Του Μιχαήλ Πασχάλη*

Αν είσαι υποψήφιος με προϋπηρεσία, μόνιμη αναπηρία 67% (και άνω) και 2 παιδιά, και υποβάλεις αίτηση για πρόσληψη στην εκπαίδευση, αλίμονο σε όποιον είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος. O υπουργός Παιδείας, εισηγητής του νέου συστήματος προσλήψεων, απορρίπτει επίσης μετά βδελυγμίας την επιλογή μέσω γραπτών εξετάσεων, με το παρακάτω σόφισμα: «ένας άνθρωπος που για τόσα χρόνια έχει ξελασπώσει τις αδυναμίες της πολιτείας δε μπορεί η πολιτεία να του πει “ωραία πήγαινε δώσε εξετάσεις στον ΑΣΕΠ και όποιος γράψει”».

Ο Κώστας Γαβρόγλου διετέλεσε καθηγητής  της Ιστορίας των Επιστημών, αλλά οι αρχές του διαμορφώθηκαν κατά τη μακρόχρονη θητεία του στον κομματικό σωλήνα· που σημαίνει ότι η αξιοκρατία και η αριστεία τού είναι αξίες άγνωστες και αδιάφορες. Η διαφορά με τους συνδικαλιστές της εκπαίδευσης, που αναγνωρίζουν ως μοναδικό προσόν για πρόσληψη το πρώτο πτυχίο, δεν είναι τόσο μεγάλη. Απλώς οι συνδικαλιστές βάζουν τον πήχη χαμηλότερα, στο ύψος του πατώματος. Από την άλλη, η αντιπολίτευση δεν δείχνει να νοιάζεται για το επίπεδο των γνώσεων, την κατάρτιση και την ποιότητα των στελεχών, που σχεδιάζεται να στελεχώσουν μαζικά την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Περιορίζονται να καταγγείλουν τους προεκλογικούς διορισμούς, αλλά δεν έχουν διαμορφωμένες απόψεις για το θέμα· γιατί δεν τους απασχολεί, γιατί το θεωρούν χαμηλής προτεραιότητας, γιατί δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν κόσμο.

Τη γενικότερη αδιαφορία τους επιβεβαιώνει η απουσία θέσεων για την εξαγγελθείσα αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όταν έλθει η στιγμή, θα αυτοσχεδιάσουν με τη σειρά τους, συνεχίζοντας, ξέγνοιαστα και ανεύθυνα, το ευγενές άθλημα των αποτυχημένων μεταρρυθμίσεων. Και αφού οι κυβερνήσεις επιβραβεύουν την αποτυχία, τα κόμματα αδιαφορούν, οι συνδικαλιστές μάχονται για το βόλεμα και η κοινωνία κατατάσσει την παιδεία (προ)τελευταία στις προτεραιότητές της, μήπως θα έπρεπε οι υπουργοί Παιδείας να υποχρεώνονται, με τη λήξη της θητείας τους, σε λογοδοσία ενώπιον υπερκομμματικού θεσμικού οργάνου της πολιτείας;

*Ο Μιχαήλ Πασχάλης είναι ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Τμήμα Φιλολογίας