Είναι φορές που μου έρχεται όρεξη να μιλήσω με κάποιον. Και τότε, στην μοναξιά του σπιτιού μου, παίρνω στο τηλέφωνο κάποιον φίλο αγαπητό ή παλιό γνωστό μου και συζητώ μαζί του κάποιο θέμα, έτσι, για να περάσει η ώρα και να διασκεδάσω την μοναξιά μου. Η συζήτηση συνήθως κρατά αρκετή ώρα. Η γυναίκα μου ενοχλείται, που με ακούει τόση ώρα να μιλώ κρατώντας το ακουστικό.

– Πάλι συζήτηση με τις ώρες άρχισες;

Όμως εγώ έτσι ευχαριστιέμαι. Το θέμα συζητήσεως συνήθως είναι σχετικό με τις γνώσεις του συνομιλητή μου. Ιδιαίτερα με ευχαριστεί η συζήτηση για την γλώσσα. Ο αγαπητός φίλος και παλιός συνάδελφός μου Ζαχαρίας, με αδυναμία και αυτός στην γλώσσα μας και με πολλές γνώσεις στην γλωσσολογία, με έχει ως τώρα ανεχθεί πολλάκις. Το θέμα βέβαια μπορεί να είναι και ιατρικής φύσεως, με κάποιον παλιό μου μαθητή, γιατρό τώρα, ή φιλοσοφικής φύσεως… Και νά το τώρα το θέμα μας.

Πήρα στο τηλέφωνο το παλιό γειτονάκι μου από την Θεσσαλονίκη, τον Αριστοτέλη, που σπούδασε χημικός. Γέροντας συνταξιούχος τώρα κι αυτός, με φιλοσοφικές ανησυχίες. Το θέμα συζητήσεως το έφερε εκείνος, για την άρνηση που δείχνουν ορισμένοι ιερείς στον εμβολιασμό εναντίον του κορονοϊού. Ανέκαθεν τα είχε με ορισμένους ιερείς. Άθρησκος δεν είναι. Είναι όμως ιδιότροπος (η γυναίκα του μιλώντας γι’ αυτόν λέει: Ιδιότροπος! Ουφ!) Και πολύ απαιτητικός.

Ο Αριστοτέλης τους σημερινούς λειτουργούς της Εκκλησίας τους ονομάζει «παπάδες». Δεν καταδέχεται να τους ονομάσει «ιερείς».

Η συζήτηση, με τις δικές μου αντιρρήσεις στις επιφυλάξεις του, άναψε.

– Εκτός από τους αμόρφωτους παπάδες, έλεγε, που τολμούν να κάνουν κήρυγμα και λένε σαχλαμάρες, υπάρχουν σήμερα και κάποιοι ιδίως παπαδοκαλόγεροι, ψεύτες, που λένε ότι είδαν τάχα οράματα και πως ο Θεός τους αποκάλυψε ότι τα σημερινά εμβόλια είναι φάρμακα του σατανά, που σκοπό έχουν να καταστρέψουν την ανθρωπότητα. Και άλλες παρόμοιες ανοησίες. Τα αποτελέσματα, λένε, θα τα δούμε μετά από χρόνια. Και αυτοί αποτρέπουν τους πιστούς από τον εμβολιασμό. Και, αντί να θεραπεύουν ψυχές, παίρνουν ανθρώπους στον λαιμό τους…

– Αριστότελες! Τα παραλές! Πες μου στοιχεία και ονόματα τέτοιων ιερέων. Το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας δεν το αναγνωρίζεις; Την βοήθεια προς τους φτωχούς, την ανέγερση ιδρυμάτων…

Αυτός  με διέκοψε και, αντί για απάντηση, συνέχισε.

– Η Εκκλησία οφείλει να διαλέγει πολύ προσεκτικά τους μέλλοντες ιερείς. Και να τους μορφώνει καταλλήλως. Να μην προσβάλλουν, με την άγνοιά τους, την Εκκλησία. Πρέπει η Εκκλησία να προσέχει πολύ ποιους χρίει ιερείς…

Ήταν η μόνη στιγμή που χρησιμοποιούσε την λέξη «ιερείς» αντί «παπάδες».

– Μα δεν είναι δυνατό όλοι οι ιερείς να έχουν το χάρισμα του ρήτορα…

– Αν δεν τα καταφέρνουν, να αρκούνται στην τέλεση της λειτουργίας.

Και μου έκλεισε το τηλέφωνο. Έτσι κάθε φορά, στην συζήτησή μας, όταν δεν συμφωνούμε, θυμώνει και μου κλείνει το τηλέφωνο. Είναι νευρικός στην κουβέντα του. Όμως εγώ τον ξέρω και δεν τον παρεξηγώ. Κακός δεν είναι. Έχει φιλοσοφικές ανησυχίες.