Τα σοβαρά θέματα και γενικώς όλες οι παράμετροι που άπτονται του διασκορπισμένου νησιωτικού συμπλέγματος του ανατολικού Αιγαίου, ήρθαν για άλλη και φορά στην επικαιρότητα με αφορμή και ευκαιρία το αρκούντως δυσεπίλυτο μεταναστευτικό ζήτημα που ταλανίζει τη χώρα.

Έχει τονισθεί αρκετές φορές ότι η άμυνα των νησιών μας, καθώς και της Κύπρου, να μην ξεχνάμε κι αυτό το επίμαχο θέμα  ποτέ,  είναι ουσιώδους σημασίας για τον ελληνισμό, χωρίς καμία, μα καμία, υποχώρηση και έκπτωση.

Είναι αρκετά τα όσα δυσάρεστα έλαβαν χώρα, σε διάφορες εποχές, που οδήγησαν τελικά σε  συγκεκριμένους ακρωτηριασμούς του εθνικού κορμού και είναι προφανές και ότι δεν επιδέχεται άλλων για κανέναν Έλληνα, πολιτικό και πολίτη.

Κατά καιρούς σε πολλές αναλύσεις ειδημόνων, στρατιωτικών και ασχολούμενων με τον ένα ή άλλο τρόπο με το συγκεκριμένο αντικείμενο, διατυπώθηκαν θεωρίες, γνώμες και απόψεις περί της περιβόητης επαρκούς και αποτελεσματικής άμυνας των νησιών μας, κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο.

Όλα αυτά είναι σωστά για τους περισσότερους, γιατί η δεκαετής οικονομική και κοινωνική κρίση της κοινωνίας μας, ίσως να άφησε σε δεύτερη μοίρα κάποια  θέματα εξοπλισμού και άμυνας, ειδικά σε εκείνη την απομακρυσμένη, από την κεντρική ηπειρωτική χώρα, περιοχή.

Το νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου έχει για τον ελληνισμό, αναμφίβολα, τεράστια και βαρύνουσα σημασία. Η ιστορία του είναι μεγάλη και πλημμυρισμένη από  θριάμβους όχι μόνο πολεμικούς αλλά και πολιτιστικούς.

Να υπενθυμίσουμε ότι από τη Λέσβο κατάγεται ο Αλκαίος,  η Σαπφώ και ο Αρίων, να δούμε ξανά την μεγάλη συμβολή του νησιού αυτού στη μουσική παράδοση όχι μόνο της Λέσβου, αλλά και της χώρας, τους ποιητές και τους φιλοσόφους της Σάμου, τους αγωνιστές και επαναστάτες των Ψαρών, τον Ιπποκράτη τον πατέρα της Ιατρικής από τη νήσο Κω, και τόσα άλλα ονόματα γνωστά και άγνωστα στο ευρύτερο κοινό που έχουν τις ρίζες τους σε εκείνα τα άνυδρα, αλλά τόσο καρποφόρα σε άλλους τομείς νησιά μας!

Όμως, δεν παύει να γίνεται έντονα διακριτό ακόμα και στο πιο αδιάφορο επισκέπτη ότι πολλά πράγματα εκεί, «νοσούν» και μάλιστα σοβαρά. Σε πολλά παρουσιάζεται έλλειψη στοιχειωδών υπηρεσιών που κάνουν τη ζωή σε αυτά, αν όχι  αφόρητη, τουλάχιστον εξαιρετικά δύσκολη.

Αρκετοί κάτοικοί τους είναι αναγκασμένοι να πάρουν το καράβι όποτε και αν αυτό δέσει στον τόπο τους για να μεταβούν σε ένα μεγαλύτερο κοντά τους για καθημερινά θέματα τα οποία εκεί θα τα έλυναν στη γειτονιά τους σε λίγα λεπτά της ώρας.

Για παράδειγμα κατά καιρούς έχουν έρθει στην επικαιρότητα προβλήματα με τις εφορίες, τις Τράπεζες, τους Δήμους, με τα κέντρα υγείας για τρέχοντα ζητήματα υγείας, και τόσα άλλα παρεμφερή, τα οποία θα έπρεπε ήδη να έχουν λυθεί από καιρό και όχι να χρονίζουν και τελικά να διώχνουν τους κατοίκους απ’ τον τόπο τους.

Η συμπεριφορά του κράτους είναι από κάθε πλευρά προκλητική και αδιάφορη, για να χρησιμοποιήσουμε εν προκειμένω κάποια ανεκτά επίθετα.  Τα τελευταία χρόνια φάνηκε ξεκάθαρα πως είναι αμφίβολο αν και κατά πόσο θα έπρεπε να εμπιστευόμαστε στη βορειοατλαντική  συμμαχία ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την στοιχειώδη προστασία τους.

Έχουμε ακούσει κατ’ επανάληψιν τις αοριστολογίες και υπεκφυγές του ανεκδιήγητου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για τις απειλές που δέχονται με διάφορους τρόπους τα νησιά στο ανατολικό Αιγαίο. Είδαμε πρόσφατα την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να επισκέπτεται μαζί με τον πρωθυπουργό την συνοριακή γραμμή στον Έβρο για να μάθει από πρώτο χέρι τα τεκταινόμενα εκεί και να δει ιδίοις όμμασι όσα διαδραματίζονται στη μεθοριακή γραμμή στον ποταμό, ώστε να είναι ικανή να «διαχειριστεί» το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, χωρίς φυσικά να λαμβάνει καμία θέση σε αυτό, αφού για τη χώρα της και για αυτήν, την πρώην υπουργό άμυνας της Γερμανίας, άλλα προηγούνται στις προτιμήσεις της, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη πολιτικός πήρε τη θέση εκείνου του Λουξεμβούργιου υποτακτικού της καγκελαρίου Μέρκελ, περνώντας με τον τρόπο αυτό την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε γερμανικά πλέον χέρια!

Έτσι για να επανέλθουμε εις τα καθ’ ημάς, η ανάγκη  συμπλήρωσης κάποιων κενών στα νησιά μας είναι κεφαλαιώδους σημασίας ώστε οι κάτοικοι τους να παραμείνουν εκεί και να ευημερήσουν.

Είναι εθνική επιταγή η προσπάθεια του επίσημου κράτους να κάνει τη ζωή τους ευκολότερη και όχι να την γεμίσει ανασφάλειες και δυσκολίες για μικρά και ήσσονος σημασίας ζητήματα. Η πολύπλευρη πολιτιστική θωράκιση, πέραν όλων των άλλων βασικών,  είναι αυτή που θα προστατεύσει τα νησιά από κάθε επιβουλή  και όχι η αδιαφορία για τα καθημερινά προβλήματά τους!