Πριν αρκετά χρόνια, σ’ ένα από τα ταξίδια μου στην πόλη ετούτη από το Λονδίνο, όπου βρισκόμουν για εργασία, εντελώς τυχαία βρέθηκα με τον τότε υπουργό Τουρισμού της χώρας μας ο οποίος κατά σύμπτωση καταγόταν από την Κρήτη, και στον οποίο ανέφερα επί λέξει τα αναγραφόμενα σε μεγάλο πρόσφατο ταξιδιωτικό οδηγό της Μεγάλης Βρεττανίας, ότι “… με όποιο τρόπο κι αν επισκεφτεί κάποιος  την Ελλάδα, θα απογοητευτεί.

Είτε με αεροπλάνο είτε με τρένο είτε με πλοίο αφού παντού επικρατεί βρώμα και ανοργανωσιά…”! Η απάντηση τού καθ’ ύλη αρμόδιου υπουργού στα λεγόμενά μου ήταν εκ προοιμίου απορριπτική με την έννοια ότι “…αυτοί δεν ξέρουν τι τους γίνεται”!

Θυμήθηκα ετούτη την παράμετρο, ξαφνικά, όταν είδα μια ανάρτηση στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την οποία τα αεροδρόμια της χώρας μας κατατάσσονται από τους ταξιδιώτες στα χειρότερα του κόσμου από πλευράς εξυπηρέτησης των ταξιδιωτών, και πραγματικά δεν γνωρίζω πόσο ευτυχείς θα πρέπει να  αισθανόμαστε ως πολίτες αυτής της χώρας και κάτοικοι αυτής της πόλης, ειδικότερα,  διαβάζοντας τα τελευταία αυτά νέα.

Πρόσφατα, λοιπόν, στην ιστοσελίδα “Sleeping in Airports” δημοσιεύτηκε μια  έρευνα για τα χειρότερα αεροδρόμια ως συνολική εμπειρία. Ανάμεσα στα δέκα πρώτα χειρότερα αεροδρόμια της Ευρώπης για το έτος 2017, η έρευνα κατατάσσει τα αεροδρόμια του Ηρακλείου, της Σαντορίνης, της Ρόδου και των Χανίων. Δυστυχώς, οι επιβάτες ψήφισαν ως το χειρότερο όλων εκείνο του Ηρακλείου!

Στην ετήσια αυτή έρευνα, ζητήθηκε από τους ταξιδιώτες να αξιολογήσουν τα αεροδρόμια παγκοσμίως με βάση τη συνολική τους εμπειρία απ’ όπου φυσικά πέρασαν.

Οι ταξιδιώτες κατέταξαν τη συνολική τους εμπειρία λαμβάνοντας υπόψιν τους συγκεκριμένους  παράγο-ντες, όπως την άνεση που είχαν στους χώρους και κυρίως στα καθίσματα, τις υπηρεσίες, το φαγητό, την ασφάλεια, την εξυπηρέτηση από το προσωπικό, την καθαριότητα, την ανεύρεση του επιθυμητού σημείου μέσα σε αυτό, την ευκολία διέλευσης και, τέλος, την όποια δυνατότητα ύπνου.

Τα αεροδρόμια που εμφανίζονται στη λίστα των χειρότερων στον κόσμο είναι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα,  αυτά που έχουν την ικανότητα να προσβάλλουν πραγματικά την αξιοπρέπεια των  ταξιδιωτών, με πρώτο και καλύτερο παράδειγμα την παραμονή των επιβατών στο πάτωμα, καθώς περίμεναν τις αναχωρήσεις  τους.  Σε άλλες περιπτώσεις, ανέφεραν, δεν υπήρχε τρεχούμενο νερό, χαρτί υγείας ή άλλα υλικά καθαριότητας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ η φυσική δομή του αεροδρομίου ήταν ωραία, τα προβλήματα που είχαν να κάνουν με τη διακίνηση των επιβατών ήταν αξεπέραστα. Έτσι, τα σχόλια της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, τα οποία  βασίστηκαν στην  “Έρευνα Αεροδρομίων του 2017”, ήταν από απορριπτικά έως καταιγιστικά: “Ακόμα κι αν έχετε κάποιο πρόβλημα, μην περιμένετε πολλά από πλευράς εξυπηρέτησης των πελατών σε αυτά τα αεροδρόμια… Σε πολλά από αυτά ένα λεπτό λιγότερο, και κινδυνεύετε να χάσετε την πτήση σας…”!

Όπως είπαμε, παραπάνω, ως το χειρότερο αεροδρόμιο της Ευρώπης ψηφίστηκε το αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” του Ηρακλείου, παρά το γεγονός ότι το αεροδρόμιο της πόλης μας δεν φιλοξενεί διανυκτερεύσεις τουριστών.

Εκείνο που προφανώς μέτρησε στην εκτίμηση των επιβατών ήταν οι κτιριακές υποδομές, οι βρώμικες τουαλέτες, η έλλειψη κλιματισμού, οι ουρές κυρίως έξω από αεροδρόμιο, η έλλειψη αναπαυτικών καθισμάτων, η μεγάλη αναμονή για  check-in και για παραλαβή αποσκευών,  και πολλά άλλα παρεμφερή.

Όλα αυτά γνωστού όντος ότι κατά καιρούς έρχονται στο φως της δημοσιότητας περισπούδαστα άρθρα και σοβαροφανείς δηλώσεις δήθεν υπευθύνων πολιτικών προσώπων και πολιτειακών παραγόντων, με τα οποία απορρίπτουν την κατασκευή νέου αεροδρομίου και με το σκεπτικό ότι το υπάρχον αρκεί και περισσεύει εάν γίνουν κάποιες  τροποποιήσεις και βελτιώσεις στις σημερινές υπάρχουσες  υποδομές. Αλήθεια πόσο ικανοποιημένοι είναι όλοι αυτοί διαβάζοντας τα παραπάνω; Ή μήπως δεν τα λαμβάνουν υπόψιν τους, όπως ο παλιός υπουργός τουρισμού της χώρας, δεκαετίες πριν;

Η κατασκευή νέου αεροδρομίου όχι μόνο είναι επιτακτική, αλλά και επείγει, γιατί δεν ανήκει μόνο στο Ηράκλειο, αλλά θα αποτελεί αεροδρόμιο  ολόκληρης της Κρήτης για τον εικοστό πρώτο αιώνα.  Όλα τα άλλα είναι απλώς δικαιολογίες για να μην το κάνουν, όπως ισχυρίζονται πολλοί συμπολίτες μας, εκτός κι αν παίζονται πίσω παιγνίδια πολιτικών σκοπιμοτήτων για τα οποία είμαστε παντελώς απληροφόρητοι!

* Ο Γιώργος Σχορετσανίτης  είναι χειρουργός  και διευθυντής  του χειρουργικού τομέα  στο ΠΑΓΝΗ