευση των διαδικασιών της γραφειοκρατίας, η απόδοση της εμπιστοσύνης σε επενδυτές/δικαιούχους, η απαιτούμενη στελέχωση των αναπτυξιακών επιτροπών, να προχωρήσει σε εναλλακτικούς τρόπους εκταμίευσης του αναληφθέντος ποσού (πχ. Ανοιχτός Καταπιστευτικός Λογαριασμός ή escrow account) και να δοθεί έμφαση σε παραγωγικές επιχειρήσεις.