Είναι της μόδας σήμερα, οι πολιτικοί ηγέτες ανά τον κόσμο, στις διάφορες φιέστες τους, να δίνουν το λόγο σε νέους ανθρώπους, δείχνοντας έτσι, τάχα μου, πως ενδιαφέρονται γι αυτούς!
Όμως, «την πάτησαν» πριν λίγες μέρες, με την 16χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, όταν της έδωσαν «βήμα», στο ξεκίνημα των εργασιών της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα.
Η 16χρονη, απευθυνόμενη στους ισχυρούς ηγέτες της Γης, χρησιμοποίησε μια ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για την ηλικία της, προκαλώντας παγκόσμια αίσθηση! Με την παθιασμένη και γεμάτη οργή ομιλία της, αλλά και τον εφηβικό αυθορμητισμό της, καταδίκασε την ολιγωρία των ηγετών της διεθνούς κοινότητας στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, που απειλεί σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το μέλλον του πλανήτη μας.
Με τρεμάμενη φωνή από την ένταση και το πάθος και με ιδιαίτερα έντονο και έκδηλο το συναισθηματικό φορτίο, η Γκρέτα δεν μάσησε τα λόγια της: «Όλα είναι λάθος. Δεν έπρεπε να είμαι εδώ, έπρεπε να βρίσκομαι στο σχολείο μου, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πώς τολμάτε; Μου κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική ηλικία μου με τα κενά λόγια σας…!».
Η έκπληξη προκάλεσε την προσοχή όλων όσων την άκουγαν και η μικρή μαθήτρια συνέχισε: «Ο κόσμος υποφέρει, πεθαίνει. Ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν. Βρισκόμαστε στις αρχές ενός μαζικού αφανισμού κι εσείς για το μόνο που μιλάτε είναι για τα χρήματα, για παραμύθια μας αέναης οικονομικής ανάπτυξης; Πώς τολμάτε;».
Επιτιθέμενη στους επικεφαλής των κρατών και των κυβερνήσεων που έδιναν το «παρών» στη σύνοδο του ΟΗΕ, επισήμανε τα επιστημονικά ευρήματα για την επιταχυνόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη και εξέφρασε σε όλους τους τόνους, όχι μόνο το παράπονο το δικό της, αλλά ολόκληρης της γενιάς που εκπροσωπεί, για την εγκατάλειψη που αισθάνεται αυτή σήμερα: «Μας εγκαταλείψατε. Όμως, οι νέοι αρχίζουν να κατανοούν την προδοσία σας. Εάν εσείς αποφασίσατε να μας εγκαταλείψετε, εγώ σας λέω: δεν θα σας συγχωρήσουμε ποτέ..!».
Η τηλεοπτική κάμερα απαθανάτισε λίγο νωρίτερα το «φονικό» βλέμμα της Γκρέτα Τούνμπεργκ που έριξε προς τον πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ, όταν διασταυρώθηκαν στο κτήριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος την προσπέρασε επιδεικτικά και αδιάφορα, χωρίς να ρίξει ούτε μια ματιά προς την πλευρά της, αν και αργότερα, το ειρωνικό σχόλιο που έγραψε για εκείνην στο Τουίτερ, κατέδειξε πως η «μικρή» δεν τον άφησε και τόσο αδιάφορο!
Την άποψη ότι η νεαρή ακτιβίστρια κατάφερε να «ενοχλήσει» ισχυρά και να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα της διεθνούς πολιτικής και οικονομικής «κανονικότητας», με την παρουσία, αλλά κυρίως με τον «αιχμηρό» λόγο της, ενισχύουν τα φαρμακερά σχόλια που διαδέχτηκαν την «πρωταγωνιστική» της εμφάνιση στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, στο ετήσιο «πανηγυράκι» της Νέας Υόρκης.
Ακόμα και τα σχόλια που γράφτηκαν εδώ στην Ελλάδα, από δημοσιογράφους και αρθρογράφους που αποτίμησαν αρνητικά την παρουσία της Σουηδέζας ακτιβίστριας, είναι ενδεικτικά της αναστάτωσης που προκάλεσε:
Ως «η κόρη που δεν θα ήθελα να έχω» την χαρακτήρισε κάποιος από αυτούς, για να συμπληρώσει κάποιος άλλος πως «με την ενοχλητική επιτήδευσή της, έχει αρχίσει περισσότερο να ενοχλεί παρά να ευαισθητοποιεί».
Ένας τρίτος έγραψε πως «δεν θα ’θελε να τη δει μπροστά του ούτε με μαγιό», επιχειρώντας με σεξιστικά υπονοούμενα, που υποτιμούν περισσότερο εκείνον παρά την ίδια, να καταστήσει γραφική παρένθεση την ανήλικη Σουηδέζα ακτιβίστρια.
Υπήρξαν όμως κι ακόμα πιο ένθερμοι πολέμιοι της Γκρέτα και πρόθυμοι υποστηρικτές και ουσιαστικά «συντηρητές» του κατεστημένου «δεινοσαυρικού» συστήματος εξουσίας, που δεν δίστασαν να προσβάλουν ακόμα και την προσωπικότητα ενός μικρού κοριτσιού, που απλά τόλμησε να πει την άποψή του δημόσια, απαξιώνοντας τον λόγο της ως κοινότοπο και παραπέμποντας επεξηγηματικά με άθλια υπονοούμενα στο σύνδρομο Άσπεργκερ από το οποίο έχει ειπωθεί ότι πάσχει.
Το αισιόδοξο όμως είναι πως, πολύ περισσότεροι είναι εκείνοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που συγκινούνται από την παρουσία και την δράση της Γκρέτα, από εκείνους που έχουν λόγους και συμφέροντα να την αμφισβητούν.
Αυτό που ενοχλεί και που φοβίζει κάποιους περισσότερο, δεν είναι η ίδια η Γκρέτα, αλλά η γενιά της. Είναι η γενιά του iPhone και του ίντερνετ. Η γενιά, που αν αποφασίσει κάποια στιγμή να διεκδικήσει όλα αυτά που δικαιούται, θα γίνει εκείνη ο μεγάλος πρωταγωνιστής στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες που έχει μπροστά της κι ας μην την θεωρούν ορισμένοι ικανή να το πετύχει…!
Σίγουρα η νεαρή «Γκρέτα», είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, έχει καταφέρει να γίνει πλέον «φίρμα», αλλά και σύμβολο αντίστασης διεθνούς εμβέλειας, για την ανάδειξη του περιβαλλοντικού προβλήματος και αποτελεί πια ένα καινούριο ισχυρό «brand name» νεανικής αμφισβήτησης, που θα κοστίσει τουλάχιστον μία παραπάνω ανησυχία στο «χρηματιστήριο του κέρδους» των ισχυρών της Γης!
Αναμφισβήτητα, η Γκρέτα Τούνμπεργκ, ως «σταυροφόρος» του εφηβικού κινήματος για το κλίμα, εκφράζει πλέον εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο τους συνομήλικούς της.
Τα τελευταία λόγια της τολμηρής έφηβης ακτιβίστριας από την Σουηδία, με τα οποία ολοκλήρωσε και την ομιλία της στη Σύνοδο του ΟΗΕ, καταχειροκροτούμενη, αποτελούν ηχηρή προειδοποίηση αλλά και ισχυρή υπόσχεση που έρχεται από το μέλλον και καλά θα κάνουν όλοι εκείνοι στους οποίους απευθύνθηκε να την λάβουν σοβαρά υπόψιν τους:
«Ο κόσμος ξυπνάει και η αλλαγή έρχεται, είτε σας αρέσει είτε όχι…!»