Τη στιγμή που η γηραιά ήπειρος βρίσκεται ενώπιον ενός δύσκολου ενεργειακά χειμώνα, εις τα καθ’ ημάς σκέπτονται να προχωρήσουν σε ένα πείραμα με υψηλά, μάλλον, ρίσκα. Έτσι ακούσαμε κατά κόρον από τον αρμόδιο υπουργό τουρισμού, ότι πολλοί μεγάλοι προορισμοί της χώρας μας θα μπορούσαν κατά πάσα πιθανότητα να υποστηρίξουν την επέκταση της τουριστικής σαιζόν και μέσα στον ερχόμενο χειμώνα. Ήδη στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καταρτίζουν προγράμματα μειώσεως της ενέργειας με δεδομένο την προσφερόμενη ποσότητα φυσικού αερίου.
Ακούγονται συχνά μειωμένα ωράρια για λειτουργία των καλοριφέρ, ηλεκτρικών θερμοσίφωνων, για κλειστές κάποιες μικρές βιομηχανίες, ενώ περνώντας ο καιρός θα ακουστούν και άλλα πολλά πέρα από την γνωστή εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος!
Οι ηγέτες των κυριότερων χωρών της Ευρώπης βρίσκονται αναμφίβολα μπροστά σε ιστορικές ευθύνες. Αιτία όλων αυτών φυσικά αποτελεί η συμπεριφορά του Ρώσου αυταρχικού ηγέτη η οποία ήταν αποτέλεσμα των κυρώσεων εναντίον της χώρας του λόγω της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία πριν από επτά μήνες. Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε ενώπιον δύσκολων και δύσκαμπτων εκβιασμών και από τις δύο πλευρές.
Μέχρι στιγμής τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης κατάφεραν και αντεπεξήλθαν με δεδομένο τις επιδοτήσεις και την γενναία στήριξη των καταναλωτών, αλλά είναι άγνωστο πόσο μπορεί να διαρκέσει. Τα διάφορα και πολυποίκιλα μέτρα των Ευρωπαίων ηγετών ανακοινώνονται συχνά πυκνά σε συνεχή βάση, αλλά το βασικό πρόβλημα και τα ερωτηματικά παραμένουν ζοφερά.
Και ενώ όλα αυτά αιωρούνται στον αέρα, εμείς λόγω του ήπιου κλίματος της χώρας και κυρίως των γνωστών υποδομών των μεγάλων και δημοφιλών τουριστικών ναυαρχίδων μας, όπως είναι η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως, ατενίζουμε τους χειμερινούς μήνες με το σκεπτικό της φιλοξενίας, όπως και τους καλοκαιρινούς μήνες, κάποιου αριθμού ξένων.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα και κρατήσεις των μεγάλων πρακτορείων, αναμένεται τουριστικό ρεύμα έως τα μέσα Νοεμβρίου, αλλά οι υπεύθυνοι του υπουργείου κάνουν ότι μπορούν να επεκτείνουν την φετινή τουριστική περίοδο, σε κάποια μέρη ακόμα και όλον το χειμώνα.
Είναι γνωστές οι προσπάθειες του κ. Κικίλια και οι επισκέψεις και οι επαφές του με τους κυρίαρχους του τουρισμού, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η επίσκεψη και παραμονή ικανού αριθμού συνταξιούχων σε χώρες με ήπιο κλίμα είναι παράδοση γνωστή για κάποια άλλα μέρη, όπως για παράδειγμα την Κύπρο.
Εδώ όμως υπάρχουν κάποιες αισθητές διαφορές. Είναι εκείνες που αφορούν τον αριθμό των διαθέσιμων δομών φιλοξενίας. Και ακόμα την επιθυμία των ξενοδόχων να κρατήσουν ανοιχτές τις μικρές ή και μεγαλύτερες μονάδες τους, αφ’ ενός λόγω των υψηλών οικονομικών μεγεθών που απαιτούνται για τη λειτουργία τους, όσο παράλληλα και λόγω του θέματος της ανεύρεσης εργατών γνωστού όντος ότι την άνοιξη που μας πέρασε υπήρχαν ήδη τέτοια προβλήματα. Δεν θα πρέπει να λησμονούμε, επίσης, πως ένας μεγάλος αριθμός δωματίων και οικιών αναγκαστικά θα χρησιμεύσουν ως κατοικίες των νέων φοιτητών που εισήλθαν στις πανεπιστημιακές σχολές των πόλεων που αναφέραμε.
Ίσως δειλά-δειλά να καταφέρουν οι υπεύθυνοι φορείς να κάνουν μικρά ανοίγματα σε αυτή την καινούργια απαίτηση των καιρών, αλλά το μέλλον του σκεπτικού παραμένει άγνωστο. Κι αυτό, ας μην τρέφουμε αυταπάτες, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το βαθμό εξάρτησης της χώρας μας από την ενέργεια, από τη διάθεση και τα προσδοκώμενα κέρδη των ιδιοκτητών των ξενοδοχειακών μονάδων και οπωσδήποτε από την ικανότητά τους να προσφέρουν τα στοιχειώδη για την παραμονή των επισκεπτών, όπως καλές θερμοκρασίες και φιλόξενο περιβάλλον.
Από την άλλη μεριά, πόσοι από τους επισκέπτες είναι σε θέση να πληρώσουν παραμονή κάποιων ψυχρών μηνών στη χώρα μας; Θα δεχτούν οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους να ακολουθήσουν τις καλοκαιρινές τους συμπεριφορές, άραγε; Δύσκολα τα ερωτήματα και οι σχετικές εξισώσεις. Έτσι το πρόβλημα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου προσκρούει σε πολλά εμπόδια.
Ο χειμερινός τουρισμός είναι μια έννοια η οποία πολλάκις έχει έρθει στο στόμα όλων των εμπλεκομένων φορέων με την υπόθεση του τουρισμού πάνω στην οποία χώρα μας έχει επενδύσει τόσα! Ωστόσο, πολλά θα κριθούν κατά πάσα πιθανότητα από τις τιμές της ενέργειας τους επόμενους μήνες.
Και μέσα σε όλα αυτά, να μην λησμονούμε και κάποιες άλλες παραμέτρους οι οποίες πριν λίγο επανήλθαν δριμύτερες.
Οι ξένοι μας επιθυμούν χειμωνιάτικους δρόμους όπου θα κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με ασφάλεια και δεν θα γίνονται πίστες για σκι, ούτε να αγοράζουν φουσκωτά σκάφη για κωπηλασία μέσα στον αστικό ιστό όπου θα διαμένουν!
Οψόμεθα!
* Ο Γιώργος Σχορετσανίτης είναι χειρουργός, διευθυντής του χειρουργικού τομέα στο ΠΑΓΝΗ, συγγραφέας.