Τελειώνοντας οι ευρωεκλογές όλοι κάνουν ταμείο και βγάζουν τα συμπεράσματά τους. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση αλλά και πολίτες! Το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι κάποια από τα πολιτικά κόμματα που έλαβαν μέρος στην εκλογική διαδικασία, θωρούν ότι βγήκαν κερδισμένα απ’ αυτή.

Αλλά δεν μας εξηγούν πού ακριβώς απευθύνονται. Στον εαυτό τους, στα αντίπαλα κόμματα, στους οπαδούς τους ή γενικώς οπουδήποτε αλλού. Αυτό που ίσως ενδιαφέρει τους περισσότερους, για την ώρα, είναι η κυβερνητική παράταξη.

Μπορεί να αποδείχτηκε πρώτη, αλλά η ήττα της ήταν σημαδιακή και εμβληματική, αφήνοντας το κόμμα αυτό βαριά αδύναμο για την παραπέρα πορεία του. Φυσικά οι εκλογές αφορούσαν το ευρωκοινοβούλιο και όχι την εθνική υπόθεση, αλλά όπως και να έχει, πολλά θα πρέπει να δρομολογηθούν έστω και τώρα, μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης του τόπου η οποία σημαδεύτηκε  από διάφορα αρνητικά, ειδικά τον τελευταίο καιρό.

Έτσι η Ν.Δ. για ακόμη μια φορά, δεν έχασε από την αντιπολίτευση, αλλά από τον εαυτό της, δηλαδή από τις πολιτικές που εφάρμοσε, ή καλύτερα δεν εφάρμοσε! Μια χιλιοειπωμένη διαπίστωση, για την οποία η κυβέρνηση κωφεύει προκλητικά και ουδόλως λαμβάνει υπ’ όψιν της.

Πέρα από την έννοια της αποχής, για την οποία γράφτηκαν πολλά τις τελευταίες μέρες, η νίκη της ΝΔ, όπως ειπώθηκε, ήταν πύρρεια και την εγκατέλειψε βαριά τραυματισμένη, έτσι που θα είναι κάπως δύσκολη η πορεία της απ’ εδώ και πέρα. Μια σημαντική διαπίστωση είναι ότι έχασε ψηφοφόρους και από τα δύο άκρα που πολιτικού φάσματος που βρίσκονται δίπλα της.

Απώλεσε ψήφους σίγουρα από τη νομοθεσία για τον γάμο των ομόφυλων, γιατί σημαντική μερίδα πολιτών δεν συμφωνούσε με το μέτρο. Το γιατί προχώρησε σε αυτό και ειδικά για το χρόνο, αναφερθήκαμε επανειλημμένα παλιότερα από τις σελίδες ετούτης της εφημερίδας.

Τελικά ένα τμήμα από το συντηρητικό τμήμα της αδιαφόρησε και δεν ψήφισε ή κατευθύνθηκε κάπου αλλού. Πολιτικά αναφέρομαι, και όχι γεωγραφικά, όπως παραλίες κ.λπ., που αναφέρθηκαν κατά κόρον και κακώς, γιατί όποιος επιθυμούσε θα μπορούσε κάλλιστα να συνδυάσει αμφότερες τις δραστηριότητες.

Προφανώς και το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε τι θα συμβεί, ή αδιαφόρησε πιστεύοντας ότι ορισμένες αστοχίες της θα λησμονηθούν μπροστά στην κάλπη. Εάν δεν το γνώριζε, όμως, ακόμα χειρότερα! Πολλά θα μάθουμε, πάντως, από τις δημοσκοπήσεις οι οποίες δεν θα αργήσουν να κάνουν την εμφάνισή τους με καινούργια στοιχεία και λεπτομέρειες.

Αφήνοντας το ζήτημα αυτό, μια άλλη πτυχή προβληματισμού πολλών πολιτών ήταν και είναι το μεταναστευτικό, με την κυβέρνηση να ασκεί περίεργη και μάλλον ερμαφρόδιτη πολιτική επ’ αυτού. Ο χρόνος θα αποδείξει αν θα αποδειχτεί και επικίνδυνη, ταυτόχρονα!

Δεν αρκούν οι όποιες δικαιολογίες περί Έβρου κ.λπ. Ούτε, βεβαίως, γνωρίζουμε τα στίφη των παράνομων μεταναστών που την τελευταία πενταετία ήρθαν, και συνεχίζουν να καταφτάνουν, και έμειναν τελικά στη χώρα μας. Και γιατί άραγε; Ποιον εξυπηρετεί αυτή η συνεχιζόμενη ιστορία;

Γνωρίζει η κυβέρνηση τι θα γίνει σε  λίγα χρόνια, κι αν όχι ας πάρει κάποιες ενδείξεις και  μαθήματα από τις πρόσφατες εκλογές στη Θράκη. Γιατί δεν κατάφερε να μεταθέσει το πρόβλημα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και αυτό εστιάστηκε σε λίγες, μεταξύ των οποίων κι’ εμείς.

Ή μήπως η κυβέρνηση πείστηκε από τις παντελώς αβάσιμες ανοησίες της όποιας αριστερής συνιστώσας περί ανοιχτών συνόρων; Φυσικά η εκλογική της πανωλεθρία έχει κι’ άλλες αιτίες, οι οποίες έχουν αναλυθεί πολλάκις, όπως ακρίβεια, ανασφάλεια, κατρακύλα του ΕΣΥ, περίεργη ενδοτικότητα στα εθνικά θέματα, κ.α., και οι οποίες είναι περιττό να ξαναειπωθούν.

Οι νικητές των εκλογών, όπως διαπιστώθηκε ήταν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η Φωνή της Λογικής, το νεοσύστατο κόμμα της κ. Λατινοπούλου. Για το πρώτο έχουν γραφτεί πολλά, αλλά αυτό μάλλον δεν φιλοδοξεί να παίξει κάποιο ρόλο παραπάνω από εκείνον που διαδραματίζει διαχρονικά έως τώρα.

Αλλά ούτε και τα άλλα δύο φαντάζουν ικανά για περισσότερα, αν λάβουμε υπ’ όψιν τα στελέχη και το πρόγραμμά τους. Παρ’ όλα αυτά, όλα μαζί τα κόμματα της μιας πλευράς της ΝΔ, μαζί με τα διπλανά τους, συνιστούν επί του παρόντος το 20% περίπου του εκλογικού  σώματος.

Από την άλλη μεριά, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν ανοιχτό και μακρύ δρόμο μπροστά τους. Το ερώτημα, τώρα, προς ποια μεριά του πολιτικού φάσματος  πρέπει να κατευθυνθεί η κυβέρνηση για να σταματήσει η κατρακύλα της, δηλαδή δεξιά ή αριστερά, η απάντηση είναι απλούστατη! Να κυβερνήσει!

Ο Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης είναι διευθυντής Χειρουργικής, συγγραφέας