εποχούμενος περιπατητής

Κύριε Περιπατητή, χαίρομαι, που τελευταία παρατηρώ μια άνθηση στον τομέα των πολιτιστικών, στην πόλη μας. Ιδιαίτερα, που βλέπω σε παραστάσεις το Δήμαρχο παρόντα, γεγονός που ήταν σπανιότατο, σε προηγούμενους καιρούς.

Παρά το ότι δεν είναι εύκολο, ούτε και δυνατό να παρακολουθεί κανείς όλες τις εκδηλώσεις, επιβάλλεται να αναφερθεί, ότι ο βασικός κορμός των πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι τα τέσσερα φεστιβάλ –το Φεστιβάλ Πιάνου, το Φεβρουάριο, τον Ιούνιο έχουμε το μαθητικό «Είμαι κι εγώ εδώ», το «Τέχνη καθ’ οδόν», τον Ιούνιο και το «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί».

Και, φυσικά, από τα παλιά το «Ηράκλειο, Καλοκαίρι 20…», το «Χριστούγεννα, 20..», οι Πολιτιστικοί Αγώνες, η Αποκριά κ.ά. Χωρίς να θεωρηθεί ότι το παρόν αποτελεί «μελέτη» πάνω στα πολιτιστικά, νομίζω ότι τώρα που πλησιάζει στο τέλος της η θερινή περίοδος, μπορούμε να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις, πάντα καλοπροαίρετα και με την ελπίδα της βελτίωσης κάποιων εκδηλώσεων.

1) Οι εκδηλώσεις του Δήμου, Ηράκλειο, Καλοκαίρι 2017. Τα υπέρ: Συνεχίζεται ένας θεσμός, χωρίς ιδιαίτερες ποιοτικές αλλαγές. Πρόκειται για εκδηλώσεις χαμηλού κόστους, όπου ο Δήμος διαθέτει το χώρο, την ηχοληψία και την εκτύπωση του προγράμματος, ενώ οι καλλιτέχνες (κυρίως… «ιθαγενείς»!) συμμετέχουν ανιδιοτελώς.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, καθότι ο θεσμός αποτελεί προσφορά του Δήμου προς τους δημότες του. Εξαίρεση αποτελούν οι παραστάσεις καλλιτεχνών, κυρίως εκτός Κρήτης, που επωμίζονται τα παραπάνω έξοδα, οπότε υπάρχει και το ανάλογο εισιτήριο.

Τα κατά:  Χωρίς ιδιαίτερες επιχορηγήσεις, ο θεσμός παραμένει στα γνωστά επίπεδα, ενώ, λόγω ελλείψεως χώρων, παρατηρείται συρρίκνωση, υπέρ των άλλων θερινών φεστιβάλ. Ειδικά, από φέτος, έλλειψε η παρουσίαση των καλλιτεχνικών συνόλων, εκ μέρους του Δήμου, πριν από την παράσταση.

2) Η «Τέχνη καθ’ οδόν». Διεξήχθη για δεύτερη χρονιά. Τα υπέρ: Ποτέ πριν δεν είχαμε τέτοια ταυτόχρονη πολιτιστική δραστηριότητα στην πόλη μας. Θετική και η εντύπωση για τους επισκέπτες μας.

Ευκαιρία παρουσίασης νέων καλλιτεχνών. Καλύπτεται το ρωμαϊκό «panem et circenses», (άρτος και θεάματα), κατά το δεύτερο σκέλος του…

Τα κατά: Αδυναμία παρακολούθησης δύο εκδηλώσεων, αν γίνονται ταυτόχρονα. Συνήθως, ελλείψεις στις υποδομές, αν και αναμενόμενο, όταν βρισκόμαστε «καθ’οδόν».

Δυσκολία προσαρμογής των πέριξ στις απαιτήσεις του θεσμού (ταυτόχρονη προβολή τηλεοπτικών προγραμμάτων από τις γύρω καφετέριες, ανενημέρωτοι περαστικοί, ανεξέλεγκτα παιδιά που θορυβούν, συνθήκες ανοικτού χώρου κ.ά.).3) Το «Κρήτη: μια ιστορία, 5+1 πολιτισμοί». Διοργανώνεται για τρίτη χρονιά, με την πρόθεση της ποιοτικής αναβάθμισης, στα πολιτιστικά δρώμενα.

Τα υπέρ: Προσκαλούνται σύνολα και καλλιτέχνες εκτός Κρήτης, κυρίως. Επιδιώκεται να αναδειχθεί το γεγονός ότι «η Κρήτη έχει βαθιές ρίζες στο παρελθόν και ότι η ιστορία της πατάει γερά στα βάθη των αιώνων …». Είναι ένας ιδιαίτερος πόλος έλξης, με την ανάλογη προβολή που γίνεται.

Διατίθεται , δωρεάν, καλαίσθητο μικρό βιβλίο – πρόγραμμα, με λεπτομέρειες… Θετική η «επιτακτική» παράκληση από την Αντιδήμαρχο για απενεργοποίηση (και οπτική εξαφάνιση-κυρίως) των κινητών, περί απαγόρευσης του καπνίσματος, περί ησυχίας κ.λπ. Πρέπει να έχει συνέχεια, σε όλες τις εκδηλώσεις (για μερικές δεκαετίες…), αν θέλουμε να έχει αποτέλεσμα!

Τελικά, ο θεσμός έχει μέλλον, αφού όπως αναγράφεται στο πρόγραμμα, επιχορηγείται… (ΔΗΚΕΗ, Περιφέρεια, ιδ. επιχειρήσεις). Τα κατά: Κάποιες από τις αξιόλογες εκδηλώσεις, απαιτούσαν μεγαλύτερο χώρο, από εκείνο του μικρού Κηποθεάτρου, λόγω της αθρόας προσέλευσης.

Αρκετές από τις εκδηλώσεις, αν και αξιόλογες, είχαν μετά βίας ή και καθόλου σχέση με την Κρήτη (σκοπός του φεστιβάλ), πράγμα που κάνει ακαθόριστα τα κριτήρια επιλογής συμμετοχής των καλλιτεχνών που προσκαλούνται… Διαβάζοντας το πρόγραμμα – βιβλιαράκι, δεν υπενθυμίζεται κάπου ποιοι είναι οι «5+1» πολιτισμοί … έτσι, πληροφοριακά, για τους ανενημέρωτους θεατές (που πάντα υπάρχουν) και που ερωτούν ή γι’ αυτούς που δεν έχουν και τόσο καλή μνήμη, όπως εγώ! Γενικά, το Ηράκλειο σφύζει από καλλιτεχνικές – πολιτιστικές δραστηριότητες, με ενθαρρυντικό, ότι ο Δήμος προσπαθεί, μέσα στις παρούσες συνθήκες, να προωθήσει τα πολιτιστικά.

Όμως, να δούμε κάποια σημεία, που δεν είναι απλώς λεπτομέρειες ή είναι οι λεπτομέρειες που απαρτίζουν το σύνολο… 1) Να επανεξεταστεί η χρησιμότητα του θεσμού της ελευθέρας εισόδου (σκέψεις, προτάσεις). 2) Η απενεργοποίηση και η χρήση των κινητών την ώρα της παράστασης (συστάσεις, υπόμνηση). 3) Η σύσταση για τη μη κατανάλωση, την ώρα της παράστασης, ειδών κυλικείου, που ενοχλούν ηχητικά τους γύρω. 4) Η υπόμνηση για την απαγόρευση του καπνίσματος αλλά και του ατμίσματος στα ανοικτά θέατρα. 5) Η ακριβής ώρα έναρξης των παραστάσεων (είναι καιρός και ευκαιρία, ο Δήμος να δείξει ότι εννοούμε αυτό που ανακοινώνουμε).

6) Οι πόρτες να ανοίγουν μία ώρα πριν την έναρξη της παράστασης και όχι να περιμένουν οι θεατές απ’ έξω, όρθιοι… 7) Αναγραφή – υπόμνηση στην είσοδο, ότι δεν νοείται «κράτηση θέσεων», όταν έχει αρχίσει η παράσταση ή και πέντε ή δέκα λεπτά πριν την αναγραφόμενη ώρα έναρξης. 8) Η προσπάθεια επιμήκυνσης της λειτουργίας του αναψυκτηρίου «ΟΑΣΗ», μέχρι το τέλος της περιόδου. 9) Η πιθανότητα λειτουργίας και δεύτερου θερινού κινηματογράφου, μετά την επιτυχία εκείνου της Βηθλεέμ (να ξανασκεφτούμε το όνομα; Μπερδεύει με την πύλη! Αφήστε που θα μπορούσε να είναι και κάτι πιο ελληνικό.

Όπως και στους ακατατόπιστους -ιστορικά, που είναι αρκετοί- θυμίζει … Χριστούγεννα και… φάτνη, καλοκαιριάτικα!). 10) Σύσταση, υπόμνηση για ησυχία και όχι ομιλίες κατά τις παραστάσεις, καθώς και η απαγόρευση εισόδου σε παιδιά κάτω από μια ηλικία (μωρά κ.λπ. που δεν μπορούν να ελεγχθούν).

Σας ευχαριστώ

Δ.Σ.Τ