Η φετινή γιορτή για την ημέρα της γυναίκας συμπίπτει και σηματοδοτείται από την εκλογή μιας εξαιρετικής,κατά κοινή ομολογία, γυναίκας, της κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Ανώτατο Πολιτειακό Αξίωμα της χώρας (Θα ορκιστεί στις 13 Μαρτίου).

Για τη συντηρητική Ελλάδα μας και την ακόμα πιο συντηρητική Κρήτη μας, ως προς τα δικαιώματα των γυναικών και τις επικρατούσες αντιλήψεις για τη θέση της γυναίκας, είναι πολύ πρωτοποριακή αυτή η απόφαση αλλά και πολύ ελπιδοφόρα για όλες εμάς τις Ελληνίδες που θα την καμαρώνουμε στο εξής ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Θα πρέπει να αποτελεί πια σύμβολο και πρότυπο για την νέα Ελληνίδα γιατί με αξιοκρατία και καταξίωση για το έργο της ψηφίστηκε με τόσο ευρεία πλειοψηφία.Τα σχόλια που ακολούθησαν την εκλογή της ήταν διθυραμβικά, η συμφωνία των κομμάτων εντυπωσιακή, γεγονός το οποίο δείχνει το δρόμο για ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις σε μια δύσκολη γεωπολιτικά, κυρίως, περίοδο για τη χώρα.

Πέρα από τις καθαρά δικαστικές της επιτυχημένες παρεμβάσεις αξίζει κανείς να σταθεί περισσότερο στον τρόπο που χειρίστηκε τα μείζονα πολιτικά διακυβεύματα, παγκοσμίως,που είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος και του κράτους δικαίου, γι’ αυτό και η επιλογή αυτή είναι η καλύτερη δυνατή εγγύηση ότι η Ελλάδα στρέφει επιτέλους το βλέμμα της στο μέλλον. Είναι μια αχτίδα φωτός και προόδου.

Η προσωπική και κοινωνική ζωή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, εξάλλου, όπως και οι ενδυματολογικές επιλογές της δείχνουν μια σύγχρονη γυναίκα με εμπιστοσύνη στον εαυτό της, με ευγενική και πολιτισμένη συμπεριφορά, πραγματικό πρότυπο.

Τέλος, η ημέρα της γυναίκας μάς δίνει την ευκαιρία να αποτίσουμε φόρο τιμής και σε δύο Μεγάλες  Κυρίες που «έφυγαν» από τη ζωή πρόσφατα: την πολυβραβευμένη ποιήτρια Κική Δημουλά, μια από τις αξιολογότερες Ελληνίδες ποιήτριες η οποία έχει προταθεί για βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η άλλη είναι η Άλκη Ζέη, χαρακτηριστική εκπρόσωπος της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας.

Ας μην ξεχνούμε, όμως, και την άλλη Μεγάλη Κυρία του Πολιτισμού, της Τέχνης και της Δημοκρατίας, τη δυναμική Μελίνα Μερκούρη που «έφυγε» τέτοιες μέρες, στις 6 Μαρτίου το 1994.

Και οι τέσσερις προαναφερθείσες Κυρίες κοσμούν επάξια με τη συμβολή τους τη Νεοελληνική Ιστορία.

*Η Στέλλα Κουσκουμπεκάκη  είναι φιλόλογος