Ο Γερμανός αντιφασίστας συγγραφέας Ρούντολφ Βίλχελμ Φρήντριχ Ντίτσεν ή Χανς Φάλαντα (1893-1947) αντιστάθηκε στο ναζισμό με όπλα την πένα του και τα βιβλία του. Τα μυθιστορήματά του, τα οποία παρουσιάζουν τη ζωή στη Γερμανία του 1930, περιγράφουν την άνοδο του ναζισμού και τις διαβρωτικές του συνέπειες στη γερμανική κοινωνία. Τα έργα του λογοκρίθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς και τα περισσότερα βιβλία του απορρίφθηκαν. Ο Φάλαντα σε αντίθεση με άλλους Γερμανούς διανοούμενους δεν εγκατέλειψε ποτέ τη χώρα του.
Παρέμεινε πολεμώντας ταυτόχρονα δύο εχθρούς, τον κακό του εαυτό και το ναζιστικό ιδεώδες. Μορφινομανής ο ίδιος από τα δεκαοκτώ του χρόνια κουβαλούσε στην ψυχή του τον άδικο θάνατο του φίλου του Χανς Ντίτριχ Νέκερ, τον οποίο σκότωσε ο ίδιος κατά λάθος σε μια εικονική μονομαχία το 1911. Εργάστηκε σκληρά σαν αγρότης και αγωνίστηκε σκληρά σε όλη του τη ζωή για απεξάρτηση, αλλά στο τέλος δεν τα κατάφερνε.
Ο Φάλαντα έγινε γνωστός ως συγγραφέας το 1931 με το βιβλίο του Οι Αγρότες, τα αφεντικά και οι βόμβες, το οποίο στηρίχθηκε στους αγώνες του Αγροτικού Λαϊκού Κινήματος. Η καταξίωση και η διεθνής αναγνώριση σε ΗΠΑ και Αγγλία ήρθε ένα χρόνο αργότερα με το κορυφαίο του μυθιστόρημα Και τώρα ανθρωπάκο;
Ο ιατρός-συγγραφέας Γιώργος Σχορετσανίτης στο νέο του πόνημα παρουσιάζει με επιτυχία τη βιογραφία του Γερμανού λογοτέχνη μαζί με βιβλιοκριτικές για τα σημαντικότερα έργα του, σκιαγραφώντας με επιτυχία το χαρακτήρα του μέσα από το έργο του. Με το νέο του πόνημα φωτίζει τη ζωή ενός αντιήρωα, ενός συγγραφέα με αδυναμίες και ελαττώματα που όμως χάρη στο εξαιρετικό του ταλέντο και τη δημοκρατική του ιδεολογία κέρδισε μια περίοπτη θέση στο πάνθεον της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
* Ο Αγησίλαος Αλιγιζάκης είναι ιατρός ορθοπεδικός, πολιτισμολόγος