Η φορολογική δικαιοσύνη στην Ελλάδα, εφόσον αυτή τελικά κάποτε καθιερωθεί, δεν θα είναι μόνο μια απλή, αναγκαία μεταρρύθμιση, θα είναι η κορυφαία οικονομική, κοινωνική, πολιτική πράξη που έχει γίνει μέχρι τώρα πραγματικότητα.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η φοροδιαφυγή αγγίζει τα 60 δισεκατομμύρια Ευρώ ετησίως και όπως γίνεται αντιληπτό σε συντριπτικό ποσοστό προέρχεται από δραστηριότητες διαφόρων κατηγοριών επαγγελματιών της χώρας.
Μπορεί να έχουν γίνει κάποια σημαντικά βήματα σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια, με την διπλή διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την Εφορία, όμως από ό,τι φαίνεται αυτά δεν ήταν αρκετά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών, συνταξιούχων και αυτοαπασχολούμενων τα φορολογητέα εισοδήματα αυξήθηκαν.
Ωστόσο, 400.000 εκ των αυτοαπασχολούμενων δήλωσαν μηνιαίο εισόδημα 268 Ευρώ και με βάση το νέο σύστημα φορολόγησης εμπίπτουν στα κριτήρια και φορολογήθηκαν με το τεκμαρτόν εισόδημα που ορίζει ο νόμος.
Είναι άξιο αναφοράς ότι ελάχιστοι αυτοαπασχολούμενοι αμφισβήτησαν τα ποσά των τεκμαρτών εισοδημάτων που προσδιόριζε το σύστημα και ζήτησαν με αίτημα τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου.
Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις για το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτές οι αντιδράσεις καταγράφησαν κυρίως στις πρόσφατες Ευρωεκλογές από μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων, που άλλοι επέλεξαν την αποχή τους από τις κάλπες και άλλοι προχώρησαν στην καταψήφιση της κυβέρνησης.
Ποια είναι όμως η πραγματικότητα για το συζητούμενο θέμα; Επιβαρύνθηκαν σημαντικά οι επαγγελματίες; Δίκαια ή άδικα και ποια είναι τα πραγματικά εισοδήματά τους;
Προφανώς και υπάρχει μερίδα επαγγελματιών που σήμερα τα βγάζει δύσκολα πέρα.
Υπάρχει όμως και ένα σημαντικό κομμάτι που με διάφορους τρόπους αποκρύπτει μεγάλο μέρος από τα εισοδήματα που κερδίζει. Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα στοιχεία, ένας στους δύο επαγγελματίες δήλωσε λιγότερα από 300 ευρώ το μήνα.
Είναι απίστευτο γιατί αν είχαν μόνο αυτά τα κέρδη θα έπρεπε να είχαν κλείσει από καιρό την επιχείρησή τους. Είναι απορίας άξιo πώς βγάζουν τα έξοδα των νοικοκυριών τους, αφού 300 ευρώ δεν φτάνουν για τους λογαριασμούς του νερού, του ρεύματος και του τηλεφώνου του σπιτιού τους.
Παρά ταύτα και λόγω της σφοδρότητας των αντιδράσεων που υπάρχουν, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο για να προχωρήσει σε αλλαγές οι οποίες προκαλούν τις στρεβλώσεις για το συζητούμενο θέμα.
Όχι βέβαια στην απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου, αλλά στην διόρθωση και την βελτίωσή του, καθιστώντας φορολογικά δίκαιη την εφαρμογή του. Η κυβέρνηση βρίσκεται μονίμως αντιμέτωπη με πολλές μορφές κρίσεων, οικονομία, ανεργία, ακρίβεια και της μάχης των μεταρρυθμίσεων.
Εάν η οικονομική κατάσταση δεν εξελιχθεί ικανοποιητικά σε σημείο που ζημιώνει την τσέπη των πολιτών και οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις θεωρούνται άδικες, είναι πιθανή η εκδήλωση δυσαρέσκειας εκ μέρους της κοινωνίας.
Ήρθε η ώρα για μία δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα. Αυτή η παθογένεια πρέπει να εκλείψει γιατί η χώρα έχει διαχρονικά πληρώσει ακριβά τα συντεχνιακά κεκτημένα επί δεκαετίες και το άβατο των ελέγχων της πλειοψηφίας των διαμαρτυρόμενων επαγγελματιών, την ίδια ώρα που χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι πληρώνουν τους ίδιους ή και περισσότερους φόρους.
Είναι βέβαιο ότι μεταρρυθμίσεις που κινούνται πάντοτε σε σωστή κατεύθυνση με στόχο την βελτίωση των κρατικών υπηρεσιών, των προβλημάτων καθημερινότητας των πολιτών δημιουργούν θετική εικόνα δείχνοντας ότι η Ελλάδα προχωράει μπροστά.
Βέβαια οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία αξίζουν ακόμη περισσότερο από κάθε είδους άλλης μεταρρύθμισης, γιατί εκείνο που μετράει τελικά είναι το άπιαστο όνειρο μιας δίκαιης Ελληνικής φορολογικής μεταρρύθμισης.
Μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα φοβούνταν το πολιτικό κόστος για τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούν, αγνοώντας ότι πληρώνουν μεγαλύτερο πολιτικό κόστος με τα πισωγυρίσματα και την αναποφασιστικότητά τους, για τις μεταρρυθμίσεις που δεν τόλμησαν ποτέ να υλοποιήσουν.