Όλοι μας νιώθουμε μεγάλη ευχαρίστηση και ασφάλεια, όταν έχουμε ένα έμπιστο φίλο ή φίλη. Όμως και η φιλία περνάει κρίση, αφού από τις τέσσερις μορφές της, μόνο η μία είναι η αληθινή, η ολοκληρωμένη, διότι:

Η Δ είναι φιλία της εκμετάλλευσης και της αχαριστίας.

Η Γ της παρεοφιλίας, του καφέ και του κουτσομπολιού.

Η Β της εικόνας και της φαντασίας, όπως πχ στο διαδίκτυο.

Η Α είναι η Αληθινή – η Ανθρώπινη, η Αξιακή.

Δ. Απογοητευμένος – δυστυχής όποιος είναι το θύμα μιας δήθεν φιλίας, που ενώ προσφέρει το καλό, εισπράττει αχαριστία και εκμετάλλευση. (Είναι η χειρότερη μορφή, κάλπικη, μάλλον δεν είναι καν φιλία).

Γ. Ικανοποιημένος όποιος έχει φίλους για παρέα όπως συναδέλφους, γειτόνους κτλ. (Η φιλία αυτή είναι απλώς ανεκτή ή καλή, αλλά και επίπλαστη – παρεούλα).

Β. Τυχερός όποιος πετυχαίνει να κάνει τους άγνωστους γνωστούς, να τους γνωρίζει προσωπικά, έστω και για μια «καλημέρα, τι κάνεις αδερφέ;» (Φιλία της Ελπίδας)

Α.  Ευτυχισμένος όποιος έχει ένα ή δύο έμπιστους φίλους ή φίλες, χρήσιμους, που είναι ενεργά μαζί, όχι μόνο στις χαρές, αλλά και στις λύπες, στις ανάγκες. (Αληθινή φιλία)  – «Μια ψυχή σε δυο σώματα» είναι το ιδανικό, αλλά «άπιαστο πουλί».

Χαρά σ’ αυτούς που, όπως και εμείς, πιστεύουν και εργάζονται για την Αληθινή Φιλία (μεσότητα του Αριστοτέλη – «ηδέως ζην» του Επίκουρου).

Γιατί έτσι αποκτά νόημα και η ζωή μας.

* Ο Μιχάλης Χουρδάκης είναι δημοσιογράφος