Στο προηγούμενο άρθρο μας στην εφημερίδα «Πατρίς» (βλέπε φύλλο της 25.1.21) δείξαμε ότι μόνο στη Κρήτη και στα Νησιά του Αιγαίου σημειώθηκε αύξηση του πληθυσμού τους στη διάρκεια της δεκαετίας των Μνημονίων και σημειώσαμε ότι αυτό οφείλεται στη  φυσική αύξησή του (γεννήσεις μείον θάνατοι) και την καθαρή εισροή πληθυσμού από άλλες περιφέρειες και το εξωτερικό.

Πού, όμως  οφείλεται αυτή η  (μικρή) φυσική αύξηση του πληθυσμού στην Κρήτη. Στο ερώτημα αυτό δίνουν «απάντηση» τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Στη βάση δεδομένων της (ΕΛΣΤΑΤ) υπάρχουν στοιχεία για τις γεννήσεις από Ελληνίδες και αλλοδαπές και τους θανάτους Ελλήνων και αλλοδαπών τα έτη 2004-2019.  Με βάση τα στοιχεία αυτά θα εξετάσουμε στο άρθρο αυτό τη φυσική μεταβολή  του πληθυσμού  τις πενταετίες 2010-2014 και 2015-2019 και συνολικά τη δεκαετία των Μνημονίων (2010-2019):

-Στο Μέρος Ι στην Κρήτη σε σύγκριση με το Σύνολο Χώρας  και

-στο Μέρος ΙΙ στους νομούς της Κρήτης.

Ι. Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΧΩΡΑΣ

Στον Πίνακα 1 δίνονται τα στοιχεία για τη φυσική μεταβολή του πληθυσμού στην Κρήτη και στο Σύνολο Χώρας τις πενταετίες 2010-2014 και 2015-2019 και συνολικά τη δεκαετία των Μνημονίων (2010-2019). Ο Πίνακας χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο αριστερό μέρος δίνονται τα στοιχεία για την Κρήτη και στο δεξιό για το Σύνολο Χώρας. Το κάθε μέρος χωρίζεται σε τρία τμήματα.

Στην 1η στήλη του πρώτου τμήματος και των δύο μερών του Πίνακα δίνονται οι γεννήσεις από Ελληνίδες, στη 2η οι θάνατοι Ελλήνων και στην 3η η φυσική μείωση του πληθυσμού με ελληνική

υπηκοότητα. Στο δεύτερο τμήμα δίνονται τα στοιχεία των αλλοδαπών, δηλαδή οι γεννήσεις από αλλοδαπές, οι θάνατοι αλλοδαπών και η φυσική μεταβολή του πληθυσμού με ξένη υπηκοότητα.  Στο τρίτο τμήμα δίνονται τα στοιχεία για το σύνολο του πληθυσμού (Ελλήνων και αλλοδαπών), δηλαδή το άθροισμα των δύο πρώτων τμημάτων.

Από τις  στήλες του Πίνακα 1 φαίνεται ότι τόσο στην Κρήτη όσο και στο Σύνολο Χώρας την πενταετία 2015-2019 σε σχέση με την πενταετία 2010-2014 οι γεννήσεις τόσο από Ελληνίδες όσο και από αλλοδαπές μειώθηκαν και ο οι θάνατοι τόσο των Ελλήνων όσο και των αλλοδαπών αυξήθηκαν  αλλά με διαφορετικούς ρυθμούς. Πιο συγκεκριμένα ο ρυθμός:

–        Μείωσης των γεννήσεων από αλλοδαπές στην Κρήτη ήταν εξαπλάσιος εκείνου  των Ελληνίδων ενώ στο Σύνολο Χώρας διπλάσιος, και

–       Αύξησης των θανάτων  των αλλοδαπών στην Κρήτη τριπλάσιος εκείνου  των Ελλήνων, ενώ στο Σύνολο Χώρας ήταν ό ίδιος.

Από τις διαφορές αυτές ανάμεσα στους Έλληνες και τους αλλοδαπούς φαίνεται καθαρά ότι τα μέτρα των τριών Μνημονίων έπληξαν μεν και τους δύο, αλλά το πλήγμα στους αλλοδαπούς ήταν πολύ βαρύτερο από εκείνο που υπέστησαν οι Έλληνες.

Εξαιτίας των διαφορών της μείωσης των γεννήσεων και της αύξησης των θανάτων Ελλήνων και αλλοδαπών από την 3η και 6η στήλη του Πίνακα 1 φαίνεται ότι:

–   Στους ΕΛΛΗΝΕΣ:

Στην Κρήτη, ενώ την πρώτη πενταετία σημειώθηκε μικρή φυσική αύξησή τους, τη δεύτερη πενταετία σημειώθηκε μεγάλη φυσική μείωση με αποτέλεσμα τη δεκαετία των Μνημονίων θάνατοι των Ελλήνων να ξεπεράσουν τις γεννήσεις από Ελληνίδες κατά 2.076.

Στο Σύνολο Χώρας η κατάσταση ήταν χειρότερη δεδομένου ότι τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη πενταετία οι θάνατοι Ελλήνων ήταν περισσότεροι από τις γεννήσεις από Ελληνίδες με αποτέλεσμα τη δεκαετία οι θάνατοι των Ελλήνων να ξεπεράσουν τις γεννήσεις από Ελληνίδες κατά 336.794!

–  Στους ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ τόσο στην Κρήτη όσο και στο Σύνολο Χώρας σημειώθηκε φυσική αύξησή τους,  η οποία, όμως, τη δεύτερη πενταετία ήταν σχεδόν κατά το ένα τρίτο μικρότερη από εκείνη την πρώτη.

– Στο ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ:

Της Κρήτης η φυσική αύξηση των αλλοδαπών υπερκάλυψε τη φυσική μείωση των Ελλήνων, με αποτέλεσμα τη φυσική αύξηση του πληθυσμού της, η οποία, όμως, ήταν ελάχιστη και σημειώθηκε χάρη στις γεννήσεις από αλλοδαπές.

Στο Σύνολο Χώρας ή κατάσταση ήταν δραματική  δεδομένου ότι φυσική αύξηση των αλλοδαπών κάλυψε λιγότερο από το μισό της φυσικής μείωσης των Ελλήνων, με αποτέλεσμα τη δεκαετία των Μνημονίων να σημειωθεί φυσική μείωση του πληθυσμού της χώρας κατά 222.028.

 

Ι. Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Στον Πίνακα 2 δίνονται στοιχεία αντίστοιχα του Πίνακα 1 για τους νομούς Ρεθύμνης και Ηρακλείου και στον Πίνακα 3 για τους νομούς Χανίων και Λασιθίου.

Λόγω έλλειψης χώρου δεν θα σχολιάσουμε αναλυτικά τους Πίνακες 2 και 3. Απλώς σημειώνουμε ότι, ενώ και στους τέσσερις νομούς υπάρχει φυσική αύξηση των αλλοδαπών, δεν συμβαίνει το ίδιο στους Έλληνες και στο σύνολο του πληθυσμού τους. Ειδικότερα στο:

-Νομό Ρεθύμνης σημειώθηκε φυσική αύξηση των Ελλήνων και του συνόλου του πληθυσμού του.

–  Νομό Ηρακλείου φυσική αύξηση των Ελλήνων την πρώτη πενταετία, φυσική μείωσή τους τη δεύτερη και φυσική αύξηση του συνόλου του πληθυσμού του χάρη στη φυσική αύξηση των αλλοδαπών

–   Νομό Χανίων φυσική μείωση των Ελλήνων τις δύο πενταετίες και τη δεκαετία και, φυσική αύξηση του συνόλου του πληθυσμού του χάρη στη φυσική αύξηση των αλλοδαπών.

–  Νομό Λασιθίου φυσική μείωση των Ελλήνων, την οποία δεν κάλυψε η φυσική αύξηση των αλλοδαπών, με αποτέλεσμα τη φυσική μείωση του πληθυσμού του. Η δυσμενής αυτή θέση του νομού Λασιθίου οφείλεται στο γεγονός ότι ο πληθυσμός του είναι περισσότερο γερασμένος σε σύγκριση με εκείνο των άλλων νομών.

Σε σύγκριση με τις άλλες περιφέρειες  και τους νομούς της χώρας σημειώνουμε ότι ανάμεσα:

–  Στις 13 περιφέρειες μόνο η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο είχαν φυσική αύξηση των Ελλήνων και του    συνόλου του πληθυσμού τους, και

– Στους 51 νομούς μόνο οι νομοί Ηρακλείου και Ρεθύμνης μαζί με τους νομούς Δωδεκανήσου και Ξάνθης    είχαν φυσική αύξηση των Ελλήνων και οι ίδιοι νομοί μαζί με τους νομούς Θεσσαλονίκης Χανίων, Κυκλάδων, Λαρίσης και Ζακύνθου είχαν φυσική αύξηση του συνόλου του πληθυσμού τους.

Αν και οι επιπτώσεις των μέτρων των  Μνημονίων στην Κρήτη, σε ό, τι αφορά τον πληθυσμό της, ήταν, σχετικά, λιγότερο επώδυνες, στο πληθυσμό του Συνόλου Χώρας, και ιδιαίτερα τον ελληνικό,  προκάλεσαν μια βαθιά «πληγή». Μια «πληγή» που θα είναι πολύ πιο δύσκολο να «επουλωθεί» από την αντίστοιχη πληγή στην οικονομία. Αν, μάλιστα, δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του οξύτατου δημογραφικού μας προβλήματος, η «πληγή», όχι μόνο δεν θα «επουλωθεί», αλλά θα συνεχίσει να «αιμορραγεί».

 

*Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης  είναι πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ